Bernardo Jurič, ki bo 17. marca s kolesom na startu Indian Pacific Wheel Ride v Perthu, čakajo na poti velike preizkušnje:  vročina, sneg, strupene kače... Foto: Radio Maribor/Bernarda Jurič osebni arhiv
Bernardo Jurič, ki bo 17. marca s kolesom na startu Indian Pacific Wheel Ride v Perthu, čakajo na poti velike preizkušnje: vročina, sneg, strupene kače... Foto: Radio Maribor/Bernarda Jurič osebni arhiv
Bernarda Jurič
Foto: Radio Maribor/Bernarda Jurič osebni arhiv
Bernarda Jurič
Foto: Radio Maribor/Bernarda Jurič osebni arhiv

Ptujčanka je prav zdaj na poti na ekstremno pustolovščino po Avstraliji. V naslednjih tednih bo prekolesarila kar 5.500 kilometrov. 44-letna Štajerka se je sprva želela udeležiti dirke Indian Pacific Wheel Race, a je bila ta pred dobrima dvema tednoma odpovedana zaradi tragične nesreče ultramaratonskega kolesarja, ki je na lanski dirki v prometni nesreči umrl, na sodišču pa še vedno trajajo postopki v zvezi z odgovornostjo organizatorja dirke. Uradne dirke torej ne bo, a kolesarji se bodo vseeno zbrali in se podali po načrtovani poti, ki so jo preimenovali v Indian Pacific Wheel Ride.

Čeprav so organizatorji dirko odpovedali, se je skupina kolesarjev samoorganizirala in odločila, da se poda na dolgo in precej nevarno kolesarsko pot. Svojo avstralsko avanturo bodo začeli 17. marca – pod enakimi pogoji, kot jih je velevala načrtovana dirka. »To pomeni, da mora tekmovalec kolesariti sam, brez pomoči posameznikov ali spremljevalne ekipe. Vsa prtljaga je lahko le na kolesu, vse kar potrebuješ, si moraš kupiti sproti, vnaprejšnje rezervacije prenočišč niso dovoljene, prav tako tudi ne vožnja v skupini,« pove Bernarda Jurič. Pogumna Štajerka načrtuje, da bo pot prekolesarila v dobrih treh tednih. Zaveda se težkih razmer na dirki in da na poti preži na udeležence precej nevarnosti. Podnevi se živo srebro dvigne vse do 48 stopinj Celzija, noči so mrzle, prenočišča so lahko zasedena ali zaprta, razdalje med njimi pa so lahko dolge več sto kilometrov, srečanje s kakšno strupeno kačo ni izključeno.

Start dirke bo v bližini Pertha v soboto, 17. marca 2018, ob 6.22 po lokalnem času. Začetek ob 6.22 je v poklon lanskega tragično preminulega Mika Halla, saj se je prometna nesreča zgodila prav ob 6.22.

Prisluhnite kaj Bernardo poleg tega, da uspešno prispe na cilj, še vodi na zastavljeni poti?

Bernardino kolesarsko pot boste lahko spremljali na njenem FB profilu https://www.facebook.com/bernarda.juric.5