Vincenzo Nibali je v najboljšem položaju, da se 27. julija v Pariz pripelje v rumeni majici. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je v najboljšem položaju, da se 27. julija v Pariz pripelje v rumeni majici. Foto: Reuters
Nibali hiti k zmagi na Touru
Odločilne minute 10. etape: Nibali prehiter za vse
Po Froomu tudi Contador končal Tour

Kolesarski navdušenci so nestrpno pričakovali 10. etapo Toura in morebiten napad Contadorja na ciljni vzpon na La Planche des Belles Filles. Toda Contador je sredi etape ob spustu padel, nekaj minut še dirkal, nato pa kolegu Michaelu Rogersu, ki ga je čakal, sporočil, da ne zmore več. Usedel se je v moštveni avto in končal dirko. "Ima zlomljeno golenico. Ne gre za hud zlom, toda vseeno bo moral na operacijo. Zelo ga boli, tudi psihično je povsem uničen. Bil je v življenjski formi. Nikoli še ni bil boljši. To je velika škoda," je povedal vodja ekipe Tinkoff-Saxo Bjarne Riis.

Tudi Nibali trpel
Dirka po Franciji je zdaj izgubila velik del čara. Zdi se, da ima Vincenzo Nibali odprto pot do zmage, a tritedenski maraton je tako nepredvidljiv, da se po 10. etapi še ne gre prenagliti. Da je trenutno najmočnejši v karavani, seveda ni dvoma. A tudi Italijan (etapno zmago je posvetil februarja rojeni hčerki) je danes zelo trpel. "To je bil zelo, zelo težak dan. Michele Scarponi je naredil izjemno delo," je svojega moštvenega kolega pohvalil Nibali, ki je videl Contadorjev padec: "Asfalt ni bil dober. Bil je za menoj, me prehitel, nato pa tri sekunde pozneje spektakularno padel tik pred mano pri hitrosti 60 km/h."

Glavnina le za hip obstala
Po eni izmed razlag naj bi Contador v času padca malical. Kako hud je bil padec, dokazujejo tudi besede Contadorjevega športnega direktorja Philippa Mauduita: "Strahovit padec. Imam Contadorjev čevelj, povsem je uničen." Glavnina je po Contadorjevem padcu upočasnila hitrost, ko je bilo jasno, da 31-letni "El Pistolero" potrebuje zdravniško pomoč, pa se je dirka normalno nadaljevala. Ognjemeta na zaključnem klancu tako ni bilo, Nibali se je z eno potezo otresel konkurentov ter se odpeljal etapni zmagi in rumeni majici naproti.

Nibali: Cilj je še daleč
"Žal mi je za Contadorja. Lahko bi uprizorila pravi spektakel. Bila sva najboljša med vsemi. Danes sem imel močne noge. Vedel sem, da bo odločali zadnji trije kilometri, v katere sem zaradi odličnega dela ekipe prišel precej spočit, zato sem napadel. Pričakoval sem, da bom moj veliki tekmec Rodriguez, a očitno so Špancu pošle moči. V Francijo sem prišel s ciljem zmagati, toda za zdaj o zmagi še ne razmišljam. Imam prednost, a se lahko hitro vse spremeni, saj nismo niti na polovici dirke," je povedal Nibali.

Hud boj za belo majico
Konkurenci ostaja le boj za 2. mesto in za preostale majice, čeprav je tudi pri pikčasti majici (Rodriguez) in zeleni majici (Sagan) že veliko odločeno. Zanimivejši bo boj za belo majico, ki jo dobi najboljši mladi kolesar. Danes drugouvrščeni Thibaut Pinot (Francozi 14. julija, na državni praznik, že od leta 2005 niso dobili etape) in Romain Bardet sta med najresnejšimi kandidati, a Poljak Michal Kwiatkowski ima gotovo še svoje načrte.

Nibali hiti k zmagi na Touru
Odločilne minute 10. etape: Nibali prehiter za vse
Po Froomu tudi Contador končal Tour