Foto: BoBo
Foto: BoBo

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?

Po 99,94 odstotka preštetih glasov so izidi pokazali, da je uvedbo preferenčnega glasu podprlo 70,77 odstotka volivcev, proti jih je bilo 29,23 odstotka.

12 organizatorjev kampanje

Zagovorniki uvedbe preferenčnega glasu za volitve v DZ menijo, da trenutno volilna zakonodaja volivcem ne omogoča odločilnega vpliva na mandate kandidatov za poslance v DZ, kot to omogoča preferenčni glas. Izpostavili so, da je ustavno sodišče leta 2018 ugotovilo, da so območja volilnih okrajev neustrezna, in da želijo s tem tudi dvigniti volilno udeležbo.

Nasprotniki uvedbe preferenčnega glasu za volitve v DZ pa menijo, da bi z uvedbo preferenčnega glasu izničili moč podeželja ter novih, manj uveljavljenih kandidatov, in da bi se morala o spremembi volilne zakonodaje poenotiti politika. Iz samega referendumskega vprašanja pa po njihovem mnenju ni jasno, kako bi volilni sistem za parlamentarne volitve spremenili.

Prvi odzivi

Predsednik vlade in stranke Gibanje Svobode Robert Golob je vesel, da so ljudje prepoznali pomembnost vprašanj, ki so bila postavljena na referendumih. "Ljudi nismo spraševali kar tako, upoštevali bomo njihovo voljo. Nekatera vprašanja že imajo določene zakonske podlage, ki še niso perfektne in jih bomo skupaj z ministrstvi prilagodili, da bodo vzdržali tudi presojo ustavnosti, če bo potrebno."

V opozicijski stranki SDS so bili proti temu referendumu. Poslanec SDS-a Andrej Kosi je v prvem odzivu povedal, da je bilo časa za razpravo malo, "referendumi so bili sklicani za zviševanje volilne udeležbe, priča smo bili zlorabam. Za preferenčni glas bo zelo težko zbrati potrebno večino." Predsednik SDS-a Janez Janša je poudaril, da nobeno od referendumskih vprašanj ni "obvezno za vladno koalicijo, ki se svojih obljub ne drži". Napovedal je, da bodo izide referendumov komentirali v ponedeljek.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je referendumske izide komentiral z besedami: "Ljudje so razdeljeni, širokega konsenza ni."