25 let
false
"Ko sem se tistega večera vračal domov in zbiral misli, še nisem dojemal, da se bo to izkazalo za moj prvi dan na bojišču in za prvo vojno reportažo, ki jo bom posnel," se začetka vojne spominja takratni novinar in vojni poročevalec HTV-ja Zlatko Mehun. Foto: Darko Gorenak
false
Avgusta 1992 je bil med poročanjem med vojno v BiH-u Mehun hudo ranjen. Več mesecev ni mogel v službo, v tem času pa je nastala njegova knjiga Svjedok rata (Priča vojne). Foto: Zlatko Mehun
false
Granatiranje barikade TO-ja na ormoškem mostu. Foto: Darko Gorenak
false
Med svojimi novinarskimi zgodbami tistega časa Mehun izpostavlja reportažo iz "ujetniškega" tabora pri Lendavi, kjer so bili vojaki, ki so zapustili JLA in orožje izročili TO-ju. Foto: Darko Gorenak
false
Sporočilo mladih fantov, ki so zapustili služenje vojaškega roka v JLA in se predali slovenski Teritorialni obrambi: "Hočem domov!" Foto: Darko Gorenak
false
Mehun pravi, da je imel priložnost pobliže spoznati člane 32. korpusa in da mu je marsikdo, ki je "znal takrat misliti s svojo glavo", priznal, da ne želi biti del tega, kar se pripravlja, zato so zapustili vrste JLA. Foto: Darko Gorenak
false
Vojaška kolona pred mostom do Ormoža in človek, ki je sedel pred tanke in ni dovolil prehoda. Takratno razpoloženj med Slovenci Mehun opisuje z besedami: "Pogum in odločnost, za obup ni bilo prostora." Foto: Darko Gorenak
false
V vojnem času ni vloga medijev le informiranje, ampak tudi dvigovanje morale. Foto: Darko Gorenak
false
Vse sovražnosti v Sloveniji so bile ustavljene 7. julija z Brionsko deklaracijo. Foto: Darko Gorenak

Dodaj v

Vojna v Sloveniji skozi oči hrvaškega novinarja: "Za obup ni bilo prostora"

Spomini na osamosvojitveno vojno
30. junij 2016 ob 06:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vojna v Sloveniji je bila svojevrstna uvertura v to, kar je nato sledilo v Jugoslaviji. Junija 1991 si nihče ni mogel predstavljati, da se bo končalo tako krvavo, kot se je," se spominja hrvaški vojni poročevalec Zlatko Mehun.

"V tistih letih je prihajalo do velikih geopolitičnih sprememb tudi drugod po Evropi - padec berlinskega zidu, razdružitev Češkoslovaške -, kar smo seveda spremljali in zato smo menili, da bo na podoben, torej miren način, prišlo do sprememb tudi v Jugoslaviji," pripoveduje novinar, ki je takrat delal v varaždinskem studiu HTV-ja, kjer je v tamkajšnjih vojašnicah domoval tudi 32. korpus Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

V zgodnjih jutranjih urah 27. junija pa so začeli v uredništvo klicati zaskrbljeni Varaždinci, ki so sporočili, da je kolona tankov in oklepnih vozil krenila proti Sloveniji. Mehun je skupaj s snemalcem sedel v avtomobil in krenil za njimi.

Skupino oklepnikov, ki so se ustavili zaradi tehnične okvare, jima je uspelo tudi dohiteti in na Mehunovo vprašanje, kam gredo in kaj nameravajo, mu je eden izmed oficirjev odgovoril, da imajo nalogo, da zaščitijo jugoslovanske meje in da gredo proti Gornji Radgoni.

Na mostu čez Dravo pri Ormožu so naleteli na barikado slovenske Teritorialne obrambe (TO), vendar se je hrvaškemu novinarju in snemalcu vseeno uspelo prebiti na slovensko ozemlje. "Na lastno odgovornost," kot jima je pred prečkanjem strani navrgel oficir JLA-ja, in Mehun se je šele pozneje zavedel njenega pomena - da to ni več svet, kot smo ga poznali, in da poti nazaj ni več.

Nevede prvič v vlogi vojnega poročevalca
"Šla sva v štab TO-ja in med pogovorom s fanti dojela, da oni pod nobenim pogojem ne nameravajo jugovojske spustiti čez most," pripoveduje Mehun. Ker so bile telefonske zveze med Slovenijo in Hrvaško takrat že pretrgane in se nista mogla javiti v uredništvo, sta okoli poldneva mimo postavljenih barikad znova prečkala most in se vrnila na hrvaško stran.

Oficirji iz tankovske kolone niso dovolili prižganih kamer, zato sta se nekoliko oddaljila in dogajanje pri mostu opazovala z razdalje. "Okoli 14. ure je v barikado udarila prva tankovska granata in granatiranje, s katerim si je poskušala JLA utreti pot, se je nadaljevalo še vse popoldne. To, kar nam je uspelo posneti, smo na kasetah z avtobusi poslali proti HTV-jevemu studiu - tako smo takrat delovali, mi pa smo ostali na položajih. Proti večeru se je armada vendarle vrnila v Varaždin, mi pa smo znova odšli v Ormož, kjer smo se o napetem dnevu pogovarjali z domačini in tujimi novinarji, ki jim takrat sploh še ni bilo jasno, kaj se dogaja," nadaljuje.

"Ko sem se tistega večera vračal domov in zbiral misli, še nisem dojemal, da se bo to izkazalo za moj prvi dan na bojišču in za prvo vojno reportažo od številnih, ki jih bom še posnel," se spominja Mehun, ki ga je nadaljnji razvoj dogodkov nato vodil še na bojišča v Banovino, Slavonijo in Posavino, kjer je bil avgusta 1992 med poročanjem iz neke vasi pri Bosanskom Brodu tudi hudo ranjen. Več mesecev ni mogel v službo, v tem času pa je nastala njegova knjiga Svjedok rata (Priča vojne).

Med vojaki, ki so zapustili JLA
Vseh deset dni je spremljal tudi vojno v Sloveniji, dogajanje v severovzhodnem delu države. Med svojimi novinarskimi zgodbami tistega časa med drugim izpostavlja reportažo iz "ujetniškega" tabora pri Lendavi, kjer so bili vojaki, ki so zapustili JLA in orožje izročili TO-ju.

"Zanje je bilo odlično poskrbljeno, na zelo human način. Omogočili so jim prenočišče, hrano, oblačila, dobili so celo denar za pot domov. Pogovarjal sem se s fanti iz Hrvaške, Srbije, BiH-a in vsi so bili presenečeni nad dejanskim stanjem, saj so v vojašnicah dobivali popolnoma drugačne informacije. V glavah oficirjev je namreč še vedno vladalo prepričanje, da bosta Slovenija in Hrvaška ostali del Jugoslavije, začela pa se je širiti tudi ideja o 'veliki Srbiji'. Vojake so imeli v informacijski blokadi, ni bilo toliko različnih kanalov komuniciranja, kot jih poznamo danes. Šele kot civilisti so nato spoznali, kako drugačna je slika v resnici," opisuje Mehun.

Pravi, da je imel priložnost pobliže spoznati člane 32. korpusa in da mu je marsikdo, ki je "znal takrat misliti s svojo glavo", priznal, da ne želi biti del tega, kar se pripravlja, zato so zapustili vrste JLA.

"Jasno je bilo, za kaj so se na referendumu opredelili ljudje v Sloveniji in na Hrvaškem, domača vojska pa se s tem ni strinjala. Ko pa vojska, ki se imenuje 'ljudska', nastopi proti ljudem, veš, da nekaj ni v redu. Sam sem bolj verjel v ljudi, zato tudi nisem imel težav z ugotavljanjem, ali jo bomo začeli imenovati agresorska vojska ali ne," opisuje dilemo, pred katero so bili tako rekoč čez noč slovenski in hrvaški novinarji.

Za obup med Slovenci ni bilo prostora
Na območju Vukovarja in predvsem BiH-a so se v vojni med letoma 1991 in 1995 tamkajšni prebivalci srbske narodnosti sicer pogosto organizirali v močne paravojaške enote in sodelovali v bojih, kar pa se pri nas ni zgodilo. "Morate vedeti, da so v Slovenijo prišli živet predvsem ekonomski migranti, ki so tam našli delo in se asimilirali v slovensko družbo, prevzeli so način življenja in dela. Pri teh ljudeh je bila zato veliko manjša možnost, da bi prevzeli velikosrbsko idejo, kot se je to na primer zgodilo v vzhodni Slavoniji," pojasnjuje Mehun.

Takratno razpoloženje med Slovenci Mehun opisuje z besedami: "Pogum in odločnost, za obup ni bilo prostora."

Navadni ljudje kot glavni vir informacij
Povedal je, da je s slovenskimi kolegi in lokalnim prebivalstvom vzpostavil dober odnos in odlično komunikacijo, prav oni pa so bili njegov poglavitni vir informacij, kje na terenu se kaj dogaja.

"Pustil sem, da me vodi novinarski nos, vsa svoja poročila pa sem vedno naslanjal na ljudi, nisem se osredotočal na uradne institucije, ki znajo resnico prikrojiti tako, kot ustreza njim samim. Gledalcem tudi nisem hotel postreči z nekimi svojimi lastnimi sklepi, ampak sem rad pustil zgodbe take, kot so bile in so mi jih povedali udeleženi ljudje sami, potem pa naj se odloči vsak gledalec sam," pravi.

Pozneje je velikokrat poskušal analizirati svoje delo med vojno. "Kot novinar sem vedno težil k resnici, k iskanju resnice. Koliko so bila poročila, ki sem jih pošiljal v redakcijo, v tistem času odsev stanja na terenu, je iz današnje perspektive težko presoditi. Dejstvo pa je, da so bila odsev tistega časa in tistega, kar se je takrat dogajalo," pojasnjuje.

"Nikoli, niti v enem trenutku pa me nobeden od mojih urednikov ni cenzuriral. Naše reportaže so nastajale na terenu, tam smo jih običajno tudi sami zmontirali in kot take so bile potem tudi predvajane," zatrjuje.

Dvigovanje morale kot sestavni del uredniške politike
Mehun pravi, da so takrat sicer obstajali tudi mediji, ki se niso mogli sprijazniti z razpadom Jugoslavije in so še naprej podpirali idejo skupne države. "Ko pa je prišlo do dejanskih vojaških akcij, so mediji vendarle dobro opravili svojo nalogo. Po mojem mnenju morajo mediji predvsem ščititi interese svojih prebivalcev, in če jih je 90 odstotkov na referendumu reklo, da želijo svojo državo, potem morajo tudi mediji to spoštovati in mora biti tak odnos sestavni del uredniške politike," je prepričan.

V vojnem času pa ni poglavitna vloga medijev le informiranje, ampak tudi dvigovanje morale. "Ljudi je bilo treba informirati in jim svetovati, kako naj se vedejo, če se znajdejo v določenem položaju, vsekakor pa je moral biti sestavni del poročanja tudi domoljubni naboj, ki je bil v takih trenutkih dobrodošel. Mehun pojasnjuje, da so na Hrvaškem k ustvajanju narodne zavesti veliko pripomogli tudi številni umetniki, ki so se dvignili na noge, radijske in televizijske postaje pa so prevzele vlogo predvajanja domoljubnih glasbenih in drugih tovrstnih programskih vsebin," se spominja.

Medijski prostor se je v zadnjih desetletjih močno spremenil, pravi Mehun, ki je poklicno pot najprej nadaljeval kot dolgoletni urednik, nato postal predstavnik za odnose z javnostmi hrvaškega notranjega ministrstva in vladnega urada za komuniciranje, zdaj pa je predavatelj komunikologije na eni izmed fakultet.

Novinarji bi znali svojo nalogo opraviti tudi danes
Ko je v 80. letih prejšnjega stoletja vstopil v novinarski poklic, je bil ta zelo cenjen in tudi novinarji sami so bili po njegovih besedah veliko bolj profesionalni in etični. "Danes sta profesionalnost in etiko zamenjali besedi senzacionalizem in denar. Dobili smo senzacionalizem, dobro podprt z denarjem tistih, ki želijo take zgodbe in celo umetno ustvarjajo dogodke, ki izzovejo senzacionalistični naboj - z enim samim ciljem: čim večjo naklado," pravi Mehun, ki pa je kljub vsemu prepričan, da bi še vedno šlo tudi drugače, ko bi bilo to res potrebno.

"Če bi narodu znova pretila katastrofa, sem prepričan, da bi se tudi taki mediji ozavestili in opravili svojo nalogo, ki je v takih trenutkih njihova prednostna - informiranje ljudi z dejanskimi, ne pa izkrivljenimi dejstvi," optimistično končuje.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 30.06.2016 ob 08:42
Takole je potekala osamosvojitvena vojna:

Janša pravi da je Slovenijo osamosvojila TO, Kučan pravi da jo je Milica, v resnici pa so Sloveniji osamosvojili državljani Slovenije z nacionalnim ponosom, česar danes več nima nihče!

vojnaslo91
# 30.06.2016 ob 07:49
"Jasno je bilo, za kaj so se na referendumu opredelili ljudje v Sloveniji in na Hrvaškem, domača vojska pa se s tem ni strinjala. Ko pa vojska, ki se imenuje 'ljudska', nastopi proti ljudem, veš, da nekaj ni v redu.
--------------------------
Zelo dobro napisano....
mend055
# 30.06.2016 ob 07:43
Manj je več,
je nekoč izjavil eden od članov umetniškega gibanja Bauhaus (W. van der Rohe, če se prav spomnim), zato predlagamo še več podobnih prispevkov na temo osvoboditve in ne člankov na temo RAZDVAJANJA.
sportivko
# 30.06.2016 ob 08:12
Mi se bomo leta 2030 šli še veno prtizane in nemce, vojno iz leta 1991 ter predvsem kdo je lev in kdo je desn. To je za Slovenijo bolj pomembno dejstvo na papirju, kot BDP in razvoj države.
dejanj101
# 30.06.2016 ob 08:09
Enako bi lahko trdili za vodstvo drzave, ki ga izvoli ljudstvo, ko pa ti ljudje odločajo v škodo večinskega dela prebivalcev veš, da nekaj ni vredu.
juk
# 30.06.2016 ob 09:02
Premalo se Kacina omenja. Glede medijev je bil on takrat res odličen
SamoRes
# 30.06.2016 ob 08:19
sportivko
# 30.06.2016 ob 08:12
Mi se bomo leta 2030 šli še veno prtizane in nemce, vojno iz leta 1991 ter predvsem kdo je lev in kdo je desn

Evolucija vseeno poteka, Janša je potreboval 25 let da je od leta 1941 prešel na 1991. Čez 25 let bo ravno nekje v letu 2016 in krivil Kučana da je bil za Brexit :)
Ni_Nicka
# 30.06.2016 ob 08:44
Takrat so bili poskusi medijske manipulacije iz strani JLA. Kacin je vodil odlično medijsko kampanijo iz CD - ja....
jaskelainen
# 30.06.2016 ob 09:38
Za razpad Jugoslavije je kriv zgolj in le srbski nacionalizem in šovinizem ter podcenjevanje ostalih narodov, češ oni so majhni, mi smo veliki, torej smo glavni!

Problem je, ker so si srbi vzeli Jugoslavijo kot Veliko Srbijo (rešen njihov nacionalno / teritorialni problem).
Lupo
# 30.06.2016 ob 08:54
@1A

je Bruselj poslal tanke na londonske ulice?
genniuuss
# 30.06.2016 ob 08:13
počasi vam bo jasno da se je juga sesuvala sama od sebe,
bila je umetna tvorba, na osnovi lažne propagande - bratstva.
barezi
# 30.06.2016 ob 10:37
Hrvati so gladko pozabili na dogovor o skupnem delovanju s Slovenijo proti JA in spustili brez odpora v Slovenijo 2 mehanizirane brigade in 2 oklepna bataljona.
dadinho10
# 30.06.2016 ob 10:16
sinoci policaj bil ubit, druzina seveda trpi, oni pa napovedujejo vecerno oddajo, kjer bomo sli do njegovega prijatelja, sosolca ali koga vec....kaj ga bodi vprasali? kako se pocuti? kaksen je bil kot otrok? kaj sta skupaj pocela?
bedarije, mrhovinarji.....jutri pa bo novica da je spela gorselj dodatno shujsala za tri grame in pol, ker je zacela piti nove napitke
tomo098
# 30.06.2016 ob 10:07
"... Jaz se s teboj ne moram strinjati... Juga bi še danes obstajala, če bi bil dnar. ... "

"Biti denar" je relativen pojem. Koliko denarja pomeni, da denar je? Je v EU denar? So v UK brez njega? Je imel imperij večnega sonca denar? Škoti? Imajo denar, nimajo? Španci... katalonci, baski... imajo denar? Imajo Italijani denar? Italija in "italijanski narodni korpus", mimogrede, je konglomerat številnih romanskih jezikov, od katerih mnogi niti isti veji ne pripadajo.

Vse to so namreč umetne tvorbe: EU, Velika Britanija, Španija, Italija... ne ravno drugače kot je bila umetna Jugoslavija. Velika Britanija je za nas isto kot Anglija in Angleži, tako kot je bilo včasih za tujce Jugoslavija isto kot Beograd in srbohrvaško. Ampak Anglija je samo en del Velike Britanije, so Valižani, so Škoti, so Irci, kar jih je še ostalo. Vsi imajo svojo etnijo, izvor in jezik, ki se od Angleškega razlikuje bistveno bolj kot se je slovenski od srbskega. Pa Francija... podobno. Vse to so umetne tvorbe, utemeljene na večstoletni hegemoniji, represiji in zatiranju. Združeno Evropo na tej podlagi pa so razni pobudniki tudi že večkrat v zgodovini - lahko se omejimo tudi samo na čas nas, naših staršev ter njihovih staršev - poskušali doseči s številnimi "projekti". In dvomim, da so te težnje in ideje izumrle.

Torej, kaj drži neko umetno tvorbo skupaj? In kaj je naravna tvorba?
vojnaslo91
# 30.06.2016 ob 09:03
1A # 30.06.2016 ob 08:50

Glavni govornik na tej mamutski slovesnosti je bil seveda Slobodan Milošević, ki je takrat zlovešče napovedal: »Danes smo spet v bitkah in pred bitkami. Te niso oborožene, čeprav tudi te niso izključene ...« To je bilo mračno oznanilo krvave morije, ki je potem na Balkanu odnesla več kot 100.000 življenj.
Sonda
# 30.06.2016 ob 08:42
Vse spoštovanje tistim, ki so se odločili, da Slovenija ne bo srbska provinca in so prijeli za orožje ... kar ga je seveda ostalo!
amigo
# 30.06.2016 ob 13:54
V vsaki vojski so najboljši vojaki takšni 19-20 letniki. Najlažje jih je izvežbat, da držijo skupaj kot vojaška enota. Taki po vaše mulci so osnova vsake armade od Aleksandra Velikega, Hitlerja do IS. Starejši že imajo žene in otroke in jih je teže indoktrinirati.
juk
# 30.06.2016 ob 09:31
impact govorim o drugi stvari, ki tebi niti približno ni jasna. Kacin je mednarodno javnost fantastično prepričal o agresiji JLA na Slovenijo. To je počel tako dobro,da je omenjen v vseh knjigah o vojnem poročanju.
vojnaslo91
# 30.06.2016 ob 09:19
genniuuss # 30.06.2016 ob 08:13
počasi vam bo jasno da se je juga sesuvala sama od sebe,
bila je umetna tvorba, na osnovi lažne propagande - bratstva.
---------------------------
Jaz se s teboj ne moram strinjati... Juga bi še danes obstajala, če bi bil dnar. Ampak dnar je zaradi napačne gospodarske politike zmanjkal....
Kadar ni dnarja, je revščina in kadar je revščina je najlažje aktivirat ljudi... tudi za kršenje človekovih pravic.

Zakaj je bilo v Sloveniji malo žrtev?... ker so imeli ljudje možnost zaslužit dnar in potem ljudje niso nasedali raznim nacionalistom...
burruchaga1986
# 30.06.2016 ob 09:11
Sonda: ti pa moraš biti en prijeten možicelj.
Lupo
# 30.06.2016 ob 11:32
@vipmit: Kaj dela civil z orožjem v roki med vojaško operacijo? Danes bi lahko temu moderno rekli "terorist" ?

Res je. Borec brez uniforme ob morebitnem zajetju nima pravic vojnega ujetnika in likvidirati ga ni vojni zločin. To samo še poveča Kosmačevo herojstvo!
Sonda
# 30.06.2016 ob 08:40
Še Hrvatje bolj cenijo našo zmago, kot pa naši vrli jugonostalgiki in tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija!
Lupo
# 30.06.2016 ob 08:31
Srbi so v vseh vojnah tekli kot zajci. Danes jih ima javno mnenje za face!
tomo098
# 30.06.2016 ob 14:08
@teras

To velja za vse narode. "Isti rod", "ista kri" ipd..... to so pojmi, ki se oblikujejo "usput". Nesmisel je gledati na narode kot na izvorno "genetsko" kategorijo. To je romantična ideja 19. stoletja. Plemena nikoli niso bila "etnično čista", vsaj v Evropi ne. Vedno je bila to kategorija pripadnosti in kulture. Romanska kategorija "naroda" je še danes natanko to - pripadnost neki kulturi in jeziku. Germanska je po drugi strani tradicionalno ujeta v "kri". Anglo-ameriški "nation" se prevede bolj v država kot narod v našem pomenu. Seveda obe izhodišči v praksi tudi prehajata ena v drugo. Vendar, kot se je nekje izrazil en zgodovinar, če si se v srednjem veku oblačil kot Avar in govoril kot Avar, si bil Avar. Oziroma, če si se oblačil kot Kranjec in govoril kot Kranjec, si bil Kranjec. Pa magari s poševnimi očmi.
aktivist
# 30.06.2016 ob 12:03
Tomo098

Popolnoma se strinjam. To je paradoks. Po mojem (in deloma tudi Andersenovem in Renanovem) prepričanju smo vsi ljudje ena skupnost, z državami in religijami pa se zgolj delimo v "namišljene skupnosti", ki povzročajo vojne, namesto, da sodelujemo kot enota. Malo utopična misel pa vendarle resnična, kar gre nacionalistom močno v nos.
Bombek
# 30.06.2016 ob 11:29
Čeprav je članek odlično napisan in odločitve takratnih državljanov Slovenije za samostojno Slovenijo. Ampak vsi smo pričakovali od vseh vlad do sedaj boljšo prihodnost v teh 25 letih...ampak od tega je zelo malo prišlo a ne, več slabega za same državljane in nekatere pa dobro ker so na ta račun dobro jim omogočili izropati večji del podjetij ali na lahki način prit do tega..narod pa crkni od lakote in brez dela.
Kot udeleženec te vojne z 30 dni sodelovanja ima bore malo od tega še to da so nam ukinili plačevanje po 5 mesecih za obvezno zdravstveno zavarovanje v višini 27,50 EUR- a in si ga moremo vsi udeleženci sami za nadalnjih 5 let. Seveda je sramota od države, da še tisto kaj je bilo sprejeto z zakonom in obljubljali udeležencem vojne spremenijo. Standart prebivalstva je slabši saj je 840.000 državljanov na robu preživetja od 2 milijonov....???
tomo098
# 30.06.2016 ob 10:41
"... poveličevanje sebe... "

Poveličevanje sebe pri Slovencih se vedno sprevrže v pomanjševanje. Ker pa pomanjševanje psihološko ni zdravo, je boleče in vodi v razne duševne stiske, sledi neracionalen krč po zajemanju zraka v smeri poveličevanja sebe. Govorimo o poveličevanju, ampak dejansko se pogovarjamo o pomanjševanju. Ta je dejanski problem.
Ni_Nicka
# 30.06.2016 ob 09:30
Sem pa vesela, da je haaško sodišče identificiralo in obsodilo glawne klavce....
veza
# 01.07.2016 ob 00:58
Pomembno je dejstvo, da je JLA prva granatirala most v Ormožu, torej je jasno, kdo je prvi začel streljati v tej naši vojni, (TO je do tega trenutka samo postavljala ovire in nič drugega), ki jo nekateri imenujejo različno, a če letijo granate, pa pojdi tja in imenuj to kakor hočeš, če pa danes tipkaš bedarije, si samo nekoliko utrgan...
tomo098
# 30.06.2016 ob 14:13
"... V vsaki vojski so najboljši vojaki takšni 19-20 letniki. ... "

Če se prav spomnim, je obdobje bojevnikov pri Masajih od 16 do 18. Po tistem odložijo sulice (kalašnikove) in se gredo družino in modrovanje.
tomo098
# 30.06.2016 ob 11:56
"... Edina naravna tvorba so bila plemena, to je najčistejša homosapiens skupnost ... Niti najbolj goreči nacionalisti danes etnično čiste države ne morejo več narediti. V tisočletjih obstoja človeka se je vse že kar lepo premešalo. .... "

Eno izmed zmotnih prepričanj o plemenih je to, da so (bila) "etnično čista" in sestavljena iz pripadnikov "iste krvi". Niso bila. Kaj je torej tisto, kar drži plemena skupaj ali pa sploh definira?
tomo098
# 30.06.2016 ob 11:49
@aktivist

Slovenci nismo nič posebni ali drugačni kot kateri drugi narod ali skupnost. Še vedno pa me zanima kaj je tisto, kar drži plemena skupaj? Zakaj se ljudje torej grupiramo v skupine sebi domačih, ter želimo v njihovih okvirih delovati, sodelovati in prispevati, namesto, da bi bili zgolj brezoblična množica posameznikov, omejena na priložnostno vzpostavljanje vezi, ki so potrebne za delovanje ekonomije.
dadinho10
# 30.06.2016 ob 10:14
to kar je rekel o novinarstvu, se pa strinjam, danes je vse senzacionalisticno in v smeri zasluzka...denar je glavno vodilo, vse se gelda skozi prizmo gledanosti....
najbolj gledane oddaje so big brotherji, kmetije, talenti, pari, bari, kuharske zmesnajve itd...
da je se vse na glavo postavljeno v teh sovih se iscejo konfliktne osebe, iscejo se taki ki so pripravljeni ogovarajti, delati zarote, klane itd...vse tisto, kar je narobe v druzbi....
v bb se iscejo zenske, ki bodo prodale drzuine, prijatelje, ki bodo seksale pred kamerami, ki bodo pralno zadovoljevale moske itd...v kuharjih iscejo take, ki se kregajo, ki jamrajo, ki jih potem forumi ne prebavljajo, samo zato da se vec bere, da se klika.....
taras
# 30.06.2016 ob 13:07
Tomo odpira globoka vprašanja, vredna poglobljenihh študij, kjer enostavnih odgovorov najverjetneje ni. Zelo se strijam z Aktivistom, da slovenci nimamo skopnega izvora. Če se prav spomnim je bila v šoli pri zgodovini najbolj sprejeta teorija ta, da smo slovenci plod migracij Z slovanov in V benetov. In ja, občine, regije, države, itd. so umetne in politično postavljene zaobkrožene enote, vključujoč Jogo, Slo in EU. Vse je relativno.
tomo098
# 30.06.2016 ob 10:37
"... Edina naravna tvorba so bila plemena, to je najčistejša homosapiens skupnost,... "

Kaj pa potem drži plemena skupaj? To zagotovo ni ne sama sorodnost, ne skupen izvor.
noprou
# 30.06.2016 ob 10:35
meni se propaganda o bratsvu in enotnosti prava stvar na Balkanu. To nas bi lahko vse dvignilo.
problem je drugje - diktatura, razne velikosrbske ideje, zgrešena gospodarska politika, poveličevanje sebe (Slo+Cro), nedelo in jamranje (recimo Kosovo), ...
tako da priložnost za izboljšanje sistema obstaja ...
Jon Sneg
# 30.06.2016 ob 09:54
V tistih letih je prihajalo do velikih geopolitičnih sprememb tudi drugod po Evropi - padec berlinskega zidu, razdružitev Češkoslovaške -, kar smo seveda spremljali in zato smo menili, da bo na podoben, torej miren način, prišlo do sprememb tudi v Jugoslaviji

Češkoslovaška je prenehala obstajati 1.1.1993, se pravi po slovenski osamosvojitvi in po tem, ko so na Hrvaškem že bili končani glavni boji (razen Blijeska in Oluje ter ostalih manjših akcij ).
vipmit
# 30.06.2016 ob 09:01
@sportivko

Kaj dela civil z orožjem v roki med vojaško operacijo?

Danes bi lahko temu moderno rekli "terorist" ?
božo1
# 30.06.2016 ob 08:42
genniuss
počasi vam bo jasno da se je juga sesuvala sama od sebe,
bila je umetna tvorba, na osnovi lažne propagande - bratstva.


Saj bi se s povedanim lahko strinjal, če me nebi preganjala misel o tem, kaj je in kaj ni umetna tvorba. Cilji ljudi ali neke skupnosti so lahko zelo podobni, če že ne identični, za uresničitev teh pa je vendarle potrebno kar nekaj umetnosti povezav, ki bi naj približno zadovoljevale skupne cilje.

Tako mi pride pod vprašaj umetnosti zakona moža in žene, ki ju je najprej povezala morda narava, potem pa cilj v ustvarjanju srečne družine. Če vzamem za prvi korak ljubezen(kot bratstvo) med spoloma se ta mnogokrat ne obdrži za ustvarjanje cilja v srečni družini.

Tako lahko polemiziram o osnovni življenjski celici, kakšna umetnost pa je vzdrževanje švicarske državne tvorbe, pa je že drugo vprašanje. Geni, zgodovina, mentaliteta......???
Sklonjen
# 30.06.2016 ob 16:56
@Sportivko
"Janša pravi da je Slovenijo osamosvojila TO, Kučan pravi da jo je Milica, v resnici pa so Sloveniji osamosvojili državljani
"

Ah kje neki - Slovenijo je osvobodil Kosmač!
garmond
# 30.06.2016 ob 10:28
Edina naravna tvorba so bila plemena, to je najčistejša homosapiens skupnost, ostalo je vse daleč od prvinske naravne skupnosti človeka. Samo danes se s tem obremenjevati je brez zveze. Niti najbolj goreči nacionalisti danes etnično čiste države ne morejo več narediti. V tisočletjih obstoja človeka se je vse že kar lepo premešalo. Še dr. Goebels je imel s tem probleme.
Ni_Nicka
# 30.06.2016 ob 09:26
Glavni organizatorji napadov so bili seznanjeni z vsemi resničnimi dejstvi. Krwave roke imate.... Nikoli si poboja nedolžnih civilistov ne boste sprali.....
Ni_Nicka
# 30.06.2016 ob 08:42
Kako nizko moraš pasti?
borch
# 02.07.2016 ob 00:01
Hrvati so gladko pozabili na dogovor o skupnem delovanju s Slovenijo proti JA in spustili brez odpora v Slovenijo 2 mehanizirane brigade in 2 oklepna bataljona.

Se dobro, kajti sem sluzil vojsko v Varazdinu in bil pripadnik tistega bataljona. Samo to mi je se manjkalo, da zacno Hrvati streljati proti meni.
tomo098
# 01.07.2016 ob 09:35
V splošnem je po mojih opažanjih bolj obseden z vrtanjem po človekovem rodovniku za deset generacij nazaj in štetje zrnc prave ali napačne krvi, nekdo, ki ga slovenska identiteta drugega moti, kot nekdo ki to identiteto sprejema za svojo. Pa naj me kdo popravi, če slučajno opaža kaj drugega.
tomo098
# 01.07.2016 ob 09:19
"... ampak dvomim da je taksna kultura ideal evropskih "cistokrvnezev".... "

Jaz vsakič znova opažam, pa to mi vpričo tega sploh ni več neko presenečenje, da so s čistokrvnostjo bolj obsedeni in preokupirani nasprotniki kot privrženci etničnih identitet.
EmilZola
# 30.06.2016 ob 22:11
Novinarji smo,bomo,bi.....lepo vas prosim.
Sonda
# 30.06.2016 ob 17:34
burrurchaga1986 -

Tokrat se strinjava ;)
Olorin
# 30.06.2016 ob 17:23
Tomo098: tudi jaz sem bral istega zgodovinarja in se ne bi mogel bolj strinjati. Dodal pa bi, da imamo sicer tudi danes relativno precej "cistokrvna plemena", kjer je izolacija mocan faktor (npr. kaksna amazonska plemena, ali pa Sani), ampak dvomim da je taksna kultura ideal evropskih "cistokrvnezev".
Ni_Nicka
# 30.06.2016 ob 10:20
Sem ravno zaključevala OŠ v času dogajanja.
Kazalo