Slovenija
(9)
Ivan Oman, Marjan Podobnik, Boris Pahor
Predsednik SLS-a Marjan Podobnik je ob 30. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze kot prve povojne demokratične politične stranke v Sloveniji med drugim ponovil, da je cilj SLS-a po uspehu na lokalnih volitvah vrnitev v državni zbor. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenska kmečka zveza or...

Dodaj v

30 let po prvi povojni demokratični stranki: naslednica SLS-a je znova "poenotena stranka"

Slavnostna akademija v Ljubljani
4. december 2018 ob 22:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Pred 30 leti je bil z ustanovitvijo SKZ-ja narejen prvi korak v novo ero slovenske zgodovine, ki se ga lahko slovenski demokrati spominjajo s ponosom, je ob obletnici nastanka Slovenske kmečke zveze dejal njen prvi predsednik Ivan Oman.

Zaradi težkih gospodarskih razmer, inflacije, slabšanja socialnega položaja, pa tudi afere JBTZ, se je konec 80. let v Jugoslaviji prebudila civilna družba z vedno glasnejšo zahtevo po demokraciji. 12. maja 1988 so v Ljubljani ustanovili Slovensko kmečko zvezo (SKZ). Njen idejni pobudnik je bil Franc Zagožen, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze pa je postal Ivan Oman, kmet iz Zminca. SKZ se je pridružil opozicijskemu gibanju Demos – Demokratični opoziciji Slovenije, ki je čez dve leti zmagala na volitvah in nato izpeljala osamosvojitev Slovenije.

Po 30 letih je naslednica SKZ-ja stranka SLS organizirala slavnostno akademijo. Ivan Oman je spomnil, da so v tistem času tudi oni o Sloveniji razmišljali kot o drugi Švici, kar pa se ni zgodilo, ker svoje države nismo vzeli dovolj resno. Pozval je k medsebojnemu sodelovanju vseh političnih opcij brez sovraštva in v duhu zdrave konkurence. "Šele ko bo možno normalno sodelovanje, takrat bomo prava demokracija," je dejal.

SLS-ov novi vnovični predsednik Marjan Podobnik je pred več sto zbranimi, med katerimi je bil tudi pisatelj Boris Pahor, poudaril, da je SLS po nedavnem t. i. spravnem kongresu v Novem mestu poenotena stranka, zato tudi v prihodnost gleda zelo samozavestno. Prepričan je, da SLS ni zgolj stranka enega človeka, kar so bili očitki v preteklosti, ampak so ekipa. Stranka se bo po besedah Podobnika zavzemala za kmeta, podeželje ter zagotovitev zdrave hrane, pa tudi za gospodarno ravnanje z gozdovi in lesom.

SLS je na akademiji konstituiral tudi Klub županov SLS-a v mandatu 2018–2022, v katerem je po besedah Podobnika za zdaj 40 županov – tudi takih, ki niso njihovi člani – v prihodnosti pa naj bi se klub še razširil.

A. S.
Slavnostna akademija SLS-a
Marjan Podobnik, Boris Pahor, Suzana Krausse
Ivan Oman, France Arhar
Jakob Presečnik, Franc Kangler, Janez Podobnik
Franc Pukšič, Žiga Turk
Matej Tonin, Ivan Oman
Boris Pahor
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 04.12.2018 ob 23:26
A tile resno mislijo, da bodo še kdaj videli parlament od znotraj?
veza
# 05.12.2018 ob 06:09
Tudi Počivalšek je sedel v prvi vrsti, zanimivo, ne, Janše pa ni bilo zraven...
Skratka, potrebujemo enega normalnega voditelja na zapuščini Demosa, Janša to ni, Podobnik tudi ni, upam, da pride en nov obraz na sceno.
veza
# 04.12.2018 ob 22:55
Škoda, ker nimajo novih obrazov, same staroste...
Rui
# 05.12.2018 ob 09:00
No stranka vseeno ima velik potencial imela je ogromno bazo volivcev je dobro razvejana po RS, na lokalnem nivoju je v bistvu najmočnejša.......sedaj samo rabijo "prave" ljudi ki bodo to povezali....
Pemberton
# 05.12.2018 ob 08:58
Ne fantje, tole se vam pa žal ne bo izšlo. V prvi vrsti sami grešniki in slovenski narod tega ne pozablja... Dokler bo zraven Podobnik & co. Je zadeva obsojena na propad. Čeprav je doktrina mogoče celo na mestu.
Gully Foyle
# 05.12.2018 ob 11:50
Tile so toliko nasledniki izvirnega SLSa, kokr sem jz naslednik kraljevega prestola Švedske
pobrisan
# 05.12.2018 ob 10:13
Vso srečo vam želim. Pa čimveč mladih in novih obrazov v prve vrste. Na podeželje se morate usmeriti kot ste se na začetku poti.
fritaja
# 05.12.2018 ob 12:45
Pahorja bi lahko pustili, da bi v miru preživljal preostanek življenja. Se mi zdi, da ni več čisto pri zdravi pameti (glede na leta normalno), sicer ne vem, kaj bi en človek iz urbanega okolja delal s temi kmeti.
maček Tom
# 05.12.2018 ob 08:09
Podobnik je edini vodja LSL ki je bil uspešen in ima še šanse. Njegova napaka pa je domišljavost
Kazalo