Mednarodna izmenjava na OŠ Benedikt Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Mednarodna izmenjava na OŠ Benedikt Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Benedikt so prišli šolarji iz Velike Britanije, Francije, Španije, Romunije, Poljske, Nizozemske in Turčije. Gostje bodo živeli pri družinah domačih učencev, navezovali nove stike in vadili angleščino. Štiri dekleta gosti Tjaša Tomberger.

"Gostim punce iz Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Romunije. Je kar pestro. Poskrbim, da niso lačne in žejne ter da ima vsaka dovolj prostora zase," pravi devetošolka, ki je v okviru projekta že gostovala na Poljskem. Od tam je odnesla lepe spomine, z novimi poznanstvi pa ohranja redne stike.

"Maja pa grem verjetno v Turčijo. Na izmenjavi se veliko družimo, spoznavamo nove ljudi in se veliko učimo. Spomnim se, da sem bila na začetku precej nervozna, nato pa smo se hitro ujeli. Ko smo se morali posloviti, smo bili v solzah," dodaja Tjaša.

Šolarji pa se ne bodo le družili in zabavali: projekt je namenjen učenju, učijo pa se osnovnih veščin podjetništva, pravi Turek Sertaç Senan Yeşıldaglar:

"Sodelovanje pri projektu mi pomaga spoznati veliko ljudi, izbojšati komunikacijo in pridobivati nove prijatelje. Učim se tudi prodajnih in marketinških veščin. Morda mi bodo ta znanja nekoč pomagala postati poslovnež," pravi Turek, ki zna že nekaj slovenskih besed.

Med sodelujočimi z domače osnovne šole so predvsem učenci višjih razredov z boljšim znanjem angleščine, med njimi pa je tudi Filip, ki pa na izmenjavo v tujino še ne more.

"V programu sodelujem šele eno leto, za izmenjavo pa sem še premlad. Trenutno sem le gostitelj, morda pa bom lahko šel na tuje že prihodnje leto. Želim si na Nizozemsko, ki je moja najljubša država. Zelo je lepa, všeč pa sta mi tudi kultura in ljudje. Tudi moj gost je Nizozemec. Imava se super, veliko se druživa in igrava družabne igre."

Projekt se letos žal izteka, a Filip bo novo priložnost morda dobil že prihodnje šolsko leto, saj se bo šola na projekt prijavila ponovno.