Mag. Lado Ambrožič,
Varuh vaših pravic


Spoštovane gledalke in poslušalke, gledalci in poslušalci ter uporabniki in uporabnice spleta!


Lepo pozdravljeni na spletni strani varuha vaših pravic. Institucija varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija začenja svoj drugi mandat; če sodim po vaših odzivih, se je zelo dobro uveljavila. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje.

Mesto varuha prevzemam po dobrih treh desetletjih dela na javnem zavodu RTVS. Začel sem na Radiu Ljubljana, nadaljeval na Televiziji, kjer sem bil novinar, komentator, urednik in voditelj pogovornih oddaj. Kot urednik informativnega programa sem zasnoval nekaj oddaj oziroma formatov, ki vseskozi dosegajo visoko gledanost – Intervju, Družinske zgodbe, Polnočni klub in seveda Odmeve, ki veljajo za najuspešnejši projekt Televizije Slovenija na splošno.

Zdaj bom most, vez med javnostjo, torej med gledalci, poslušalci in uporabniki spleta ter ustvarjalci programov na Radiu, Televiziji in v Multimedijskem centru. Prizadeval si bom, da bo na tem mostu potekal dvosmerni promet in da bodo spoštovana vsa pravila obnašanja in ravnanja, ki so jasna in nedvoumna. Moj odnos do kršitev poklicnih meril in načel programskih ustvarjalcev ter členov medijskega in krovnega zakona o RTVS bo zato nepopustljiv. Toda smisel varuhovega delovanja, kot si ga predstavljam, ni v pisanju prijav vodstvu javnega zavoda in Programskemu svetu RTVS, temveč v strpni, prijazni komunikaciji z enimi in drugimi, saj napake in kršitve večinoma ne nastajajo namerno, gledalci in poslušalci ter tisti, ki spremljajo vsebine MMC-ja in teleteksta, pa imajo seveda pravico, da zahtevajo odličen program in kakovostne vsebine, kar pomeni čim manj napak in kršitev. Na javni radioteleviziji naj ne bi bilo tehničnih in programskih površnosti, pristranskosti, spakovanja, žalitev, poneumljanja in jezikovne ohlapnosti. Spoštovanje tistih, ki nas gledajo, poslušajo in uporabljajo našo spletno stran ter nas, ne nazadnje, plačujejo, pa seveda nujno pomeni tudi njihovo spoštovanje našega dela in ustvarjalnosti.

Tu vidim smisel svojega delovanja. Želim si utemeljenih in prijaznih klicev in sporočil.


Varuh vaših pravic

Lado Ambrožič

 


 

Val 202: Aktualna tema - Varuh vas posluša