Teja Oblak je dosegla 25 točk, kar pa ni bilo dovolj za zmago Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Oblak je dosegla 25 točk, kar pa ni bilo dovolj za zmago Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

39. izvedbo turnirja najboljših reprezentanc stare celine prvič gosti Slovenija, košarkarice pa četrtič igrajo med elito. Po zelo dobri uvodni četrtini in začetku druge, ko so si priigrale že 18 točk naskoka, so gostiteljice turnirja prehitro dopustile, da so jih tekmice ujele. V tretji četrtini so potem znova povedle z dvomestno razliko, toda sledila je nova serija Britank, ki so v zadnjih desetih minutah prevzele pobudo in v končnici strle Slovenke.

Velika Britanija je z 51:39 dobila skok. Prva slovenska strelka je bila Teja Oblak s 25 točkami. 15 jih je dodala Zala Friškovec, 14 Eva Lisec, deset pa Ajša Sivka, ki je ujela 11 odbitih žog. Varovanke Dzordzisa Dikeulakosa bodo v petek ob 18.00 igrale proti Nemčiji, v nedeljo pa ob isti uri proti Franciji. Na medsebojni tekmi so aktualne podprvakinje slavile z 58:50.

Britanke izkoristile slabe slovenske trenutke

"Zagotovo je težak trenutek, vendar po prvem dnevu ni še nič odločenega. Čim prej je treba pozabiti poraz, saj nas lahko že petkova zmaga popelje v drugi del tekmovanja. Ne glede na poraz sem ponosen na dekleta. Čvrsto so se borile proti višjim in fizično močnejšim nasprotnicam. V določenih trenutkih, ko smo imeli prednost, smo naredili preveč napak, ki so jih Britanke izkoristile," je povedal Dikeulakos.

"Težko je, ko izgubiš prvo tekmo na prvenstvu, sploh pred domačo publiko. Toda to je danes. Jutri je nov dan, ko moramo zmagati. Izkoristile so naše slabe trenutke. Na naslednji tekmi moramo bolje nadzirati potek srečanja. Ne smemo dopustiti tekmicam, da nam vsilijo svoj ritem. Me moramo kontrolirati tekmo," je dodala Oblak.

Po slovenskih 16:0 britanskih 15:0

Slovenke so dobro odprle tekme. Razigrali sta se najboljši igralki Oblak in Lisec, ki pa je morala zaradi dveh osebnih napak kmalu na klop. Je pa zato imenitno še naprej igrala Oblak. Uvodno četrtino so gostiteljice turnirja na krilih kapetanke zaključile s serijo 10:0. Zelo obetavna Sivka, ki je v prvi četrtini zbrala osem skokov, je zadela izza črte, potem je Oblak, ki je v prvih desetih minutah dala 12 točk, ukradla žogo in uspešno položila, ob zvoku sirene pa bila natančna še za tri (23:11).

Nalet varovank Dikeulakosa se je nadaljeval na začetku druge četrtine. S trojkama sta Friškovec in Lisec razliko povišali na +18, delni izid Slovenije pa je bil tako 16:0. Tedaj je bil met Britank iz igre vsega 12-odstoten, zatem so le prekinile šestminutni strelski mrk, potem pa v vsega treh minutah s 15:0 ujele Slovenke. Približale so se na -2, ob odhodu v garderobo pa je Slovenija vodila 38:33.

Slovenija v tretji četrtini zapravila deset točk prednosti

Na začetku tretje četrtine se je Velika Britanija približala na -2, potem pa so Dikeulakosove varovanke dvakrat povedle z dvomestno razliko. Po drugem vodstvu so povsem popustile, Britanke pa so naredile delni izid 16:2. Prvo priložnost za prvo vodstvo po peti minuti srečanja so zapravile, drugo pa izkoristile, ko je bila drugič zapored izza črte natančna Holly Winterburn. Po tretji četrtini je Velika Britanija vodila s 60:56.

Šest minut je ostalo do konca, ko je grški strokovnjak na slovenski klopi posredoval z minuto odmora. Namreč trojko je zadela Mikiah Herbert-Harrigan in slovenski zaostanek je narasel na devet. Manj kot minuto pozneje je 'timeout' vzel Chema Buceta na drugi strani, saj so Slovenke dale pet točk zapored. Štiri minute pred koncem je Sivka trojko priključila na -2, toda zapored so Oblak, Tina Jakovina in Lisec bile nenatančne, Britanke pa so izkoristile svoje moči pod obročema, v prvi vrsti s Kristine Anigwe, ki je 15 točkam dodala 14 skokov.

Slovenske košarkarice po odlični prvi četrtini popolnoma popustile

EVROPSKO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, Ljubljana

1. krog:
VELIKA BRITANIJA – SLOVENIJA
76:71 (11:23, 22:15, 27:18, 16:15)
1500; Anigwe 15 in 14 skokov, Winterburn 15, Fagbenle in Wallace po 14, Herbert-Harrigan 11, Gayle 5, Wilkinson 2; Oblak 25, Friškovec 15, Lisec 14, Sivka 10 in 11 skokov, Ivanuša 4, Jakovina 3.

NEMČIJA – FRANCIJA 50:58


SKUPINA D, Ljubljana

1. krog:
SLOVAŠKA – MADŽARSKA 67:89

TURČIJA – SRBIJA 63:71


SKUPINA A, Tel Aviv

1. krog:
ČRNA GORA – GRČIJA 74:69

LATVIJA – ŠPANIJA 67:63


SKUPINA B, Tel Aviv

1. krog:
ITALIJA – ČEŠKA 58:61

BELGIJA – IZRAEL 108:59

Prihodnost slovenske ženske košarke