Avtorji predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so podpise za začetek zakonodajnega postopka DZ-ju predali julija lani, a so ga poslanke in poslanci marca letos zavrnili. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Avtorji predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so podpise za začetek zakonodajnega postopka DZ-ju predali julija lani, a so ga poslanke in poslanci marca letos zavrnili. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tako zagovorniki kot nasprotniki zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so vse od nastanka predloga zakona do skorajšnjega zaključka kampanje pred referendumskim odločanjem povedali svoje argumente, ti se že dolgo ponavljajo, zato je vsakršno opozarjanje na nujnost dodatne izčrpne razprave poskus zavlačevanja zakonske ureditve tega vprašanja, je pred nedeljskim referendumskim odločanjem ocenil Andrej Pleterski iz Društva Srebrna nit – združenja za dostojno starost.

Sorodna novica Soočenje: Referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Tudi nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je prepričan, da so v okviru dosedanjih razprav dosegli "visoko stopnjo seznanjenosti" vseh, ki jih tema vsaj malo zanima. Meni, da večina tako tudi ve, kako bodo na volilno nedeljo glasovali. Obdobje razprav je ocenil kot plodno, a "oropano neposredne diskusije" med predlagatelji in zdravniki, ki nasprotujejo zakonski ureditvi te pravice. A opaža, da se razmislek o tej temi odpira tudi v zdravniški stroki.

Filozof Igor Pribac je ob tem še zavrnil očitek nasprotnikov, da predlagana zakonska ureditev, ki jo je sicer DZ zavrnil, a se odločil za razpis posvetovalnega referenduma, razdvaja. "Naš zakon le pripozna stanje razdvojenosti," je dejal. Prepričan je, da bo, dokler zakon ne bo sprejet, svoje poglede na konec življenja lahko uveljavljala le ena stran, medtem ko bo druga v svojih pogledih zatrta.

Pleterski: Strah je orodje tistih, ki želijo, da se nič ne spremeni

Zagovorniki so se ostro odzvali tudi izjavo slovenski škofov, da je uzakonjanje pravice pomoči pri prostovoljnem končanju življenja smrtni greh. Opozorili pa so tudi na druga zavajanja in zastraševanja z zlorabami te pravice, tudi s povezovanjem s trgovino z organi. "Strah je zelo dobrodošlo orodje v rokah vseh tistih, ki želijo, da se nič ne spremeni," je poudaril Pleterski.

Obenem so volivce znova pozvali, naj pri tem referendumskem vprašanju glasujejo za. "Glasovanje za ni samo glas za pomoč vsem tistim, ki trpijo in njihovim svojcem, ni samo glas za pravico vsakogar do svobode izbire ob koncu življenja, ampak gre tudi za glas za demokratično državo," je še poudaril Pleterski.

Društvo Srebrna nit za možnost evtanazije