22. oktober 2018 ob 06:24 MMC RTV SLO Grem volit

Ana in David iz Ljubljane: Najemnine so obupne, stanovanj je premalo

Pogovor z mladimi iz projekta Grem volit! lokalne
Lev, Špela, David in Ana

O življenju v Ljubljani sta se s Špelo in Levom pogovarjala 22-letna Ana in David. Foto: MMC RTV SLO

Lepo je biti Ljubljančan, ker imaš vse na kupu: fakulteto, avtobus, trgovine, zabavo. Mesto je varno in čisto. Majhno je in naravo imaš na dostopu roke. Tako male in lepe prestolnice ni nikjer na svetu.

David o Ljubljani

Lepo je biti Ljubljančanka, saj se tu neprestano nekaj dogaja.

Ana o življenju v Ljubljani

Ljubljana je lepa, lepo urejena, dokler ne prestopiš roba mestnega središča, pravita Ljubljančana David in Ana in izpostavljata poškodovane ceste, ki jih je treba neprestano obnavljati, in kot razlog navajata prepričanje, da "turisti pač ne hodijo na Vič".

O življenju v Ljubljani sta v pogovoru za projekt Grem volit! lokalne razmišljala 22-letna Ljubljančana Ana Kregar in David Kene. Ljubljana veliko pridobi z obiskom turistov, kar sicer pozitivno vpliva na celotno občino, nekoliko manj pa morda na prebivalce. "Bojim se, da se bo na koncu končalo tako, kot se je v Benetkah, da bo kava v središču pet evrov in si je domačini ne bomo mogli privoščiti," poda primer Ana. "Razumem, da na turistih hočemo kaj zaslužiti, ampak nujne so nekakšne meje, kaj si lahko sami privoščimo, sicer ne bo več Ljubljančanov v Ljubljani," je kritična.

Kam hodijo turisti?
Oba se strinjata, da je središče Ljubljane lepo urejeno, ampak kot pravi Ana, se je urejenost začela s turizmom, zato je ta del mesta urejen. "Ampak ker noben turist ne hodi na Vič ..." dodaja Ana, ki je prepričana, da se urejenost neha tam, kjer se središče mesta konča.

David pri tem izpostavi problematiko ljubljanskih pogosto poškodovanih cestišč zunaj središča mesta, kjer je to urejeno. To pripisuje preveliki količini prometa, ki gre skozi Ljubljano. Kot Bežigrajčan izpostavlja, da Dunajska cesta po obnovi ne zdrži več kot tri leta, ko jo je zaradi poškodb spet treba obnavljati. "Mislim, da bi se morala zapreti večina Ljubljane razen za mestni potniški promet, da bi sploh lahko smiselno začeli obnavljati ceste," ponuja rešitev.

Vloga župana
Župan je nekakšen obraz celotne občine, on je tisti, ki pred kamerami "da žegenj" za vsak projekt in ga potem predstavi javnosti ter s tem projekt podpre, o funkciji župana razmišlja David. Ana poudarja, da je župan odgovoren tudi za napredek občine, da mora spodbujati projekte in "stvari, ki propadajo, potegniti naprej". "Pa ne le nekih arhitekturnih zadev, ampak tudi dogajanje na sploh, kot so prireditve ..." še dodaja.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo in prihodnosti.

.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Kaj je drugače, če si župan Ljubljane ali nekega drugega mesta? Edino, kar je drugače, je, da je odgovoren za veliko več prostora in več ljudi, ker je Ljubljana pač glavno mesto in je kot taka neki odsev Slovenije, razmišlja Ana. "Kot župan največje občine postavlja sebe kot vzor vsem županom in županjam v Sloveniji. Kot se tukaj v metropoli vodijo projekti, bi morali biti vzor tudi širši Sloveniji. Res pa je, da večja ko je občina, težje je zadovoljiti večino interesov, in to je včasih težka naloga," pa pravi David.

Ovadbe, tožbe, obsodbe ...
"Korupcija je ... skoraj bi rekel, da je narava človeka tista, ki je težava. Seveda so župani, ki imajo dober namen, ki pridejo z dobrimi projekti, in nekaterim uspe projekte tudi uresničiti. Pridejo pa žal tudi takšni ljudje, ki sebe postavijo pred ljudi, pred občino in mislim, da bi take župane morali kaznovati," David komentira obtožbe in tudi obsodbe nekaterih občinskih funkcionarjev. To vpliva na njegovo izbiro župana, saj pravi, da bo tisti, ki je enkrat prekršil pravilo, to storil še večkrat. "Če greš volit župana, bi morali biti na izbiro kandidati brez kakršnih koli sodnih postopkov, to bi moral biti neki osnovni pogoj, da sploh lahko kandidiraš," pravi David, ki mu pritrjuje tudi Ana.

Stanovanja so predraga
Druga pomembna težava Ljubljane so predraga stanovanja, izpostavljata tako Ana kot David. Ana je prepričana, da ni razloga za precenjenost stanovanj, in dodaja, da so najemnine "obupne" in si jih študenti ne morejo privoščiti. David pa meni, da je razlog za visoke najemnine to, da je stanovanj premalo, in to problematiko izpostavlja kot pomembno, zato bi se je morala občina nemudoma lotiti.

Na vprašanje, zakaj mladi ne gredo na volitve in to spremenijo, Ana odgovarja, da zato, ker jim je "vseeno", da se večina noče ukvarjati s problematiko. "Mogoče res plačujejo visoko najemnino, ampak se jim ne zdi, da bi se to spremenilo, če bi šli volit. Mogoče se težav začnejo zavedati šele po tem, ko niso več študenti in stopijo na trg dela," ponazori na primeru.

Se pa Ana in David ne strinjata pri vprašanju, ali bi bilo treba funkcijo župana časovno omejiti. Ani se dolgo županovanje ne zdi sporno, saj je izvolitev odvisna od volivcev, medtem ko David pravi, da se župan po enem, dveh mandatih že lahko iztroši in nima več svežih idej.

Na vprašanje, česa bi se moral župan v Ljubljani najprej lotiti v novem mandatu, Ana pravi, da bi se moralo predvsem dokončati začeto, saj je Ljubljana polna gradbišč, David pa, da je treba končno urediti in obnoviti glavno avtobusno in železniško postajo. Dodaja sicer, da je gotovo "plemeniteje", če najprej začneš "čistiti za drugimi" in dokončuješ nekončane projekte.

Z Ano in Davidom sta se pogovarjala Lev in Špela, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Aleksandra K. Kovač, Polona Brajkovec

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 71

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • rubin 22. oktober 2018 ob 06:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  In tako bo tudi ostalo. Ne da se rešit problem tako da se nonstop gradi nova stanovanja. Samo do določene mere, ker bolj kot se oddaljuješ od mestnih središč, več stane vzdrževanje infrastrukture in potni stroški. Edina rešitev je v progresivnem davku na nepremičnine, da bogate ki jih imajo v lasti več prisili ali v polnjenje proračuna ali prodajo in da se cena zbije. Vendar kot vidimo ne bo nič iz tega. Levica je zatajila.
  +15
  -32
 • rubin 22. oktober 2018 ob 06:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  No, tudi s bolj koncentrirano gradnjo se da v določenem obsegu rešit reči, samo treba je cestne povezave razširiti. To sedaj vodi v infarkt Ljubljane
  +22
  -3
 • spicy 22. oktober 2018 ob 06:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ljubljana je lepa, lepo urejena, dokler ne prestopiš roba mestnega središča, pravita Ljubljančana David in Ana in izpostavljata poškodovane ceste, ki jih je treba neprestano obnavljati, in kot razlog navajata prepričanje, da "turisti pač ne hodijo na Vič".

  Vsaj za lj to zagotovo drži.

  Drži pa tudi to, da bi morala biti funkcija župana omejena na največ 2 zaporedna mandata - s tem se znatno zmanjša tudi možnost koruptivnih dejanj, ki so pri nas pač nekaj povsem običajnega. Imamo zokilandijo, popolandijo in podobne zaselke, ki dobro vedo kaj je korupcija....
  +34
  -9
 • severnik 22. oktober 2018 ob 06:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Edina rešitev je v progresivnem davku na nepremičnine, da bogate ki jih imajo v lasti več prisili ali v polnjenje proračuna ali prodajo in da se cena zbije. Vendar kot vidimo ne bo nič iz tega. Levica je zatajila.

  Ni mi jasno, kako bo dodaten davek nepremičnin pocenil oddajo stanovanja? In to nabijanje, da se samo v centru kaj izboljšuje, je čista LAŽ!
  +29
  -10
 • spicy 22. oktober 2018 ob 07:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Edina rešitev je v progresivnem davku na nepremičnine, da bogate ki jih imajo v lasti več prisili ali v polnjenje proračuna ali prodajo in da se cena zbije.

  Močno dvomim, da bi bil to način reševanja tega problema, ta ki bi posledično zaradi tega razmišljal o prodaji, bo stanovanje v lj prodal tujcu in bodo s tem cene posledično še višje, to se v lj že dogaja. Ne vem zakaj ste prepričani, da bo lastnik stanovanje prodal domačemu kupcu za pol cene ? :) Pamet kratkega dosega... no edino, če levica doseže kaj ekstremnega, kot je pač še zapiranje prostega trga - mislim pa, da mora zaradi eu trg kljub temu ostati odprt vsaj za državljane EU :)
  +12
  -3
 • akulinakul 22. oktober 2018 ob 07:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  ja in z davkom na nepremičnine bodo šle samo še gor :)
  +23
  -5
 • AMFIBIJA 22. oktober 2018 ob 07:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janez Purgar

  REŠITEV

  Najemnine, praviš, so obupne
  in predraga vsa so stanovanja,
  da rešitve ni iz tega stanja,
  ni pravice, praviš, več predkupne.

  Stanovanj za mlade je premalo,
  tudi to pravilno si opazil,
  če samo z očesom si oplazil,
  videti se je na dlani dalo.

  Rekli so ti, pojdi, emigriraj,
  med in mleko se drugje cedita,
  na cedilu tebe ne pustita,
  skratka, mlad si in se ne sekiraj.

  In če hotel bajno boš življenje,
  kot turist se vrni, kot begunec,
  zate blagostanja bo vrhunec,
  takšno vse bolj zdaj je javno mnenje.

  Sprejme te župan in mesto belo
  rok odprtih, vse ti bo postlano,
  žal pa tebi je nesrečnik dano,
  da si tukaj rojen, ven na delo!
  +8
  -11
 • book 22. oktober 2018 ob 07:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zanimivo da se v skoraj 30ih letih od osamosvojitve število prebivalcev v Sloveniji ni bistveno spremenilo, še vedno nas je cca 2 mio, a nepremičnin pa je premalo. OK, razumem, da se mladi preseljujejo s podeželja v mesta in da je to eden od razlogov....drug razlog pa je sigurno tudi ta, da mladi nočejo živeti v bližini starejših (v bližini staršev), čeprav bi si v hišah lahko uredili svoje ločeno stanovanje, ločeno gospodinjstvo...pač skupno dvorišče bi si pa delili. Vsak bi bil čisto ločeno na svojem, vsak bi hotel imeti čisto ločeno hišo itd. Ogromno starejših hiš propada...Kje je tu solidarnost, povezovanje, sobivanje in sožitje med mladimi in starejšimi? Samo veliko govoričenja.
  No...vsak lahko izbira...ali se bo predal gnilemu kapitalističnemu sistemu in se do grla zakreditiral, samo zato da si naredi novo bajto...seveda take imajo banke najraje. Ali pa se bo le malo prilagodil starejšim, in si tudi malo z njihovo pomočjo, uredil stanovanje, ki bo pač na istem gruntu.
  +13
  -17
 • rubin 22. oktober 2018 ob 07:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če se nabije davek nq viške, bi se tujca smatralo v najvišji razred davkov. Posledično če nebi prodal bi pa polnil proračun, in bi se delo lahko za enako vsoto razbremenilo davkov
  +2
  -8
 • rubin 22. oktober 2018 ob 07:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Obdavčit kapital in razbremeniti delo. Tu je vsa poanta. Moraš biti tup da ne razumeš tega
  +11
  -12

Zadnji prispevki