Legendarni slovenski igralci, med njimi tudi Sandi Pavlin (na fotografiji) in Jurij Souček, bodo v živo pripovedovali nove Lahkonočnice. Foto: Luka Kaše za SMG
Legendarni slovenski igralci, med njimi tudi Sandi Pavlin (na fotografiji) in Jurij Souček, bodo v živo pripovedovali nove Lahkonočnice. Foto: Luka Kaše za SMG
Pravljice so prispevali Boštjan Gorenc - Pižama (na fotografiji), Ana Duša, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu in Žiga X Gombač.
Pravljice so prispevali Boštjan Gorenc - Pižama (na fotografiji), Ana Duša, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu in Žiga X Gombač. Foto: Marko Prijatelj
Pripovedovalci Lahkonočnic iz Doma starejših občanov Fužine.
Pripovedovalci Lahkonočnic iz Doma starejših občanov Fužine. Foto: Rok Berglez

Pravljice znanih sodobnih avtorjev Ane Duše, Cvetke Sokolov, Boštjana Gorenca – Pižame, Damjane Kenda Hussu in Žige X Gombača bodo v živo iz radijskega studia, ob glasbeni spremljavi pianista Blaža Jurjevčiča iz Big Banda RTV Slovenija, pripovedovali legendarni slovenski igralci; Sandi Pavlin, Ljerka Belak in Jurij Souček.

Prva pravljica, ki bo na sporedu 31. avgusta ob 19.45, bo že 60. Lahkonočnica in jo bo pripovedoval Sandi Pavlin. Pet četrtkovih večerov boste lahko v živo spremljali ustvarjanje pravljice na frekvencah Prvega programa Radia Slovenija ali v Facebook prenosih na straneh A1, Prvega programa Radia Slovenija in RTV Slovenija.

31. 8. 2017, Ana Duša: O knjigah, ki jih za vsak slučaj nihče ni bral.

7. 9. 2017, Cvetka Sokolov: Bratec delfin.

14. 9. 2017, Boštjan Gorenc – Pižama: Vitez Vane in troglavi zmaj.

21. 9. 2017, Damjana Kenda Hussu: Mravljinček potepinček.

28. 9. 2017, Žiga X Gombač: Adam in njegova tuba.

O oddaji Lahko noč, otroci!

Oddaja Lahko noč, otroci! je zaščitni znak Prvega, ob kateri so zrasle številne generacije. Radijska pravljica za lahko noč, ki otroke vsak večer pospremi v svet sanj, letos praznuje že 52. rojstni dan. Čeprav že zrela dama, še vedno ohranja svojo navihanost in igrivost. Pravljice in zgodbe so namenjene najmlajšim, oddaja pa ima tudi med starejšimi veliko zvestih poslušalcev. Starši, babice in dedki ob poslušanju dobijo navdih za svoje lastne pripovedi. Na 1. programu Radia Slovenija pravljico predvajamo vsak večer ob 19.45, kadarkoli pa jo lahko poslušate tudi na Otroškem portalu RTV Slovenija (www.otroski.si) in na multimedijskem portalu RTV Slovenija 4D (www.rtvslo.si).

O projektu Lahkonočnice

Lahkonočnice so zakladnica zvočnih pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev. Projekt je nastal v sodelovanju med podjetjem A1, Domom starejših občanov Fužine in sodobnimi slovenskimi pravljičarji ter skozi pravljice povezuje vse generacije. Ker nič ne zaziba v spanec bolj kot pomirjujoč glas dedkov in babic, pravljice prebirajo stanovalci doma starejših občanov. Lahkonočnice starostnikom olajšujejo ponoven stik z zunanjim svetom ter skozi branje in spoznavanje novih tehnologij krepijo njihove kognitivne sposobnosti. Staršem predstavljajo vir idej, kaj malčkom predvajati pred spanjem, najmlajšim pa kakovostne sodobne slovenske pravljice, ki jih vsak večer pospremijo v svet sanj. Do sedaj so jim prisluhnili že več kot 100.000-krat. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani: https://lahkonocnice.si/.