Tri generacije mlinarjev Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Tri generacije mlinarjev Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Družinski mlin vodijo tri generacije, najstarejši, 85-letni Vlado je konec lanskega leta prejel naziv najstarejši obrtnik leta. Kakšna mora biti po njegovem dobra moka:

Vsa leta je vestno razvijal dejavnost, se prilagajal potrebam trga in posodabljal mlin, tako da je danes skoraj vsa proizvodnja avtomatizirana. Medtem ko so nekoč v starem mlinu v enem dnevu zmleli približno tono in pol zrnja, zdaj v istem času predelajo več kot 80 ton večinoma slovenskega žita. Vsako leto tako zmeljejo okrog osem tisoč ton pšenice, tisoč ton rži ter po 500 ton ajde in koruze. Kupci so vse bolj zahtevni, zelo pomemben je izvor tistega, kar pojemo. Moka je kakovostna, ko je z njo zadovoljna stranka, pravi Vlado Korošec:

Vodenje podjetja je pred leti prevzel sin Daniel, Vladimir pa se še vedno vsak dan posveti delu v mlinu in je svetel vzor delavnega obrtnika. Težkim razmeram v panogi uspešno kljubujejo z nenehno širitvijo in s posodabljanjem; in kot pravi predstavnik druge generacije, Danijel Korošec, brez tega ne gre:

In še najmlajši: 27-letni Niko, diplomirani ekonomist, je v mlinarstvu že od malih nog:

Tri generacije tako uspešno uresničujejo mlinarsko zgodbo ob Dravi in vse kaže, da bo ta mlin preživel še veliko naslednjih generacij.

Niko Korošec