Kitajska. Foto: Arhiv Mojce Mavec Foto:
Kitajska. Foto: Arhiv Mojce Mavec Foto:
Spodnja Saška. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Spodnja Saška. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Ciper. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Ciper. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Šrilanka. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Šrilanka. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Severna Irska. Foto: Arhiv Mojce Mavec
Belfast. Foto: Arhiv Mojce Mavec

Čez planke so edina slovenska popotniška serija narejena za slovenskega gledalca. Oddaja ima na Televiziji Slovenija že dolgo tradicijo, avtorica Mojca Mavec jo namreč vse od leta 2001 neprekinjeno ustvarja že 16. leto zapored. Gre za edinstveno oddajo, ki ne prestavlja le zanimivih destinacij, ampak se odziva tudi na aktualne dogodke v svetu. V tem letu tako ne moremo mimo begunske krize, Brexita in drugih političnih premikov, ki so za spoznavanje in razumevanje tujih kultur in držav še toliko pomembnejši.

»Skušam izbrati države, o katerih mediji poročajo zaradi političnih ali drugih večjih dogodkov, ter pokazati spregledano plat. Kako ljudje resnično živijo, kako je za kulisami velikih dogodkov? Tako je letos ob izboru za Pesem Evrovizije nastal tudi nenavaden portret švedske prestolnice. Zanimalo nas je predvsem, kako je majhnemu narodu na skrajnem koncu Evrope uspelo postati tretji največji izvoznik glasbe na svetu. V posebnem spominu mi bo zagotovo ostala tudi Kitajska. Kršitve človekovih pravic, onesnaževanje okolja in korupcija so stvari, do katerih moramo biti kritični, a ta država je mnogo več. Kitajci so izjemni pri ohranjanju starih tradicij in spoštovanju starejših, dovolili pa so mi obiskati tudi kraje, o katerih le redkokdaj poročajo mediji,« je svoje misli strnila Mojca Mavec ob poldrugem desetletju ustvarjanja edinstvenih in avtorski popotniških oddaj.

SPODNJA SAŠKA
Ponedeljek, 1. avgusta, ob 20.55 na TV SLO 1
Spodnja Saška je poslastica za ljubitelje zgodovine krajev, ki so nekoč bila pomembna kulturna in politična središča, danes pa jih prevečkrat spregledamo na zemljevidu. Druga največja nemška zvezna dežela je tudi ena od pomembnih središč inovacij v Nemčiji. Prav tu deluje znamenita atomska ura, najbolj točna na svetu, še prej pa je deželo postavil na zemljevid filozof Leibniz.

CIPER
Ponedeljek, 8. avgusta, ob 20.55 na TV SLO 1
Letos je pomembno leto za najbolj vzhodni sredozemski otok. Z novim sodelovanjem Turčije in Evropske unije zaradi begunske krize, prihaja tudi novo upanje za Ciper, saj je ravno umik turške vojske in približevanje turških in grških Ciprčanov ključna za ponovno združitev otoka. Spoznali bomo, kako je delitev otoka vplivala na usodo ljudi in celo živali, kakšna priložnost je sončna energija za državo, ki jo je močno prizadela zadnja gospodarska kriza in kako država, ki slovi predvsem po lepih plažah in čistemu morju, vzgaja tudi nove smučarske šampione.

ŠRILANKA
Ponedeljek, 15. avgusta, ob 21.40 na TV SLO 1
Po koncu državljanske vojne se je začel hiter vzpon bisera Indijskega oceana. Šrilanka je danes druga najbogatejša država južne Azije glede na bruto domači proizvod na prebivalca. Spoznali bomo različne skupnosti, ki sobivajo na otoku, šrilanške izbrisane, kako je cunami spremenil način življenja in kakšne priložnosti se pletejo med Šrilanko in Slovenijo.

KITAJSKA
Ponedeljek, 22. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Praznovanje novega leta je največji kitajski praznik in povzroči največjo selitev naroda na svetu. Z najstarejšo civilizacijo sveta bomo vstopili v leto opice, spoznali nenavadne običaje in obiskali kraje stran od običajnih turističnih poti – od zgodovinske province Anhui do izoliranih krajev na meji z Mongolijo.

BELFAST
Ponedeljek, 29. avgusta, ob 21.00 na TV SLO 1
Severna Irska je domovina ene od reprezentanc, ki so presenetile na UEFA EURO 2016. A kakšna usoda čaka britansko regijo in njeno prestolnico po Brexitu? Protestanti želijo pripadati Veliki Britaniji, katoliški republikanci bi Severno Irsko raje videli kot del Republike Irske. Sto let po velikonočni vstaji, ki je privedla do državljanske vojne in delitve Irske, je vprašanje prihodnosti še toliko bolj aktualno.

Fotografije: Arhiv Mojce Mavec

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija