Na stopničkah je Timiju Zajcu, Anžetu Semeniču in Petru Prevcu družbo delal Robert Kranjec. Foto: EPA
Na stopničkah je Timiju Zajcu, Anžetu Semeniču in Petru Prevcu družbo delal Robert Kranjec. Foto: EPA

Tretje ekipne stopničke v sezoni so priborili Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc, ki so leteli v istem vrstnem redu kot pred tednom dni, ko so bili v Vikersundu premočni za konkurenco. V Planici so bili to Poljaki, boj za drugo mesto pa je z domačimi junaki daljav dobila nemška četverica. Po polovici preizkušnje je bila Slovenija druga, ko sta izvrstno poletela najmlajša dva, nato pa je Karl Geiger v prvi skupini finala precej pridobil proti Semeniču, česar ostalim trem v nadaljevanju ni uspelo nadoknaditi.

20.000 gledalcev v Planici videlo tretje mesto Slovencev

"Smo zelo zadovoljni. Čestitke fantom in strokovnemu štabu. Domen in Timi sta letela odlično. Semenič prav tako v prvo, v drugo pa je naredil manjši kiks. To je njegova stara napaka, ko je prepozen pri odskoku. Peter je bil odličen v finalu, v prvi seriji je bil malce slabši, pri poskusnem skoku pa je 'ponovil vajo' iz prvega trening skoka. Spet smo bili negotovi in malce v skrbeh, a se je potem lepo izšlo. Stopničke so bile naš cilj in želja, kar smo uresničili. Za prvo mesto pa so bili Poljaki tokrat res brezhibni, mi pa žal ne. Vse dni so tukaj izjemni," je tekmo opisal glavni slovenski trener Gorazd Bertoncelj.

Sorodna novica Poljaki do prve zmage v Planici, Slovenija tretja

Zajc: Zame je to kot zmaga
Znova je bil najboljši Slovenec Timi Zajc, ki je k ekipnemu uspehu prinesel največ točk: "Ne preostane mi nič drugega, kot da se smejim. Leteti na domači letalnici je nekaj posebnega. Že v petek je bilo zelo dobro, to pa smo uresničili tudi na ekipni tekmi. Zame je to kot zmaga. Sem sproščen, saj smo pri koncu sezone. Pred nami je še en dan in skačemo res lahko sproščeno. Ne obremenjujemo se z rezultatom. Domači navijači so res neverjetni. Ti dajo dodatno energijo, ko greš na zaletno mesto, si nekako pozitivno nervozen."

Najboljšo daljavo je med slovensko četverico postavil Domen Prevc, ki je v finalu pristal pri 239,0 m. Po poletu mu je postalo slabo, zato ga ni bilo na podelitvi. Takoj je odšel v tekmovalno vas, po pregledu pri zdravniku pa so sporočili, da je pri mladem slovenskem letalcu prišlo do dehidracije. Kot so sporočili s SZS-ja, se počuti že bolje, potrebuje le hidracijo in nekaj počitka. V nedeljo vse štiri čaka še ena tekma, slovensko peterico pa bo med najboljšimi 30 dopolnil še Anže Lanišek.

Prevc dobil kapetanski trak
Na podelitvi je Domnovo mesto zasedel junak dneva, Robert Kranjec, ki je končal športno pot. Da se pridruži nekdanjim sotekmovalcem na odru, ga je povabil Peter Prevc, ki je odlično opravil svoje delo v finalu, znova pa je imel veliko težav v poskusni seriji: "Tretje mesto je dober poklon navijačem in Robiju. Znova je bilo stresno. S tistim zamahom v poskusni seriji sem pozdravil vse v Planici. Pri drugem skoku sem prezgodaj odrinil, tretji pa je bil dober. Škoda prvega na tekmi, ker sem pustil deset metrov. Izšlo se je, kot se je. Tretje mesto je še vedno dober rezultat. So bili pa Poljaki in Nemci premočni. Z Anžetom sva kiksnila, oni pa niso."

Po Petrovem zadnjem skoku mu je Robi predal trak za nekakšnega kapetana slovenskih skakalcev: "Zagotovo je to čast, da me je izbral, zlasti, ker je nekaj boljših, ki skačejo. Sem počaščen in je to lep privilegij. Sicer pa sem zaploskal Robiju. Žal mi je bilo, ker nisem mogel biti spodaj poleg njega. Pogledal sem ga lahko še po televiziji, potem pa sem šel na letalnico. Bil je spet stari Robi. Prigod, ki me bodo spominjale nanj, je kar nekaj. Med najbolj prisrčnimi je zagotovo, ko me je z orlom podrl v Planici. Podobno je naredil v Almatiju. V Oslu smo skupaj osvojili medaljo, skupaj smo prvič zmagali na ekipni tekmi … Ogromno je teh krasnih trenutkov. Vprašajte ga, kaj mu piše na majici, in vam bo razložil."

Poljaki dobili ekipno tekmo pod Poncami
Kobajaši: Peter Prevc je bil še boljši, saj je dobil kar 15 tekem