Shai Gilgeous-Alexander je takole blokiral Luko Dončića, v zaključku tekma pa je prepričljivo dobil strelski dvoboj in poskrbel, da je dvoboj Oklahome in Dallas izenačen na 2:2. Foto: Reuters
Shai Gilgeous-Alexander je takole blokiral Luko Dončića, v zaključku tekma pa je prepričljivo dobil strelski dvoboj in poskrbel, da je dvoboj Oklahome in Dallas izenačen na 2:2. Foto: Reuters

Oklahoma City je bila na četrti tekmi serije z Dallasom slabša v vseh prvinah, razen skoku in prostih metih, kar je tudi odločilo.

"Moramo se posvetiti prostim metom. Metali smo 52-odstotno. To je nesprejemljivo," je po bridkem porazu dejal Luka Dončić in povzel poraz s 96:100 za izenačenje serije na 2:2 z besedami: "Splošno gledano smo dobro igrali v obrambi, a ni bilo dovolj. Energija je bila prava. Malenkosti so odločale – prosti meti in napadalni skok. 24 sekund garaš, potem pa izgubiš skok in je težko."

Sorodna novica Dallas po strelskem mrku v zadnji četrtini popustil tudi v obrambi

Zadel prosti met, ki ga je želel zgrešiti

Da bo ironija zgodbe o prostih metih Dallasa še večja, je P. J. Washington kljub drugačni nameri zadel drugi prosti met štiri sekunde pred koncem. Pri zaostanku 95:98 je P. J. Washington zgrešil prvi prosti met, ki ga je skušal zadeti. "Drugega sem hotel zgrešiti, da bi imeli možnost za skok in met za tri, a seveda je šel notri," je z nejevero pripovedoval že na drugi tekmi zapored prvi strelec Mavsov.

Le 27 točk zvezdniške naveze

Velika dolžnika četrte tekme sta ostala Luka Dončić in Kyrie Irving. Prvi je dosegel 18 točk, drugi 9, skupaj le 27. Najslabši strelski večer udarne zvezdniške naveze v letošnji končnici. Ob tem je Dončić iz igre zadel le šest košev, izgubil pa sedem žog.

V prvih treh četrtinah izjemna obramba, je v zadnji četrtini popustila. Oklahoma City je natresla 35 točk in se iz skorajda izgubljenega položaja vrnila ter slavila zmago, s katero si je povrnila prednost domačega igrišča.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

SGA rešetal koš iz polrazdalje

"Kljub zaostanku smo ostali v igri. Borili smo se za vsako posest žoge in na koncu zmagali. To smo letos nekajkrat že doživeli, a vsak od nas ima svojo nalogo v moštvu in mislim, da jih že vso sezono opravljamo na zelo visoki ravni," je po zmagi povedal Shai Gilgeous-Alexander, ki je dosegel 34 točk. Kanadski športnik leta 2023 je v prvi četrtini zgrešil prvi in edini met za tri točke, v prvem polčasu pa zbral 12 točk.

Bil je neverjeten. Ves čas je zadeval in morda ga moramo na neki točki začeti podvajati. Preprosto je preveč dober.

Dončić o predstavi SGA-ja

V drugem polčasu je izkoriščal met iz polrazdalje, zunaj rakete je zadel šest metov, izpod samega koša pa zgrešil vse tri. Piko na i izjemni predstavi SGA-ja je bil koš iz mrtvega kota oziroma izza table. "No, to je bilo nespametno," je presenetil odkriti SGA, a hkrati poudaril: "To je bila verjetno najbolj pomembna tekma zame doslej v karieri."

V končnici je vsaka tekma mučna

Hvalnic na račun SGA-ja, drugega najboljšega igralca rednega dela Lige NBA, ni zmanjkalo. "Njegov nagon pravi, da je član ekipe. Za tako mladega igralce je res nekaj izrednega, da je takšen strelec v takšnih trenutkih," ga je hvalil njegov trener Mark Daigneault.

Trener sezone je priznal, da je bilo mučno, ko je Thunder zaostajal od prvih do zadnjih minut. "Na tekmah končnice ni nič udobnega. Mislil sem, da je naša sposobnost prenašanja težkih zgodnjih udarcev večja, a smo potrebovali kar nekaj časa. V četrtem delu se je potek nato obrnil na našo stran."

Dvoboj Thunder – Mavs se vrača v Oklahoma City. Za zdaj se serija odvija, kot se je prva Dallasova proti LA Clippersom. Se bo tako tudi nadaljevala? Foto: EPA
Dvoboj Thunder – Mavs se vrača v Oklahoma City. Za zdaj se serija odvija, kot se je prva Dallasova proti LA Clippersom. Se bo tako tudi nadaljevala? Foto: EPA
Dallas zapravil tekmo z Oklahomo Cityjem