čemaž Foto: MMC RTV SLO/mmc
čemaž Foto: MMC RTV SLO/mmc

Slovenska tiskovna agencija danes poroča, da je v UKC Ljubljana sinoči umrl bolnik, ki se je v ponedeljek zastrupil z jesenskim podleskom, drugi pa je še vedno v kritičnem stanju. Namesto čemaža sta nabrala in zaužila jesenski podlesek.

Zato ni odveč opozorilo, da je treba biti pri nabiranju izredno previden.

Zgodaj spomladi po gozdovih začne rasti vse bolj priljubljeni čemaž ali divji česen oziroma medvedov luk. To je užitna divja rastlina, iz katere lahko pripravljamo solate, juhe in namaze ...

Rastlina je zelo podobna nekaterim drugim, kot so jesenski podlesek, šmarnica in čmerika. Te imajo zelo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne.

Če se po zaužitju čemaža pojavijo prebavne težave, moramo zato vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico.

Zastrupitev z poteka v treh fazah.

Prva faza: dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava.

Druga faza: dd 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

Tretja faza: pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Zastrupitev z belo čmeriko se kaže v slabosti, bruhanju, driski, glavobolu, meglenem vidu, oslabelosti, počasnem srčnem utripu, nizkem krvnem tlaku in prehodni izgubi zavesti.

Zel šmarnice je izredno strupena, prevelik odmerek povzroči slabost, bruhanje, glavobol, omotico in motnje srčnega utripa, zaznali so tudi motnje pri prepoznavanju barv.

Če se pojavijo težave, mora bolnik takoj k zdravniku, in če je mogoče, naj s sabo prinese tudi vzorec zeli, ki jih je užil.

V spodnji galeriji slik si lahko ogledate pomembno razliko oziroma podobnost med rastlinami.