Mark Cavendish je takole zmagoslavno prišel v cilj. To je tretja zmaga za Etixx-Quick Step na letošnjem Touru in prva za Cavendisha po 13. etapi leta 2013. Lani je zaradi padca Dirko po Franciji končal že v prvi etapi. Foto: EPA
Mark Cavendish je takole zmagoslavno prišel v cilj. To je tretja zmaga za Etixx-Quick Step na letošnjem Touru in prva za Cavendisha po 13. etapi leta 2013. Lani je zaradi padca Dirko po Franciji končal že v prvi etapi. Foto: EPA
Chris Froome
Chris Froome je rumeno majico oblekel že po tretji etapi, a jo je nosil samo en dan. Foto: Reuters
Cavendish si je po zmagi pošteno oddahnil
Cavendish najmočnejši v šprintu 7. etape
Zaključek 7. etape Dirke po Franciji

Britanec, ki je v drugi in peti etapi izgubil boj proti Andreju Greiplu, je tokrat vrnil udarec Nemcu. Greipel je prvi potegnil, a ga je član ekipe Etixx-Quick Step v zadnjih metrih prehitel po desni strani in 26. slavil na Touru. Tretje mesto je zasedel Peter Sagan.
V karavani med vožnjo po Normandiji in Bretanji na severozahodu Francije ni bilo rumene majice. Pred to etapo vodilni v skupnem seštevku, Cavendishev moštveni kolega Nemec Tony Martin, je zaradi zloma ključnice ob koncu četrtkove preizkušnje končal dirko, drugouvrščeni Chris Froome pa se je odločil, da ne bo nosil najbolj čislane majice v svetu kolesarstva.

To se je nekajkrat v zgodovini francoske pentlje že zgodilo. Leta 1970 je padel Španec Luis Ocana, rumeno majico je zavrnil legendarni Eddy Merckx. Desetletje pozneje je po odstopu Francoza Bernarda Hinaulta rumeno majico odklonil Nizozemec Joop Zoetemelk, leta 1991 pa je isto potezo potegnil Američan Greg LeMond. Takrat je padel Danec Rolf Sorensen.

Na Dirki po Franciji prvič po letu 2012 odmeva tudi nov dopinški primer. V torek so na dopinškem testu ugotovili, da je kolesar Katjuše Luca Paolini užival kokain, so sporočili iz Mednarodne kolesarske zveze (UCI). 38-letni Italijan je izključen z dirke. Letos je zmagal na spomladanski klasiki Gent-Wevelgem, v svoji zbirki pa ima tudi etapno zmago na Giru (2013) in Vuelti (2006).

Nove moči našel tudi pri družini
Etapo je zaznamoval dolg beg peterice, v kateri je bil tudi Eritrejec Daniel Teklehaimanot. Kolesar ekipe MTN-Qhubeka se je za to odločil, ker je bil kmalu po štartu edini gorski cilj, lastnik pikčaste majice pa je osvojil edino točko, ki je bila na voljo. Beg se je končal 11 kilometrov pred ciljem, nato pa se je začel boj za čim boljši položaj v šprintu.

"Pravzaprav sem se moral malo umakniti. Čakal sem, vsi pa so imeli utrujene noge. Marku Renshawu sem rekel, da želim počakati. Prebil sem se za Alexandra Kristoffa, nato je obme prišel Andre. Šla sva mimo Kristoffa, jaz komaj. Z ramo ob rami sem bil ob Saganu. Res sem si želel zmage. Zelo sem vesel, zmaga je tudi za Tonyja, res sem si je želel. Dobil sem občutek, da lahko uspem, ko sem ležal v sobi z ženo in hčerko. Bil sem sproščen in vedel sem, da bo danes vse v redu," je sklepni obračun opisal Cavendish.

Froome bo rumeno majico znova nosil v soboto. Na drugo mesto se je po zaslugi bonifikacij prebil Sagan, ki zaostaja 11 sekund, dve več pa na tretjem mestu Američan Teejay van Garderen. Vsi najboljši so v cilj prišli v glavnini. To velja tudi za Kristijana Korena, ki se je dobra dva kilometra pred ciljem postavil celo na čelo karavane in znova pokazal, da je v odlični formi.

Livarot-Fougeres, 190,5 km:
  1. M. CAVENDISH      VB  4:27:25
  2. A. GREIPEL       NEM      vsi
  3. P. SAGAN         SLK           
  4. J. DEGENKOLB     NEM           
  5. A. KRISTOFF      NOR           
  6. A. DEMARE        FRA           
  7. T. FARRAR        ZDA     isti
  8. R. VAN RENSBURG  JAR           
  9. D. CIMOLAI       ITA           
 10. S. BENNETT       IRS           
 ...                                  
 37. K. KOREN         SLO      čas
 
Vrstni red po 7. etapi:
  1. C. FROOME         VB 26:40:51
  2. P. SAGAN         SLK    +0:11
  3. T. VAN GARDEREN  ZDA     0:13
  4. T. GALLOPIN      FRA     0:26
  5. G. VAN AVERMAET  BEL     0:28
  6. R. URAN          KOL     0:34
  7. A. CONTADOR      ŠPA     0:36
  8. Z. ŠTYBAR        ČEŠ     0:52
  9. G. THOMAS         VB     1:03
 10. W. BARGUIL       FRA     1:07
 11. B. MOLLEMA       NIZ     1:32
 12. V. NIBALI        ITA     1:38
 16. N. QUINTANA      KOL     1:56
 ...                                  
 25. K. KOREN         SLO     4:28

Cavendish si je po zmagi pošteno oddahnil
Cavendish najmočnejši v šprintu 7. etape
Zaključek 7. etape Dirke po Franciji