Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je povedal predsednik SLS-a Marjan Podobnik, imajo za seboj uspešen spravno-prenovitveni kongres, uspešne lokalne volitve in lepo praznovanje 30-letnice prve demokratične politične stranke v Sloveniji. "Zdaj pa želimo narediti naslednji korak v izgradnji, utrjevanju naše stranke tudi z nekaterimi programskimi dopolnitvami," je pojasnil.

V program stranke so med ključne izzive slovenske družbe dodali zagotavljanje dolgoročne vzdržne rodnosti. Poudarili so ničelno toleranco do zlorabe dobrega imena kmetijstva, obrtništva in podjetništva v politične namene. Podrobneje so opredelili program na področju kulture, kjer so poudarili skrb za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika, ter na področju varnosti, ki so jo opredelili kot temeljno človekovo pravico, vrednoto in dobrino.

Program so dopolnili tudi z opredelitvijo vloge političnih strank, pri čemer so poudarili, da se SLS zavzema za dosledno spoštovanje notranje demokracije, odgovornost vodstva članstvu in demokratično razpravo, ki vodi do čim bolj konsenzualnih stališč.

V SLS-u so se odločili program nadgraditi tudi z več resolucijami, in sicer za slovenstvo, za povečanje prehranske samooskrbe in celovit razvoj podeželja, za decentralizacijo Slovenije in skladen regionalni razvoj ter za urejeno zdravstvo.

Poleg tega so sprejeli manifest za volitve v Evropski parlament o tem, v kakšni Evropi in Sloveniji želimo živeti, pri čemer so med drugim poudarili povezanost, solidarnost, zaščito državljanov in zaščito socialno-tržnega modela gospodarstva.

Statut ostaja nespremenjen
Na kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 150 članov, je bila prvotno predvidena tudi prenova statuta SLS-a, tako da bi ta omogočal način delovanja, ki bi stranki omogočal čim večjo uspešnost. Vendar je Podobnik pojasnil, da za razpravo in razmislek o celoviti prenovi statuta potrebujejo več časa, kar nekaj je namreč tudi odprtih vprašanj in dilem, denimo kar se tiče regijske organiziranosti. Na kongresu so tako sklenili, da se razprava o prenovi statuta odpre in konča predvidoma v roku leta dni, dotlej pa ostaja veljaven obstoječi statut.

Skupen nastop na Evropskih volitvah
Kongres so zaznamovale tudi prihajajoče volitve v Evropski parlament. Predstavila sta se oba kandidata za evropska poslanca iz kvote SLS-a na skupni listi s SDS-om, in sicer zdajšnji evroposlanec Franc Bogovič ter predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Podobnik je ob tem poudaril tudi pomen skupnega nastopa.

Kot je povedal Podobnik, želijo delovati povezovalno, zato so veseli oblikovanja liste s SDS-om, razumejo in spoštujejo pa odločitev NSi-ja za samostojno listo. "Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste in tudi uspešen nastop vseh treh slovenskih strank iz kroga Evropske ljudske stranke," je poudaril Podobnik, ki si želi več povezovalnosti tudi v slovenskem prostoru.

Bogovič je spomnil, da je delegacija evropskih poslancev iz slovenskih pomladnih strank v tem mandatu močna, saj ima pet od osmih poslancev. "Pred nami je velika odgovornost, da to ponovimo. Mislim, da je to izvedljivo tudi glede na to, kako se je naša politična konkurenca lotila tega izziva," je ocenil.

Kangler pa je poudaril, da je treba, če želimo ohraniti evropske vrednote, izvoliti takšne predstavnike, ki bodo še naprej zagotavljali mir v Evropi, varovanje človekovih pravic in svoboščin, da bo Evropa temeljila na krščanskih vrednotah.

S skupnimi vrednotami in cilji je člane SLS-a nagovorila tudi evropska poslanka SDS-a Patricija Šulin, ki je prav tako poudarila pomen sodelovanja.