Strokovni komentator Martin Hvastija je zmagovalcu Navidezne dirke Metodu Pircu predal dres slovenske kolesarske reprezentance s podpisi olimpijcev. Foto: RTV SLO/Tomaž Kovšca
Strokovni komentator Martin Hvastija je zmagovalcu Navidezne dirke Metodu Pircu predal dres slovenske kolesarske reprezentance s podpisi olimpijcev. Foto: RTV SLO/Tomaž Kovšca
Metod Pirc
Metod Pirc, ki je po duši tekač, kolesarstvo pa se mu zdi le izjemno zanimiv šport za spremljanje dirk po televiziji, se je zelo temeljito lotil igre Navidezna dirka in premagal vso konkurenco. Foto: Facebook
Ion Izaguirre
Ko se je v soboto Ion Izaguirre veselil etapne zmage, je bilo tudi jasno, da je zmagovalec Navidezne dirke Metod Pirc z uporabniškim imenom "mepi". Foto: EPA
Zmagovalci Toura 2016
Chris Froome je prišel na dirko kot prvi favorit, a je presenetil z načinom zmagovanja, pri čemer je znal presenetiti tako tekmece kot javnost in s tem tudi izdatno popraviti javno podobo. Foto: Reuters

Zmagovalec nagradne igre Navidezna dirka je postal uporabnik mepi, za katerim se skriva 35-letni Novomeščan Metod Pirc. Za nagrado je dobil podpisan dres slovenske kolesarske reprezentance in knjigo Rdeča laterna - zadnji kolesar na Dirki po Franci, doletela pa ga je tudi posebna čast, saj se je med nedeljsko zadnjo etapo tritedenske Dirke po Franciji v studiu TV Slovenija pridružil komentatorjema Tomažu Kovšci in Martinu Hvastiji.

Tisti, ki ste v Navidezni dirki končali med najboljšo deveterico, nam prosim na elektronski naslov mmc-sport@rtvslo.si čim prej pošljite svoje podatke, saj boste prejeli knjigo Rdeča laterna. Končni vrstni red igre preverite tukaj.

Logika kolesarstva podobna pravu?
Njegov uspeh ni naključen, saj je velik poznavalec kolesarstva, ta šport pa je začel spremljati po zaslugi svojega sošolca iz osnovne šole Jureta Zrimška (leta 2012 je končal kariero, potem ko je v mladih letih veljal za izjemno obetavnega kolesarja). In še nekaj igra pomembno vlogo pri tej igri:

"Očitno pravniki uspevamo v tej dirki. Prvi zmagovalec te igre je bil moj zdajšnji sodelavec, ki ima na MMC-jevem portalu ime "rokavica1" in s katerim v službi pogosto debatirava o kolesarstvu in o taktičnih različicah. Morda je logika razmišljanja v kolesarstvu in pravu podobno. Čeprav, v končni fazi gre za matematiko, saj moraš izračunati, kako do čim več točk."

V ekipi imel zmagovalce 16 od 20 etap
"Ključno je, da kot pri šahu predvidiš poteze vnaprej. Včasih v kakšni etapi tvegaš, da boš dobil manj točk, a to storiš zato, da potem v naslednji etapi dobiš več točk. Ko sem videl, da mi gre dobro, je bilo treba vložiti še več časa v igro in dobro analizirati etape, torej kakšen je konec, kakšna je verjetnost za pobeg in podobno. Šlo mi je dobro, imel sem 16 zmagovalcev od 20 etap."

Pravila igre so takšna, da lahko vsak uporabnik oblikuje ekipo desetih kolesarjev. Če so ti kolesarji res pri vrhu posamezne etape, seveda to prinaša največ točk. Pred vsako etapo lahko uporabnik kolesarje v svoji ekipi zamenja.

Tvegal z Izaguirrejem in zadel
Najzanimivejša etapa na letošnji Dirki po Franciji je bila predzadnja (sobotna), ko je Chris Froome resda trdno držal rumeno majico, zato pa je bilo zelo napeto v boju za zmagovalca Navidezne dirke: "Uporabnik, ki je bil na koncu drugi, je zadnje tri etape vodil. Izračunal sem, da moram taktično narediti nekaj, česar ne bo on, pa čeprav se bom odločil drugače, kot bi se sicer. Z zmago Iona Izaguirreja sem prevzel vodstvo v Navidezni dirki in zmagal."

Metod Pirc je prepričan, da kolesarstvo za gledalce izjemno privlačen šport: "Meni se zdi to najboljši šport. Nekateri se čudijo, zakaj tako in pravijo, da je ta šport pogosto dolgočasen, a ga očitno ne poznajo dobro. Morda se zanje dve uri ne zgodi nič, meni pa je ves čas zanimivo. Ogromno je taktike, en kup dejavnikov je, zaradi katerih je kolesarstvo zanimivo, je pa to ekipni šport, čeprav se zdi individualen. Brez moštva ne moreš nič."

"Quintana je marsikoga razočaral"
In za koga je letos najbolj navijal? "Nisem imel nekega svojega favorita. Vedno si želim spremljati napadalno kolesarstvo, ne pa, da kolesarji le čakajo na poteze drugega. Letos me je presenetil Chris Froome. Neverjetno, kako si je uspel popraviti javno podobo! Tri etape so bile dovolj in kar naenkrat je on tisti s pozitivno podobo, medtem ko je Quintana marsikoga razočaral."