Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stranki SDS in NSi sta vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve. To bi lahko vplivalo na datum njune izvedbe, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami 9. junija. A se je v primeru referenduma o rabi konoplje ustavno sodišče odločilo, da zavrne zadržanje razpisa referenduma. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so za STA sporočili z ustavnega sodišča. Predloga za zadržanje posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja danes ni imelo na dnevnem redu.

Sorodna novica Začenja se kampanja pred evropskimi volitvami, v Sloveniji tudi kampanja za tri referendume

Odloka o razpisu posvetovalnih referendumov glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo je DZ sprejel 25. aprila, skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah. V SDS-u in NSi-ju so že dan po odločitvi DZ-ju napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov.

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju z ustavo, med drugim s 17. členom, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami.

Medtem priprave na izvedbo vseh treh posvetovalnih referendumov že intenzivno potekajo, roki za referendumska opravila so začeli teči v ponedeljek, danes pa je stekla tudi kampanja.