Chris Froome je imel najboljšega pomočnika v Richieju Portu, ki bo po tej sezoni zapustil Sky. Foto: Reuters
Chris Froome je imel najboljšega pomočnika v Richieju Portu, ki bo po tej sezoni zapustil Sky. Foto: Reuters
Froome bo v Pariz prišel v rumenem
Vzpon na Alpe d'Huez: napad Quintane na Frooma

Sobotna etapa na sloviti L'Alpe d'Huez ni premešala skupnega vrstnega reda na vrhu skupne razvrstitve kolesarke Dirke po Franciji. Nairo Quintana je poskušal vse in zaostanek dobrih dveh minut in pol za Froomom več kot prepolovil. Da bi oblekel rumeno majico, je zmanjkalo 72 sekund.

Kako napet bi bil šele obračun Froome - Quintana, če ne bi 25-letni Kolumbijec na drugi etapi zaradi vetra za Froomom zaostal minuto in 28 sekund! Ni dvoma, Quintana je zmago zapravil že prvi teden dirkanja, Froome pa je temelj za veliki uspeh postavil v prvi pirenejski etapi, po kateri je imel že tri minute prednosti pred zasledovalci in po kateri ni več slekel rumene majice.

"Upal sem, da bom imel pred prihodom v Alpe dovolj visoko prednost, da jo bom lahko ubranil," je povedal Froome. Načrt ekipe Sky, da s konkurenco opravi že na prvi resni etapi in potem samo še nadzira dirko, je tako v celoti uspel, kolesarski navdušenci pa so bili s tem prikrajšani za še večji spektakel.

A Froomu na koncu ni bilo lahko. Že na petkovi etapi ni deloval sveže, še bolj pa je trpel ob vzponu na L'Alpe d'Huez. Priznal je, da je bil na robu zmogljivosti. Kolesaril je taktično pametno, saj se ni brezglavo pognal za Quintano, s čimer bi tvegal, da pride v "rdeče območje" in pregori. Proti vrhu je šel v svojem ritmu in ubranil rumeno majico.

Kot je običaj ob takšnih zmagoslavjih, je Froome zelo pohvalil svojo ekipo. Richie Porte mu je v zadnji alpski etapi dajal ritem vse do cilja. Avstralcu ni bilo lahko, saj je zaradi bolezni v drugi polovici dirke jemal antibiotike. Po sezoni bo zapustil Sky in najverjetneje podpisal za BMC Racing.

Kolesarje na Dirki po Franciji, med katerimi bo cilj videl tudi Kristijan Koren, danes čaka le še parada v Parizu. To bo priložnost za slavje najboljših in srkanje penine. Le šprinterji bodo na trnih, saj bodo na koncu močno pospešili v boju za prestižno etapno zmago pred Slavolokom zmage. Prenos na TV SLO 2 po 17. uri.

Čeprav je včeraj ostal tako brez etapne kot skupne zmage, je Nairo Quintana zadovoljen s svojimi predstavami na letošnji Dirki po Franciji. Predlani je v skupnem seštevku za Froomom zaostal več kot štiri minute, letos samo še dobro minuto. Tudi Froome ga vidi kot potencialnega prihodnjega junaka Toura. "Nairo je eden tistih, ki mi bodo na prihodnjih Tourih zagrenili življenje. Leta so na njegovi strani, saj je pet let mlajši od mene."

Če bo Quintana najverjetneje krojil prihodnost Dirke po Franciji, pa se Alberto Contador počasi poslavlja. Načrt, da postane prvi po Marcu Pantaniju z dvojčkom Giro-Tour v eni sezoni, se ni posrečil. V cilju predzadnje etape je priznal, da mu je zmaga na Dirki po Italiji pobrala preveč moči, da bi lahko svež prišel na start Toura. "Na Giru sem bil vsak dan izčrpan, tako da bi moje telo potrebovalo več počitka." Španec ima v mislih že naslednjo sezono. Giro bo izpustil, tako da se bo osredotočil na Dirko po Franciji in olimpijske igre v Riu.

Froome bo v Pariz prišel v rumenem
Vzpon na Alpe d'Huez: napad Quintane na Frooma