TV Slovenija je pokrivala skakalne tekme z zadnjih treh olimpijskih iger. Foto: MMC RTV SLO
TV Slovenija je pokrivala skakalne tekme z zadnjih treh olimpijskih iger. Foto: MMC RTV SLO
Konec tedna se obeta nov slovenski praznik. Tudi vremenska napoved je ugodna. Foto: BoBo
Dogajanje bomo spremljali s 23 kamerami. Foto: BoBo

Leta 1960 je TV Slovenija iz Planice organizirala prvi prenos kakega športnega dogodka v tujino. Za prevoz opreme so vpregli tudi živino. Pred televizijske zaslone je privabil 24 milijonov gledalcev po Evropi. Lani je signal iz Planice prenašalo trikrat več televizij, gledalcev pa je bilo več kot 100 milijonov. Samo pri nas si je tekmo ogledal vsak četrti Slovenec.

Na MMC-jevem spletnem portalu boste lahko v soboto in nedeljo spremljali tudi dogajanje iz zakulisja. Posebne kamere bomo imeli v ogrevalnem prostoru, ogrevalni vasi in tudi v kabini komentatorja Andreja Stareta.

Sreda pa bo namenjena MMCpodrobno, v katerem smo pod drobnogled vzeli različne vidike planiškega praznika. (spodaj si lahko ogledate napovednik)


Evolucija TV-prenosa

Delavci televizije so v prvih letih spali kar v šotorih v snegu. Bili so pionirji v marsičem, s kadri in zasuki, ki so bili plod domačega znanja, so poudarjali velike razsežnosti letalnice. Leta 1969 so posnetke prvič opremili z grafičnim zapisom. Gledalci so prvič lahko polete spremljali tudi v počasnih posnetkih. Tri leta pozneje so bili planiški junaki že v barvah, leta 1994 pa so prvič uporabili novost - super počasni posnetek.

Pod velikanko izkopali 70-metrski predor
Pred desetimi leti so pod velikanko izkopali 70-metrski predor tudi s pomočjo velenjskih rudarjev. Pot iz ene na drugo stran letalnice je zdaj krajša za pol ure. Manj porabijo tudi žic in napeljav do kamer. Prihranjenega je 500 do 600 metrov kabla.

Snemalci pripeti na varnosti pas
Včasih so prenose delali s tremi kamerami, zdaj jih je že 23. In prav snemalci igrajo eno izmed ključnih vlog prenosa. Najpomembnejši je položaj ob odskočni mizi, kjer so tekmovalci ob odskoku oddaljeni le tri metre, snemalec pa mora kamero obrniti tudi s hitrostjo do 100 km/h. V štirih dneh Planice opravijo več kot 500 zasukov. Delo kamermana je tudi nevarno. Pred prenosom na TV-stolpu ograjo odstranijo. Kamerman se s kamero postavi na rob ploščadi. Kamerman si mora natakniti varovalni pas in opremo. Privežejo ga na dve točki, da ne more zdrsniti.
Čar dodajo tudi tonski tehniki s postavitvijo mikrofonov. Skupaj jih je več kot 40. Slovenski izum so mikrofoni ob zaletišču in odskočni mizi, kjer zvok lovi pet tonskih mojstrov. Ko so ta zvok prvič slišali Avstrijci, so bili prepričani, da ga Slovenci dodajajo umetno.

Znanje strokovnjakov TV Slovenija še kako cenijo. Prenose skokov so jim tako zaupali na olimpijskih igrah v Torinu, Vancouvru in Sočiju.
Še več podrobnosti boste izvedeli v spodnjem prispevku.

Delo kamermana v Planici izjemno zahtevno
Delo kamermana v Planici izjemno zahtevno