Posadka, ki zna gledalcem postreči z vsem, kar potrebuje za užitek ob spremljanju takšne dirke, je pripravljena. Martin Hvastija in Tomaž Kovšca bosta letos spet komentirala Dirko po Franciji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Posadka, ki zna gledalcem postreči z vsem, kar potrebuje za užitek ob spremljanju takšne dirke, je pripravljena. Martin Hvastija in Tomaž Kovšca bosta letos spet komentirala Dirko po Franciji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Prvič bomo na TV Slovenija prenašali vseh 21 etap.

Mark Cavendish
Mark Cavendish ima na Dirki po Franciji že 25 etapnih zmag. Na večni lestvici sta pred njim le Eddy Merckx (34) in Bernard Hinault (28). Po vsej verjetnosti bo Cavendish že po letošnjem Touru prehitel Hinaulta, ponuja pa se mu tudi priložnost, da na domačih tleh obleče rumeno majico. Foto: Reuters

Prepričan sem, da bo Simon Špilak letos vsaj v eni etapi v boju za zmago. Kdaj in kako se bo to zgodilo, je seveda težko napovedati. Morda ob slabem vremenu že v Angliji.

Simon Špilak je letos v odlični formi in ima vse možnosti, da postane prvi Slovenec, ki bi dobil etapo na Touru. Foto: EPA

Cel komplet Pirenejev od 14. do 18. etape bo kraljevski! Na prvi pogled bi najtežja morala biti 17. etapa s štirimi zahtevnimi klanci in zaključkom na Saint-Lary-Soula.

Tadej Valjavec
Strokovni komentator bo tudi Tadej Valjavec, prvi Slovenec, ki je Dirko po Franciji končal med prvo deseterico. To mu je uspelo leta 2008. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vsi strokovnjaki so prepričani, da bo to dvoboj Frooma in Contadorja. Tudi sam se strinjam s tem.

Chris Froome
Chris Froome bo branil lansko zmago, največji konkurent pa naj bi bil Alberto Contador. Foto: EPA
Oddaja pred začetkom Dirke po Franciji

Športni navdušenci po koncu svetovnega prvenstva v nogometu ne boste imeli premora, saj mesec julij prinaša boje za rumeno majico na Dirki po Franciji. Dirka vseh dirk se bo začela 5. julija v Leedsu in bo trajala do 27. julija. Tritedenski maraton bo prenašala tudi TV Slovenija. Nosilec projekta je Tomaž Kovšca, ki nam je pred dirko povedal, kaj pripravlja športna redakcija TV Slovenija, kdo so favoriti dirke in kakšne so možnosti, da bo slovenski kolesar prvič v 111-letni zgodovini dirke (prvi Tour de France so izpeljali leta 1903) slavil etapno zmago.


TV Slovenija bo letos spet prenašala Dirko po Franciji. Koliko etap boste prenašali in kaj še pripravljate gledalcem?
Prvič bomo na TV Slovenija prenašali vseh 21 etap. Kot vsako leto bomo tudi letos projekt še nekoliko razširili in ga skušali napraviti še zanimivejšega. Pripravljamo posebno oddajo pred začetkom, gledalcem bo na MMC-ju na voljo navidezna dirka, na posebnem elektronskem naslovu bodo lahko postavljali vprašanja, na katera bomo odgovarjali med prenosom, na drugi prosti dan bomo organizirali kolesarski izlet s Tadejem Valjavcem, tu bodo statistični vložki, javljanja in prispevki z dirke in še bi lahko našteval.

Dirka se bo začela v Veliki Britaniji z etapo Leeds-Harrogate. Bo Mark Cavendish že prvi dan dirke prvič oblekel rumeno majico?
Prav mogoče. Harrogate je rojstni kraj njegove mame in zadnjih 60 km etape je bolj ali manj ravninskih. Toda majice si ne želi le Cavendish, tu je še kopica drugih sprinterjev, ki se bodo ravno tako borili za zmago. Kdo ve ...

Sploh bodo prve etape namenjene šprinterjem. Pričakujete veliko nervoze, prerivanja, padcev ...?
To je značilnost prvega tedna Toura. Izkušeni kolesarji pravijo, da je prvi teden treba le preživeti, boj za skupno zmago se začne še v nadaljevanju. Ampak šprinterski festival ima svoj čar, to so izjemni boji za dobra izhodišča, neustrašni kolesarji, velike hitrosti ... Povsem drugačne etape kot v drugem delu Toura.

Očitno želijo prireditelji spektakel tudi tam, kjer cilj ne bo v klanec. V 5. etapi je na sporedu etapa s številnimi odseki na kockah. Cilj je v Arenbergu, ki je znamenit po dirki Pariz-Roubaix. Kaj pravite na takšne neugodne etape?
Etapa, ki vključuje kocke, ne bo prvič na dirki, takšnih preizkušenj so kolesarji že vajeni. In da, organizatorji, pa tudi gledalci doma si seveda želijo čim manj ležernih, dolgočasnih etap, kjer je zanimivih zgolj zadnjih nekaj kilometrov, ko se začne pripravljati šprint.

Za Simonom Špilakom je odlična sezona in odkrito meri na etapno zmago. Na kriteriju Dauphine je dobil eno izmed etap, kar je dober pokazatelj. Kakšne možnosti ima na Touru?
Tudi jaz sem prepričan, da bo Simon letos vsaj v eni etapi v boju za zmago. Kdaj in kako se bo to zgodilo, pa je seveda težko napovedati. Morda ob slabem vremenu že v Angliji, morda pozneje, vsekakor pa tudi zaradi Simona Špilaka Tour že težko čakam.

Katera etapa bo kraljevska?
A mora biti samo ena (smeh)? Celoten komplet Pirenejev od 14. do 18. etape bo kraljevski! Na prvi pogled bi najtežja morala biti 17. etapa s štirimi zahtevnimi klanci in zaključkom na Saint-Lary-Soulan, toda naslednji dan čez Tourmalet in na koncu na Hautacam ne bo več popravnih izpitov in lahko pričakujemo izjemne boje.

Za glavne favorite veljajo Froome, Contador in tudi Nibali, morda Valverde. Komu dajete prednost, kdo so vaši favoriti?
Vsi strokovnjaki so prepričani, da bo to dvoboj Frooma in Contadorja. Tudi sam se strinjam s tem. Froome letos ni tako ekstremno dobro pripravljen kot lani, ko mu nihče ni mogel do živega, zato bo dvoboj dveh izenačenih kolesarjev zelo zanimiv. Odločale bodo malenkosti, morda dnevna forma ali celo taktične zamisli ekip.

Dauphine, ki velja za generalko za Tour, je presenetljivo dobil Andrew Talansky, ki je ukradel šov Contadorju in Froomu. Bi lahko Talansky mešal štrene?
Na tritedenskih dirkah se zelo redko zgodijo velika presenečenja. Morda Talansky lahko za kakšen dan tudi obleče majico, morda lahko z odlično predstavo preseneti tudi kdo drug, a na koncu bomo po moje vendarle gledali dvoboj med Froomom in Contadorjem.

Nibali letos nima najboljše sezone in še čaka na zmago. Njegov trener Paolo Slongo miri strasti in pravi, da so najnevarnejši tekmeci trenutno že v polni formi in nimajo dosti prostora za napredek, medtem ko bo Nibali najboljšo formo ujel šele po prvem tednu Toura. Kaj pravite na takšno razmišljanje?
Nibali je vrhunski kolesar - a vendar za odtenek slabši kot prva favorita. Lahko se povzpne na oder za zmagovalce, čisto na vrh pa po mojem mnenju ne. Veliko kolesarjev pride na Tour s formo, ki še ni najboljša, in v tekmovalni ritem pridejo šele po prvem tednu. Ampak to so izkušeni kolesarji, ki vedo, kako se njihovo telo na takšnih dolgih dirkah odzove, ki imajo za sabo že več nastopov na tritedenskih dirkah. Nibali gotovo sodi mednje, ampak še vedno mislim, da se ne bo vmešal v boj za zmago.

Bo treba na zmagovalca dirke čakati vse do 20. etape, ko bo na sporedu edini kronometer, ali pa menite, da bi bilo lahko vse odločeno že po 18. etapi?
Dirka po Franciji je izjemno dolga. Že za nas spremljevalce, kaj šele za kolesarje. Po 15, 16 dneh se zgodi že toliko stvari, da ne veš več, ali je bilo to letos ali lani. Skratka, na takšnih dirkah se lahko zgodi toliko preobratov, da so vsake napovedi nemogoče. Tudi napovedi o favoritih so zgolj predvidevanja in špekulacije glede na trenutno stanje. Kaj pa se bo zares zgodilo, ne more vedeti nihče.

Katere etape se vi kot komentator najbolj veselite?
Veselim se celotnega projekta. Sodelovanja s sodelavci, s strokovnima komentatorjema Martinom Hvastijo in Tadejem Valjavcem. Lani, ko na TV Slovenija nismo imeli pravic, sem julijsko druženje s Tourom zelo pogrešal. Zame je Tour de France vsakoletni športni vrhunec, vrhunec pa je tudi po profesionalni plati. Skratka, že odštevamo dneve do začetka!

Prvič bomo na TV Slovenija prenašali vseh 21 etap.

Prepričan sem, da bo Simon Špilak letos vsaj v eni etapi v boju za zmago. Kdaj in kako se bo to zgodilo, je seveda težko napovedati. Morda ob slabem vremenu že v Angliji.

Cel komplet Pirenejev od 14. do 18. etape bo kraljevski! Na prvi pogled bi najtežja morala biti 17. etapa s štirimi zahtevnimi klanci in zaključkom na Saint-Lary-Soula.

Vsi strokovnjaki so prepričani, da bo to dvoboj Frooma in Contadorja. Tudi sam se strinjam s tem.

Oddaja pred začetkom Dirke po Franciji