25 let
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
MMP v večernih urah zasedbe enote JLA. Foto: Miško Kranjec
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Vojaki v Vrtojbi so bili dobro pripravljeni na obrambo, okrog prehoda so razporedili tanke in organizirali obrambne položaje. Foto: Miško Kranjec
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Na prehodu je bilo dopoldne zelo malo civilistov, še ti so v popoldne prehod zapustili. Foto: Miško Kranjec

Dodaj v

Spomin: Kako so se pripadniki JLA vdali in prepustili prehod Vrtojba

Vaši spomini na slovensko osamosvojitev
3. julij 2016 ob 06:21
Vrtojba - MMC RTV SLO

Mednarodni mejni prehod Vrtojba sta 27. 6. 1991 v večernih urah zasedli enoti JLA, motorizirana enota iz Vipave in tankovska enota iz Pivke, skupaj okoli 150 vojakov s 7 tanki.

Na prehodu je bilo tudi osem zveznih miličnikov. Približno 800 m severno od prehoda je bila stražarnica JLA s 27 vojaki, ki so jo okrepili še s 30 vojaki iz kolone (POV, protioklepni vod iz Vipave).

29. 6. 1991 so bile razporejene enote teritorialcev v Podmarku, Vrtojbi in Mirnu. Obstajala je nevarnost, da bi enote JLA iz Vrtojbe poskušale spet zasesti mednarodni mejni prehod Rožna Dolina ali pa bi se združili z vojaki v vojašnici Ajševica. Zato so miličniki oddelka PEM-a (posebna enota milice) v Podmarku postavili zasedo.

Dobro pripravljeni na obrambo
Vojaki v Vrtojbi so bili dobro pripravljeni na obrambo, okrog prehoda so razporedili tanke in organizirali obrambne položaje. Na prehodu je bilo v dopoldne zelo malo civilistov, še ti so v popoldne prehod zapustili. Ob 13.30 so vojaki na prehodu premikali tanke, obstajala je velika nevarnost, da bo izbruhnil spopad.

Ob 14. uri je na OM Šempeter prišel občan z obvestilom, da bi se vojaki iz Vrtojbe radi pogajali. Na pogajanje je na stražarnico v Vrtojbo odšel pomočnik komandirja Svitoslav Pogelšek. Z dvema predstavnikoma JLA se je odpeljal tudi v Rožno Dolino, kjer so si ogledali dva uničena tanka iz spopada prejšnjega dne.

Po ogledu Rožne Doline je poveljnik stražarnice zbral svoje vojake in enoto POV. Vojaki so ob 16. uri pred stražarnico odložili orožje in v koloni odšli proti Šempetru. Pred šempetrskim križiščem so se vdali miličnikom OM Šempeter in PEM-a. Vojaki so povedali, da se bodo verjetno vdali še trije tanki, drugi vojaki na MMP Vrtojba pa se ne mislijo vdati in se pripravljajo na spopad.

Pripravljeni na spopad, a so se pripadniki JLA vdali
Miličniki so izročili vojake pripadnikom TO-ja in se napotili proti zgradbi tehničnih pregledov. Pripravljeni na spopad so pričakali prihod treh tankov, ti pa so se ustavili. Iz tankov so izstopili vojaki in se vdali. Nekaj minut zatem je pripeljal še en tank in posadka se je vdala.

Od zgradbe tehničnih pregledov so odšli naprej proti stražarnici maj. Srečko Lisjak in kriminalista Dejan Kavčič in Julij Levpušček. Preiskali so tank pred stražarnico in notranje prostore. Potem ko so preiskali objekt, so se premaknili do križišča Žnidarčičeva ulice z odcepom ceste za MMP Vrtojba.

Za njimi so prišli miličniki PEM-a in legli v travi. Miličniki so po megafonu pozivali pripadnike JLA, ki so bili v okolici mejnega prehoda Vrtojba, naj se vdajo. Grozilo je, da bo prišlo do spopada. Iz mirenske stražarnice so po radijski zvezi pozivali vojake, naj se premaknejo k njim, da bi se enoti v obrambi združili.

Po daljšem času je stekel naprej Julij Levpušček in prišel na prehod, kjer so se mu vdali vojaki. Za njim so prišli miličniki Darij Simčič, Matjaž Jerkič in Franc Obojnik. Obojnik je odšel nazaj in obvestil druge, da so se vojaki vdali. Simčič in Jerkič sta v zgradbi mejne milice razorožila osem pripadnikov zvezne milice. Zatem so na prehod prišli še drugi miličniki in pripadniki TO-ja, ki so pomagali zbirati orožje in pri spravljanju vojakov na avtobus.

Julij Levpušček
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Osamosvojitvena vojna, boj za MMP Vrtojba
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 03.07.2016 ob 07:12
aristotel
# 03.07.2016 ob 07:07

Oficirji JLA torej niso bili krvozeljni divjaki, kot jih prikazujejo nekateri. V tem primeru jih je vodilo srce in razum. Hvala jim.

saj si sam povedal, v tem primeru je bilo tako, v drugih drugače, je pa vse potem eskaliralo na HRV in v BIH...
aristotel
# 03.07.2016 ob 07:07
Oficirji JLA torej niso bili krvozeljni divjaki, kot jih prikazujejo nekateri. V tem primeru jih je vodilo srce in razum. Hvala jim.
rooster
# 03.07.2016 ob 08:56
Hvaležni morate biti Bogu da JLA (oziroma SRBSKA armada) ni imela posebnih motivov za vojno

ah, tukaj je igralo veliko vlogo tudi presenečenje

niso si mislili, da smo zmožni odpora, tako bojnega kot medijskega - prej kot so uspeli to zaznat, smo že zmagali propagandno vojno in je mednarodna politična skupnost začela nagibati v našo stran in so postali tudi zanjo okupatorji na tuji zemlji
božo1
# 03.07.2016 ob 07:54
Pripravljeni na spopad, a so se pripadniki JLA vdali

Pa saj to vse skupaj je bilo jasno in normalno!
Čim je bila na terenu situacija jasna in pri razumnih poveljnikih JLA spoznanje, da ni vprašanje zunanjega ogrožanja državnih meja, da je po sredi izraz volje ljudi v eni republiki,
potem postane razumljivo, da se ljudska armada ne more postaviti proti njenim ljudem,
s katerimi je desetletja živela v sožitju.
crniovcar
# 03.07.2016 ob 09:03
kje je bil krković s sinom
povratnik12
# 03.07.2016 ob 10:56
Ta 10 dnevni spopad se enostavno preveč poveličuje. To se pa dela za to, da elite, ki si to osamosvajanje prisvajajo za svoje zasluge, to izkoriščajo za svoje plenilske namene.
atom ant
# 03.07.2016 ob 23:33
@ veza, aristotel

Oficirji JLA torej niso bili krvozeljni divjaki, kot jih prikazujejo nekateri. V tem primeru jih je vodilo srce in razum. Hvala jim.

saj si sam povedal, v tem primeru je bilo tako, v drugih drugače, je pa vse potem eskaliralo na HRV in v BIH...


V HRV in BIH ni bilo več JLA in ni bilo več oficirjev JLA.
Ko so JLA zapustili slovenski, hrvaški, bosanski, albanski in makedonski oficirji, je armada ostala le še srbska, čeprav pod imenom JLA.
iufhdfewd
# 03.07.2016 ob 07:42
@veza
Pogajali so se dnevno in na koncu zaključili z Brionsko deklaracijo.Pozneje pa še za totalni odhod vojske.Brez teh pogajanj bi bilo vse drugače.

Nedelja, 7. 7.: Na Brionih se pod vodstvom delegacije Evropske skupnosti, ki jo sestavljajo zunanji ministri Nizozemske, Luksemburga in Portugalske, sestanejo delegacije Slovenije, Hrvaške in Jugoslavije. Slovensko delegacijo sestavljajo predsednik predsedstva Milan Kučan, premier Lojze Peterle, predsednik slovenske skupščine France Bučar, zunanji minister Dimitrij Rupel in slovenski predstavnik v jugoslovanskem predsedstvu Janez Drnovšek.

Po dolgotrajnih pogajanjih je sprejeta Brionska deklaracija, ki določa trimesečno obdobje moratorija na izvajanje slovenskega osamosvajanja. V deklaraciji pogajalci med drugim zapišejo, da nov položaj v Jugoslaviji zahteva neposreden nadzor in pogovore med nasprotujočimi si stranmi. Pogovori se morajo začeti hitro in najkasneje do 1. avgusta. Pogoditi se je treba o vseh vidikih prihodnosti Jugoslavije, ne da bi postavljali pogoje.

Kolektivno predsedstvo mora vzpostaviti popolno avtoriteto in izpolnjevati svojo politično in ustavno vlogo, še posebej do zvezne vojaške sile (JLA). Vse strani se bodo vzdržale enostranskih akcij, še posebej uporabi sile.

K deklaraciji sta sprejeta še dva aneksa. Prvi ureja režim na meji, carino, nadzor nad zračnim prometom, nadzor na mejah in določila, ki urejajo prekinitev ognja. V drugem so zapisane smernice za delo opazovalske misije v Jugoslaviji.
B in .
# 04.07.2016 ob 11:11
@Naš Tito;
a imaš kakšen vir tvojih nebuloz o ukazih?
Ali si se preprosto sam izmislil te neumnosti?
So mogoče zrastle na zelniku raznih Kordišev in Mesecev, ki takrat še niso obstajali ali so imeli na sebi plenice?
Te zadeve so preverljive in ti nimaš niti enega dokaza, razen domišljijske zgodbice ...
zenga.zenga
# 03.07.2016 ob 11:24
REsnica
Vsak vojak na tem planetu je odveč in preveč.
-----------------
Samo potem bi se moral vsakdo braniti sam . Načeloma nimam nič proti - vendar ostaja problem ker se z odstranitvijo orožja ne eliminira tudi ,,osvajalni,, pohlep po denarju , ozemljih , ženskah in tako dalj.To pa da bi vsi nenadoma postali dobrodušni ,,mimozni vegetiranci ,, pa je skoraj nemogoče in verjetno tudi ,, trenutek,, pred fiziološko - degeneričnim propadom vrste - ali kako ?
butnskala458
# 04.07.2016 ob 14:56
"Ljubi Slovenci !
Pretiravate s to vašo 10-dnevno vojno in neko vašo zmago
Hvaležni morate biti Bogu da JLA (oziroma SRBSKA armada) ni imela posebnih motivov za vojno sicer bi vas zravnali z zemljo skupaj s peterletom janšo in drugim kot so to nažalost storili z Vukovarjem in Hrvaško"
Ljubi Hrvati, če vi ne bi stisnili repa med noge in bi ne čakali in samo gledali kako se tanki valijo na Slovenijo, bi bilo tudi marsikaj drugače. Tako pa ste oportunistično čakali. Med tem pa so v kasarne že prišli rezervisti - četniki, vem ker sem služil ravno takrat in sicer v kasarni iz katere so potem uničili Vukovar.
pancho
# 03.07.2016 ob 09:53
veza

Mogoče 18 julij, seja Predsedstva SFRJ, na keteri na predlog vojaškega vrha, sprejmejo sklep, da se JLA umakne iz Slovenije najkasneje v roku treh mesecev
mile952
# 04.07.2016 ob 10:45
@tupamaross

# 03.07.2016 ob 09:27
Dostikrat so moji komentarji napačno razumljivi. Enako se
zna zgoditi, da tudi zgornji komentar doživi isto. Predlagam,
da tisti, ki zgornjega komentarja ne boste pravilno razumeli,
v google vnesete

"Združene države Slovenija in Hrvaška (SLO&HRV)!"

in vam bo marsikaj bolj jasno. Sami ne moremo preživeti,
od samih proslav pa se tudi ne da živeti.


Slovenci smo znani, da smo se v zgodovini večkrat ustrelili v koleno, upam da tega ne bomo storili še enkrat in se slučajno šli združevati s Hrvaško. To bi bila popolna norost. Dobili smo lastno državo, potem bi se pa pustii ponovno okupirati? Menda je še kaj pameti v tej državi...
u qratz
# 04.07.2016 ob 08:57
moji ne
sergej1966
# 03.07.2016 ob 23:19
Za vsem je stala Amerika in se igrala z marionetami, pa saj bivši agenti to priznavajo.
alkum
# 03.07.2016 ob 11:39
agresorska vojska z rdečo zvezdo.....
COP
# 03.07.2016 ob 09:45
Ljubi Slovenci !
Pretiravate s to vašo 10-dnevno vojno in neko vašo zmago
Hvaležni morate biti Bogu da JLA (oziroma SRBSKA armada) ni imela posebnih motivov za vojno


Ljubi Hrvati!
Niti pod razno nisem hvaležen izmišljenemu pravljičnemu bitju, da JLA ni imela posebnih motivov za vojno v Sloveniji. Hvaležen sem mladim pripadnikom JLA in njihovim razumnim poveljnikom, da so zbrali pogum in dezertirali ali se vdali.
Res pa je, da si posamezniki, skupine ali narodi pravljično bitje z veseljem vzamejo kot motiv, da opravičijo svoje zločine v vojni. Zato, imejte ga in se mu zahvaljujte.
ABADON
# 03.07.2016 ob 07:49
Ja seveda. Zarotniki ze nabijajo.
Srbi so se enostavno po pol leta sprijaznili, da slovenija gre. Za prej jim je bilo dokaj vseeno. Zanimala sta jo predvsem hrvaska in bosna.
Po pol leta so se vsi sprijaznili in ni bilo vec problema. Dober takticni manever, ki je preprecil stevilne zrtve in nepotrebno skodo.
Ce kdo ve vec od tega pa z dokazi na plan.
V drzavi v kateri imajo potomci brati in sestre narodnih izdajalcev svojo ekskluzivno oddajo v kateri dokazljivo lazejo in se sprenevedajo je vse mogoce.
semaino
# 04.07.2016 ob 15:53
. Z dvema predstavnikoma JLA se je odpeljal tudi v Rožno Dolino, kjer so si ogledali dva uničena tanka iz spopada prejšnjega dne.

Po ogledu Rožne Doline je poveljnik stražarnice zbral svoje vojake in enoto POV. Vojaki so ob 16. uri pred stražarnico odložili orožje in v koloni odšli proti Šempetru. Pred šempetrskim križiščem so se vdali miličnikom OM Šempeter in PEM-a.

Zakaj so se predali?

Ne ker bi bili toliko miroljubni, ce bi bili, sploh ne bi sli iz vojasnic, ampak ker so videli kaj lahko sledi in hvala Bogu tega sebi in nasim niso privoscili.
veza
# 03.07.2016 ob 22:44
iufhdfewd
# 03.07.2016 ob 07:42

@veza
Pogajali so se dnevno in na koncu zaključili z Brionsko deklaracijo.Pozneje pa še za totalni odhod vojske.Brez teh pogajanj bi bilo vse drugače.


JLA je kršila mnoge sporazume, ki so jih kasneje dogovorili recimo na Hrvaškem, vem, da SLO ni bila primaren cilj Srbije in JLA, a kljub vsemu, če bi podlegla Slovenija, bi bilo avtomatično konec vsega tudi na HRV in v BIH, sporazum na Brionih je izničil vse naše zmage v spopadu in lahko bi se vse začelo znova...
veza
# 03.07.2016 ob 22:37
m72
# 03.07.2016 ob 21:42

Če bi takrat vojska hotela iti proti lastnemu narodu, je tudi mi ne bi odnesli kaj dosti bolje od Bosancev in Hrvatov.

imeli smo načrt, da bi svojci oficirjev JLA postali talci, in SLO je vstala vsa hkrati, na HRV so se nekje streljali, nekje pa se ni nič dogajalo, vsak je branil svojo hišo in nič drugega...
Enostavno
# 03.07.2016 ob 20:05
Vojnaslo91

Razumem jaz tebe.Popolnoma.Toda ali lahko ti razumeš mene?Jugoslavija je bila moja domovina.Leta 91 sem podpiral našo...mojo JLA.TO pod komando Janše sem smatral za paravojsko,ki ruši mojo domovino.Sem se motil?Še danes sem enakega mnenja.Sorry.
stari maček
# 03.07.2016 ob 15:14
Bi že lahko nehali s tem a bomo vsak strel na JLA praznovali.
iufhdfewd
# 03.07.2016 ob 07:27
@veza "Saj, še vedno mi ni jasno, zakaj potem, ko se je po Brionskem sporazumu JLA prosto vrnila v kasarne, ni znova udarila?
No, je že bilo bolje, da se to ni zgodilo, ni mi pa še danes. kaj se je v resnici spremenilo..."

Mislim da je to bil rezultat Dernovškovih in Kučanovih pogajanj.
veza
# 05.07.2016 ob 13:31
m72
# 04.07.2016 ob 22:53

Načrt, da bi svojce oficirjev JLA vzeli za talce, bi sicer bil učinkovit, vendar bi nas v očeh svetovne javnosti izenačil s teroristi. Bolje, da ni prišlo do tega, ker bi bilo s tem na kocki mednarodno priznanje države.

saj sem napisal, da bi bil to skrajni ukrep, v primeru, če bi prišlo do "tepihovanja" s trani JLA, kot nekateri to imenujejo, in vsi smo lahko veseli, da do tega ni prišlo, obstaja pa uganka, kaj bi bilo, če bi se upošteval dogovor Špegelj- Janša (skupni odpor proti JLA), verjetno bi se vse skupaj tudi na HRV in v BIH prej končalo, mogoče se ne bi niti začelo...
Vse je bilo posledica Tuđjmanove napačne odločitve...
Bombek
# 05.07.2016 ob 12:46
vladarsvemira

Resnično napisal....točno tako je....:D
m72
# 04.07.2016 ob 22:53
"imeli smo načrt, da bi svojci oficirjev JLA postali talci, in SLO je vstala vsa hkrati, na HRV so se nekje streljali, nekje pa se ni nič dogajalo, vsak je branil svojo hišo in nič drugega..."

Res je, da smo takrat bili organizirani, Hrvati pa ne, toda bistveni za tak razplet sta bili dejstvi, da je bil narod poenoten in proti JLA ter da so Srbi pa tudi Hrvati želeli odhod Slovenije. Tuđman in Milošević sta se dogovarjala za novo mejo med državama - in si razdelila še Bosno.

Načrt, da bi svojce oficirjev JLA vzeli za talce, bi sicer bil učinkovit, vendar bi nas v očeh svetovne javnosti izenačil s teroristi. Bolje, da ni prišlo do tega, ker bi bilo s tem na kocki mednarodno priznanje države.
magjack
# 04.07.2016 ob 14:42
@veza. razlog je nuklearka.
veza
# 04.07.2016 ob 14:21
B in .
# 04.07.2016 ob 11:11
@Naš Tito;

največja uganka tistega časa so dvostranski zaprti pogovori med Tuđjmanom in Miloševićem v Karađorđevu, enkrat pozno spomladi, tik pred vojno za SLO...
veza
# 03.07.2016 ob 22:34
hrvat zrinski
# 03.07.2016 ob 07:58

Ljubi Slovenci !
Pretiravate s to vašo 10-dnevno vojno in neko vašo zmago
Hvaležni morate biti Bogu da JLA (oziroma SRBSKA armada) ni imela posebnih motivov za vojno sicer bi vas zravnali z zemljo skupaj s peterletom janšo in drugim kot so to nažalost storili z Vukovarjem in Hrvaško


smo hvaležni in marsičesa osebno ne razumem, a vseeno, bili smo bolj pripravljeni kot vi na HRV, obstaja tudi nejasnost, kaj sta se Tuđjman in Milošević dogovorila v Karađorđevu, ker po tem je Tuđjman opustil sporazum Špegelj- Janša, po katerem bi skupaj nastopili proti JLA, če bi ta napadla eno izmed držav...
Na JLA premoč smo imeli tudi odgovor, svojci oficirjev JLA bi postali talci in kri bi tekla v potokih, resnično, pri vas v HRV pa je bil problem, ker je vsak branil svoje dvorišče, nihče ni hotel na pomoč Vukovarčanom, recimo...
zenga.zenga
# 03.07.2016 ob 11:11
Kako so se pripadniki JLA vdali in prepustili prehod Vrtojba...
-------------------
JLA je bila drugače naša skupna vojska , torej tudi slovenska ne pa zunanja okupatorska sila .
Tako da je tudi jasno zakaj je kmalu po dogodkih v Sloveniji razpadla in so se naborniki vrnili vsak v svojo republiko . toliko da to ugotovimo smo že lahko pošteni - ne pa da te ,,praske,, slavimo kot nek slovenski ,, Stalingrad ,, ali bitko pri Termopilah ...
hrvat zrinski
# 03.07.2016 ob 07:58
Ljubi Slovenci !
Pretiravate s to vašo 10-dnevno vojno in neko vašo zmago
Hvaležni morate biti Bogu da JLA (oziroma SRBSKA armada) ni imela posebnih motivov za vojno sicer bi vas zravnali z zemljo skupaj s peterletom janšo in drugim kot so to nažalost storili z Vukovarjem in Hrvaško
m72
# 03.07.2016 ob 21:42
Eh, nehajte že s tem in se jim rajši zahvalite za razum in pogum, da niso podlegli ekstremistom, kot je bil recimo Adžić. Če bi takrat vojska hotela iti proti lastnemu narodu, je tudi mi ne bi odnesli kaj dosti bolje od Bosancev in Hrvatov.
tupamaross
# 03.07.2016 ob 12:29
Kaj je to, kar naj bi Hrvaško in našo državo zadnje čase vezalo,
da pa narod tega ne dojame?

To je članstvo Srbije v Evropski Uniji.O njenem članstvu odloča
dogovor med ZDA in Rusijo, ne pa "dogovor" v Evropi.

Iz Evropskih pisarn je že prišla novica, da Srbija, Vojvodina in
Republika Srbska bodo posamezno postale članice Evropske
Unije in ne vse tri skupaj.

Anglija in Hrvaška so bile proti članstvu Srbije v Evropski Uniji,
vendar vsak z različnimi nameni. Angleži bi radi videli Srbijo
v svojem krogu prijateljskih držav, Hrvatje pa se bojijo Srbov
v evropskem parlamentu kot hudič križa.

V takih primerih bi za nas bilo dosti bolj koristno, da smo raje
tiho in se držimo bolj po strani od vsega skupaj in ne da skupaj
z Hrvaško proslavljamo zmage česarkoli že. Če že moramo kaj
proslavljati, proslavljajmo članstvo v Evropski Uniji in ne tisto,
zaradi česar smo izgubili del ozemlja.
Špula
# 03.07.2016 ob 10:11
A kdo ve za kako stran, da ima večjo zbirko fotografij iz te naše vojne. Malce maketarami, in bi mi prav prišla.
tupamaross
# 03.07.2016 ob 13:27
Zenga.zrngs,
res je natančno tako, kot navajaš. Žalostno je le to, da vojne
bodo, ena sama jedrska ali vodikova bomba lahko le v eni
minuti izbriše manjšo ali celo srednje veliko državo z obličja
tega planeta.

Vprašanje je le eno in sicer, ali lahko zaupamo človeškim
možganom, da tega, kar so že enkrat uporabili, ne bodo več
nikoli uporabili?

Trdno sem prepričan, da jedrsko in nevtronsko orožje bodo
uporabili pa če ravno v obrambi.
Naš Tito
# 04.07.2016 ob 00:44
Narode Jugoslavije so izdali generali JNA
na čelu s Kadijevićem, Kolšakom, Časom, Krajncem...
ki jih je vodil, kača na Titovem srcu, Stane Dolanc.

Mimogrede, generali so izvšili ukaz Ante Markovića, ameriškega agenta, ki sploh ni bil vrhovni poveljnik JNA, ampak le predsednik vlade! Vojska izvršuje le ukaze vrhovnega poveljnika, kar pa Marković ni bil.

Ukaz pa je bil takšen, kot ga zgodovina ne pozna.

JNA je morala s tanki iti osvobajat mejne prehode, na katerih ni bilo niti enega tujega vojaka! Z dopolnilom, da morajo tanki voziti le po cestah in da vojaki ne smejo prvi streljati!

In ko so tanki kljub temu prišli na mejne prihode, so jih tam čakali teroristi preoblečeni v policijske uniforme! IN ker niso smeli prvi streljati, so se vojaki JNA morali predati teroristom,
saj so mislili, da je tam slovenska policija!

Kaj mislite, koliko denarja so ti generali dobili, da so prelomili dano prisego narodu,
da ga bodo čuvali pred tujci, da so ga bili pripravljeni izdati vatikansko nemškemu okupatorju?

Kar grozljivo je, koliko agentov je NATO vrinil na vodilna mesta ne samo v generlštabe vojske,
za predsednike in člane CK ZK po vseh republikah, pa tudi na vse vodilne funkcije v državi.

A je potem sploh čudno, da imajo ti prenovitelji in osamosvojitelji v davčnih oazah naloženih kar 80 milijard; da sta Tudjman in Milošević, vsak s po 45 milijardami, skupaj ustanovila kar dve svoji banki, in to v času, ko so se Srbi in Hrvati med seboj klali?

Narod, ki rodi takšne iztrebke, ki jih celo ljubkuje, namesto, da bi jim dal, kar si zaslužijo za izdajo, takšen narod, če le bog da, mora biti obsojen na suženjstvo. Ker tako sam hoče.
Kajti tudi ta narod je prisegel, da bo čuval bratstvo in enotnost naših narodov!

Se še spomnite, kako so pravoslavni Srbi, edini pravi prijatelji Slovencev, ob osamosvajanju, kar naenkrat postali naši sovražniki, muslimanski Šiptarji pa naši največji prijatelji?
vojnaslo91
# 03.07.2016 ob 15:37
mulcon # 03.07.2016 ob 09:01
teritorialci streljali po JNA maturantih...
-----------------------------------
Kaj se ti zdi tukaj spornega? Streljajo se je po tistih, ki so predstavljali grožnjo za Slovensko državo. Maturantih? To so leta ko človeku najlažje opereš možgane, da je potem pripravljen dat življenje za neko talibansko ideologijo.

In mamice in tatiji so imeli možnost, da bi prišli po svojega otročička ... država Slovenija bi jim zagotovo znala pri tem pomagati.

Žrtve so bile minimalne. Vprašat se moraš, kdo je žrtvoval mlade vojake za nesmisel.
Ljudstvo je povedalo svoje.... če JLA ni razumela sporočila, potem že ni bila ljudska.
veza
# 03.07.2016 ob 07:33
iufhdfewd
# 03.07.2016 ob 07:27

@veza "Saj, še vedno mi ni jasno, zakaj potem, ko se je po Brionskem sporazumu JLA prosto vrnila v kasarne, ni znova udarila?
No, je že bilo bolje, da se to ni zgodilo, ni mi pa še danes. kaj se je v resnici spremenilo..."

Mislim da je to bil rezultat Dernovškovih in Kučanovih pogajanj.


lahko misliš, a osnove za to ni, JLA je dosegla status quo, za tri mesece smo morali zamrzniti osamosvajanje, nasprotniki so dosegli vse, mi nič, potem se je nekaj spremenilo, zakaj, kako, kdo, o tem zgodovina zaenkrat molči...
felipesko
# 03.07.2016 ob 09:36
Spomin: Kako so se pripadniki JLA vdali in prepustili prehod Vrtojba

Nič se niso vdali....Premagali smo jih in še bolj bi jih,če bi Kučan preprečil odvzem orožja.....Nič ne omenjajo Tinčeka in Tončeka v yugu ob teh akcijah...
Nista utegnila ali je šlo za tehnične težave???
veza
# 03.07.2016 ob 07:03
Saj, še vedno mi ni jasno, zakaj potem, ko se je po Brionskem sporazumu JLA prosto vrnila v kasarne, ni znova udarila?
No, je že bilo bolje, da se to ni zgodilo, ni mi pa še danes. kaj se je v resnici spremenilo...
REsnica
# 03.07.2016 ob 10:09
Vsak vojak na tem planetu je odveč in preveč.
tupamaross
# 03.07.2016 ob 09:27
Dostikrat so moji komentarji napačno razumljivi. Enako se
zna zgoditi, da tudi zgornji komentar doživi isto. Predlagam,
da tisti, ki zgornjega komentarja ne boste pravilno razumeli,
v google vnesete

"Združene države Slovenija in Hrvaška (SLO&HRV)!"

in vam bo marsikaj bolj jasno. Sami ne moremo preživeti,
od samih proslav pa se tudi ne da živeti.
Bivši uporabnik
# 03.07.2016 ob 11:38
Nekateri še danes nosijo tetovaže te okupatorske vojske. Rajši si dam roko odrezat.
tupamaross
# 03.07.2016 ob 09:13
Naši politiki do tega leta nekako niso spremljali slavja
Hrvatov ob zmagi nad srbsko manjšino na Hrvaškem,
ali, kot oni pravijo, zmago nad "srbočetniško komunistično
soldatesko," sedaj pa sinhronizirano proslavljamo z njimi,
kar ni nič narobe, vendar človeka zanima, kaj se za tem
skriva.

Evropska Unija, kot vse umetne tvorbe, se bo razpadla in
o tem sploh več ni dvoma. Verjetno, da sedaj iščemo
alternativo v primeru, propada Evropske Unije, ki naj bi bila
združitev z Hrvaško,kar sem v enem svojih blogov že opisal.

Vsak narod mora nekaj proslavljati, da se čim bolj skrije
lakota, beda, obup..., vendar pri tem ni potrebno pretiravati,
kar počnejo Hrvatje. Upajmo, da z tem pretiravanjem se ne
bomo pridružili Hrvatom in 365 dni v letu proslavljali zmage
nad, kot je eden omenil, maturanti.
mulcon
# 03.07.2016 ob 09:01
teritorialci streljali po JNA maturantih...
vladarsvemira
# 03.07.2016 ob 08:00
JLA oz. JNA je nekaj častnega in lepo je bilo biti Jugoslovan v tej vojski in služiti domovini. Velika napaka Samostojne Slovenije je ukinitev služenja vojaškega roka, če že bi ga za zmanjšali na 6 mesecev, to je pa ja čas, ki ga polnoletna oseba lahko podari svoji državi in preživi brez mamice in očeta.
Tisto kar se je dogajalo v 90ih je pa rezultat kapitalizma in oblasti željnih posameznikov, ki so vse skupaj ovili v plašč nacionalizma in udarili tam kjer je Jugoslavija bila naj šibkejša. Mislim, da je vsakomur ki ima gram možganov jasno, da bi danes država kot je JUGOSLAVIJA veliko več veljala v Evropi in svetu, ter da bi nam mnogo bolje šlo vsem skupaj, kot nam gre sedaj... Mini državice z mini voditelji (Pahor, Kitarovic,Vučić, Car Črne Gore Đukanović v bosni Dodik in Izetbegovič...) Lepo vas prosim kaj smo dobili s samostojnostjo,mladi bežijo iz države ob prvi priliki nobene naconalne zavesti, policija in vojska so na psu, razgrabili so kar se je dalo razgrabiti in porazdelili so si Slovenijo kot bi bila torta. Od nove Švice ne duha ne sluha. Ob vsaki prireditvi mečejo pesek v oči državljanom z belimi in rdečimi, med tem pa mladi prvo zaposlitev dobijo ko niso več tako mladi - tam po tridesetem letu, da ne govorim da pri starših živijo še dlje.... Kakor koli obrnete je bila JLA sila na balkanu in nekomu to ni pasalo, sedaj pa imamo vojskice namesto vojsko.
Kazalo