Dve od štirih glasovnic za posvetovalne referendume sta se nanašali na rabo konoplje. Foto: BoBo
Dve od štirih glasovnic za posvetovalne referendume sta se nanašali na rabo konoplje. Foto: BoBo

Referendumski vprašanji sta se glasili Ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene? in Ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?

Po delnih neuradnih izidih posvetovalnega referenduma (preštetih je 99,95 odstotka glasov, volilna udeležba je bila 39,88-odstotna) so volivci uporabo konoplje v medicinske namene podprli z dvotretjinsko večino glasov (66,54 odstotka).

Na posvetovalnem referendumu o rabi konoplje za omejeno osebno rabo pa je izid drugačen. Preštetih je 99,98 odstotka glasov, volilna udeležba pa je 39,90-odstotna (oddanih je bilo 675.100 veljavnih glasovnic), vprašanje je podprlo 51,53 odstotka volivcev, proti je glasovalo 48,47 odstotka.

Pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in pri gojenju ter predelavi konoplje v medicinske namene so zakonske podlage pripravljene v največji meri in do konca leta bi lahko imeli predloge zakonskih rešitev, je v odzivu na izid referendumov dejal premier Robert Golob.

Raba konoplje v medicinske namene je medtem v Sloveniji že urejena, so poudarili v SDS-u.
Vprašanji o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in osebni rabi konoplje bi po prepričanju Jelke Godec medtem potrebovali neko širšo razpravo. Pri teh vprašanjih bi morala koalicija ne glede na referendumski izid upočasniti zadeve in se posvetovati s stroko. "Izidi referendumov kažejo, da so ljudje pri teh vprašanjih neodločeni, zato bi bilo treba upoštevati strokovna mnenja," je poudarila.

V drugi največji koalicijski stranki, SD-ju, pa so po prvih delnih neuradnih izidih referendumov opozorili, da v SD-ju niso zagovarjali hkratne izvedbe evropskih volitev in referendumov. Podpredsednik SD-ja Luka Goršek je dejal, da bi morala koalicija čim prej pripraviti zakonsko podlago za uvedbo preferenčnega glasu in uporabo konoplje v medicinske namene.

V Piratski stranki so kot organizatorji kampanje za vse tri posvetovalne referendume pozdravili izide, ki kažejo na podporo volivcev pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Razočarani pa so nad pomanjkanjem vsebinske razprave glede referendumskega vprašanja o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Nad pomanjkanjem možnosti za kakovostno razpravo v referendumski kampanji so razočarani tudi v Stranki mladih Zeleni Evrope. V stranki, ki je bila med organizatorji kampanje vseh treh referendumov, so opozorili na veliko količino strašenja v kampanji, a poudarjajo, da so z izidom zadovoljni, so sporočili za STA.

Sorodna novica Volivci na posvetovalnem referendumu podprli pravico do končanja življenja

Prvotno je bilo referendumsko vprašanje eno, po opozorilih zakonodajnopravne službe so ga v Svobodi razdelili na dve

Predloga za posvetovalni referendum o zakonski ureditvi pridelave, predelave, prometa in uporabe konoplje v medicinske namene je sredi marca v DZ vložila stranka Gibanje Svoboda.

Zakonodajnopravna služba DZ-ja je nato še pred obravnavo predloga na pristojnem delovnem telesu DZ-ja opozorila, da referendumsko vprašanje vsebuje več vsebin, ki so lahko tudi ločljive, saj se nanašajo na različne načine ravnanja s konopljo, ki so tudi po veljavni pravni ureditvi različno urejeni.

V mnenju so opozorili tudi, da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče, saj uporabljeni termini nimajo povsem enoznačnega pomena. Poleg tega je referendumsko vprašanje izhajalo iz predpostavke, da v veljavnem pravnem sistemu vsebina, na katero se nanaša vprašanje, kot celota ni dovoljena, čeprav po veljavni pravni ureditvi ni dovoljena le v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske namene.

Sorodna novica Volivci med referendumi najmočneje podprli možnost preferenčnega glasu

Poslanski skupini Svobode in Levice sta zaradi omenjenega mnenja na dan obravnave predloga posvetovalnega referenduma na odboru DZ-ja za zdravstvo pripravili dopolnilo, s katerim so ime predloga posvetovalnega referenduma spremenili v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Prvotno vprašanje pa so z dopolnili spremenili v dve zgoraj omenjeni vprašanji.