Teletekst naslovnica 1984 Foto: RTV SLO
Teletekst naslovnica 1984 Foto: RTV SLO

TV Ljubljana je bila leta 1984 prva na območju nekdanje Jugoslavije, ki je začela oddajati teletekst. Sestavljalo ga je 100 strani. TV Ljubljana je oddajala teletekst na osnovi računalniškega sistema, ki je bil plod slovenskega znanja. Pomembno vlogo pri njegovem razvoju je imelo podjetje Gorenje. Gorenje je svoj sistem teleteksta prvič preizkusilo že med olimpijskimi igrami v Sarajevu februarja 1984, nato pa so naprave za oddajanje teleteksta pripeljali v Ljubljano.

Prvi ustvarjalci teleteksta, zbrani okrog vodje projekta in prvega urednika, Luke Škoberneta, so slovenskim gledalcem kmalu zatem predstavili novost. Veliko zaslug za to imata tudi inženirja Jože Vesel (TV Ljubljana) in Marjan Borovšak (Gorenje).

Gledalci so lahko nov medij sprva spremljali med 16.30 in 22.30, le konec tedna in prazniki je bil ta čas nekoliko daljši, saj je bilo njegovo oddajanje vezano na televizijski signal. Ekipo, ki je urejala teletekst, je sestavljalo osem ljudi, od tega pet novinarjev. Danes, 30 let pozneje, vsebine za osrednji spletni portal, tematske portale, teletekst, infokanale, mobilne aplikacije ter socialna omrežja pripravljajo v uredništvu za nove medije, kjer je dnevno prisotnih od 15 do 25 novinarjev.

Pomembno prelomnico v zgodovini teleteksta je pomenila uvedba podnaslavljanja oddaj za gluhe in naglušne. Pod vodstvom poznejše urednice Darje Orehovec in nato njenega naslednika Braneta Nastrana je teletekst postajal vse pomembnejši vir informacij za številne Slovence, saj je vse širši krog ljudi spoznaval, kako priročen je dostop do novic in drugih vsebin v vsakem trenutku. S tem je teletekst napovedal informacijsko revolucijo, ki jo je pozneje prinesel svetovni splet.