Voditelji vseh treh evrovizijskih večerov so prvič v zgodovini trije moški — Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko. Foto: Andres Putting (EBU)
Voditelji vseh treh evrovizijskih večerov so prvič v zgodovini trije moški — Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko. Foto: Andres Putting (EBU)
Naš evrovizijski predstavnik Omar Naber je suvereno izpeljal svoj nastop.
Naš evrovizijski predstavnik Omar Naber je suvereno izpeljal svoj nastop. Foto: Andres Putting (EBU)
Švedska: Robin Bengtsson - I Can't Go On
Švedska: Robin Bengtsson - I Can't Go On Foto: Andres Putting (EBU)
Gruzija: Tamara Gachechiladze - Keep The Faith
Gruzija: Tamara Gachechiladze - Keep The Faith Foto: Andres Putting (EBU)
Avstralija: Isaiah - Don't Come Easy
Avstralija: Isaiah - Don't Come Easy Foto: Andres Putting (EBU)

V mednarodnem razstavnem centru International Exhibition Centre v Kijevu je nocoj potekal prvi predizbor Pesmi Evrovizije 2017. Predstavile so se pesmi osemnajstih držav, v veliki evrovizijski finale se jih je uvrstilo deset: Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija. Voditelji vseh treh evrovizijskih večerov so prvič v zgodovini trije moški — Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko, slovenski komentator je Andrej Hofer.

Naše barve je kot 17. po vrsti zastopal Omar Naber s pesmijo On My Way, za katero je napisal glasbo in besedilo, orkestrski aranžma pa je delo Žige Pirnata. Kljub odlični izvedbi se našemu predstavniku ni uspelo uvrstiti v veliki finale 62. izbora za Pesem Evrovizije.

Poleg izbrane deseterice držav iz prvega polfinalnega večera v četrtek, 11. maja, sledi drugi polfinalni večer, kjer bodo ponovno izbrali deseterico držav, ki se bo uvrstila v veliki evrovizijski finale. V drugem predizboru se bo s svojimi skladbami predstavilo osemnajst držav: Srbija, Avstrija, Makedonija, Malta, Romunija, Nizozemska, Madžarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvaška, Norveška, Švica, Belorusija, Bolgarija, Litva, Estonija in Izrael. Neposredni prenos boste lahko spremljali ob 21. uri na TV SLO 2 in RTV 4D.

V finale pa se je neposredno uvrstilo že šest držav – lanska zmagovalka Ukrajina in predstavniki držav iz skupine držav »velikih pet«: Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne komisije v vseh 42 držav udeleženk. Slovensko žirijo sestavljajo Darja Švajger, Nika Zorjan, Aleksander Lavrini, Gaber Radojevič in Jernej Dirnbek. Točke slovenskega glasovanja bo v Kijev sporočila Katarina Čas, ki je enako vlogo imela tudi leta 2005, ko je bila Evrovizija prav tako v Kijevu in ko je bil slovenski predstavnik prav tako Omar Naber. Neposredni prenos evrovizijskega velikega finala bomo lahko spremljali na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D. Pred začetkom finalnega izbora v soboto, 13. maja, pa bo ob 20.00 na TV SLO 1 na sporedu dokumentarni film Pesmi Evrovizije, ki na vznemirljiv način predstavlja fenomen evrovizijskega glasbenega tekmovanja.

Priprave na izbor EMA in Pesem Evrovizije lahko spremljate na MMC-jevem kanalu, Facebooku, Twitterju, Instagramu in Youtube kanalu ter na Snapchatu (EMAEvrovizija). Več o izboru Pesem Evrovizije 2017 pa lahko spremljate na uradni spletni strani eurovision.tv.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija