Eddy Merckx, Miguel Indurain, Jacques Anquetil in Bernard Hinault so po petkrat zmagali na kolesarski Dirki po Franciji in lahko se zgodi, da se tej eliti pridruži tudi Chris Froome. Foto: EPA
Eddy Merckx, Miguel Indurain, Jacques Anquetil in Bernard Hinault so po petkrat zmagali na kolesarski Dirki po Franciji in lahko se zgodi, da se tej eliti pridruži tudi Chris Froome. Foto: EPA
Še eno poletje v komentatorski sobi na TV Slovenija: Martin Hvastija in Tomaž Kovšca bosta tudi letos komentirala Dirko po Franciji. Prenosi etap bodo na TV SLO 2. Foto: Miloš Ojdanič/MMC RTV SLO

Mednarodna kolesarska zveza je Frooma oprostila vseh obtožb glede jemanja nedovoljenih poživil, tako da ni ovir, da ga v soboto ne bi bilo na štartu 105. Dirke po Franciji. Direktor dirke Christian Prudhomme je že potrdil: "Chris Froome se bo lahko udeležil dirke." Odzivi so mešani, številni menijo, da Froome na Touru ne bi smel nastopiti, petkratni zmagovalec dirke Bernard Hinault je že prejšnji mesec kolesarje pozval k protestu, če bo Froome res nastopil.

Preostane nam le to, da verjamemo UCI-ju
"Glede na to, da je njegov primer pozitivno zaključen, pravih razlogov, zakaj naj ne bi nastopil, ni več. Mnenja pa bodo vedno različna: za nekoga bo vedno prevarant, za drugega izjemen kolesar. Za zdaj nam drugega kot verjeti uradni različici, da je Froome čist, ne preostane," nam je povedal Tomaž Kovšca, ki bo tudi letos (v paru z Martinom Hvastijo) za TV Slovenija komentiral prenose dirk.

Doživel celo polivanje z urinom
Britanski kolesar iz ekipe Sky se zaveda, da bodo francoski navijači zdaj proti njemu še bolj nastrojeni. "Vedno prihaja do izzivanj, ampak gre le za del navijačev. To je teba sprejeti," pravi Froome, Tomaž Kovšca pa dodaja: "Vajen je vsega hudega. Od žvižgov in 'buuujev', do polivanja z urinom ... Upam, da hujših izzivanj ne bo. Gre vendarle za šport in želel bi si, da se vse odvije znotraj športnih, normalnih človeških meja."

Že ekipni kronometer lahko "odreže" nekatere favorite
Po razpletu 'afere Froome' je čas, da se zdaj posvetimo 3.351 km dolgi dirki, ki se bo začela v soboto (1. etapa: Noirmoutier-en-l'lle–Fontenay-le-Comte; 189 km). Katere bodo odločilne etape? Kovšca: "Odločilnih etap je lahko veliko. Do konca ne bomo vedeli, kje se bo Tour odločal – ali na ekipnem kronometru (3. etapa), morda v kakšni vetrovni etapi, na kockah ali v hribih ... Vsekakor pa bo zmagovalca dokončno ustoličil zadnji kronometer v Espelettu."

Roglič meri zelo visoko
In kaj lahko pričakujemo od Primoža Rogliča? "Po mojem mnenju se lahko zavihti zelo visoko. Najmanj, kar lahko napravi, je izboljšanje najboljše slovenske uvrstitve, to je 9. mesto, ki ga imata Valjavec in Brajkovič. Menim, da se bo Roglič po prvem tednu odločil, kako in kaj, ko bodo za njim ekipni kronometer, kocke in pasti sprinterskih etap. Če bo zaostanek še omogočal realen boj za visoka mesta, potem si lahko obetamo zanimivo nadaljevanje ... Sicer pa sledi napad na etapne zmage."