Oddaja, ki spremlja življenja pripadnikov narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije, ki živijo v Sloveniji. Foto:
Oddaja, ki spremlja življenja pripadnikov narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije, ki živijo v Sloveniji. Foto:

Voditeljica oddaje Saša Banjanac Lubej bo skupaj z ekipo petih novinarjev predstavila uspešne posameznike, ki izstopajo po dosežkih na kulturnem, družbeno-političnem, znanstvenem, športnem in umetniškem okolju. Pripovedovali bodo zgodbe o težavah priseljencev pri vključevanju v slovensko okolje in pri ohranjanju lastne identitete. Z zanimivimi prispevki in gosti v studiu oddaja NaGlas! opozarja tudi na sporne prakse izključevanja in diskriminacije v družbi in skuša na ta način dvigniti raven strpnosti slovenske družbe do narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije.

V tretji oddaji, ki bo na sporedu v torek, 10. februarja, bo govora o izbrisanih v slovenski kulturi in umetnosti. Gost v studiu bo Miha Mazzini, prvi slovenski pisatelj, ki ga je izbris navdihnil za roman z naslovom Izbrisana. Predstavljen bo tudi jezik umetnosti, ki jo ustvarja slovenski slikar in grafik makedonskega porekla Todorče Atanasov. Nekaj minut bo namenjenih tudi nedavno preminulem legendarnem sarajevskem pevcu Kemalu Montenu.

Članke in prispevke, povezane z oddajo NaGlas!, lahko spremljate tudi na MMC RTV Slovenija in na družabnih omrežjih Facebook in Twitter. Gledalci lahko uredništvu oddaje pišejo tudi elektronsko na naslov: naglas@rtvslo.si.