Foto:
Foto:
Gluzman Vadim
Raiskin Daniel

Sreda, 9. oktober 2013
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
Ob 19.30

Dirigent: Danjel Rajskin
Solist: Vadim Gluzman, violina

Program:
B. Smetana: Vltava (iz cikla Moja domovina)
M. Bruch: Koncert za violino in orkester št. 1 v g-molu, op. 26
A. Dvoržak: Simfonija št. 7 v d-molu, op. 70

Na drugem koncertu se bomo srečali z umetnikoma, ki ju pri nas manj poznamo, zato bo njun nastop toliko zanimivejši, saj sta to odlična glasbenika judovskega rodu, ki sta se rodila v Sovjetski zvezi, nato pa sta ju umetniška in študijska pot ponesli v zahodni svet. Revija Gramophone je februarja 2012 zapisala: »Danjel Rajskin je brez dvoma izjemno občutljiv glasbenik, ki odlično obvlada svoj posel. Morda je zadnji talent stare Sovjetske zveze in njene dirigentske šole.« Danjel Rajskin je odraščal v Sankt Peterburg, tam pa je obiskoval tudi glasbeno šolo in se učil igranja viole in dirigiranja. Za dirigiranje ga je navdušil dirigent Lev Savič, pri katerem se je kasneje učil, obiskoval pa je tudi ure pri dirigentih, kot so Mariss Jansons, Neeme Järvi, Milan Horvat, Woldemar Nelson in Jorma Panula. Pri dvajsetih letih je zapustil Sovjetsko zvezo in odšel študirat v Amsterdam in Freiburg ter postal eden vodilnih violistov v Evropi. Klub temu pa se je odločil za dirigentsko kariero. Kmalu je navdušil kritike ter postal znan kot eden najbolj vsestranskih dirigentov mlajše generacije.

Danjel Rajskin je leta 2005 postal šef dirigent Državnega orkestra Renske filharmonije v Koblenzu, leta 2008 pa še šef dirigent Filharmoničnega orkestra Arthurja Rubinsteina iz Lodža. Nastopil je že s številnimi orkestri (beograjski filharmonični orkester, Brandenburški državni orkester iz Frankfurta, Deželna filharmonija Porenja-Pfalške, Estonski nacionalni simfonični orkester, Simfonični orkester Hong Kong Sinfonietta, Latvijski nacionalni orkester, Orkester Mozarteuma iz Salzburga, Tajvanski nacionalni simfonični orkester, Poljski nacionalni simfonični orkester iz Katowic, Simfonični orkester Praškega radia, Filharmonični orkester Šanghaja, Slovaški filharmonični orkester Bratislave, Simfonični orkester Stavangerja, Zagrebška filharmonija in Orkester Varšavske filharmonije). Zadnja leta je tudi gost opernih hiš; v sezoni 2006/07 je dirigiral Bizetevo Carmen v nizozemski Operi Zuid, leta 2010 v Mestnem gledališču v Koblenzu Šostakovičevo komično opero Nos, leto kasneje pa Mozartovega Don Giovannija z Orkestrom Minska na opernem festivalu St. Margarethen v Avstriji. Pomembnejši solisti, s katerimi je Rajskin sodeloval, so: Martin Fröst, Alban Gerhardt, Natalja Gutman, Peter Jablonski, Janine Jansen, Kari Kriikku, Lang Lang, Aleksej Ljubimov, Miša Majski, Vladimir Mendelssohn, Midori, Schlomo Mintz, Daniel Müller-Schott, Steven Osborne, Enrico Pace, Ivo Pogorelić, Julian Rachlin, Benjamin Schmid, Hagai Shaham, Dmitri Sitkovetsky in Julian Steckel.
Danjel Rajskin je lani dobil ugledno nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta z violončelistom Julianom Stecklom.

Vadim Gluzman se je rodil v Sovjetski zvezi, leta 1990 pa se je preselil v Izrael. V Rusiji je študiral pri Zaharju Bronu, v Ameriki pa na slovitem Julliardu pri Dorothy DeLay in Masau Kawasakiju. Igra na Stradivarijevo violino 'ex-Leopold Auer' – posodilo mu jo je Stradivarijevo združenje iz Chicaga.

Vadim Gluzman oživlja violinsko tradicijo 19. in 20. stoletja in jo nadgrajuje s svojo izjemno natančnostjo in virtuoznostjo. Prav tako je velik ljubitelj sodobne glasbe, sodeluje s številnimi skladatelji (Arvo Pärt, Peteris Vasks, Lera Auerbach, Gija Kančeli, Michael Daugherty, Sofja Gubajdulina, Menachem Wiesenberg in Richard Rodney Bennett) ter premierno izvaja njihova dela. Igral je z orkestri, kot so Londonski simfonični orkester, Chicaški simfonični orkester, Simfonični orkester BBC, Kraljevi Škotski nacionalni orkester, Simfonični orkester Finskega rada, Izraelski filharmonični orkester, Orkester Gewandhausa iz Leipziga, Münchenski filharmonični orkester, orkester NHK iz Tokia. Igral je pod vodstvom znamenitih dirigentov, kot so Neeme Järvi, Michael Tilson Thomas, Andrew Litton, Marek Janowski, Itzhak Perlman, Tugan Sohijev, Paavo Järvi, Rafael Frühbeck de Burgos, Hannu Lintu in Peter Oundjian. Vadim Gluzman je bil gost številnih festivalov, med drugim je leta 2010 s svojo ženo in dolgoletno glasbeno partnerico, pianistko Angelo Yoffi, ustanovil tudi svoj Festival komorne glasbe na severni obali (North Shore Chamber Music Festival).

Diskografija Vadima Gluzmana obsega že petnajst zgoščenk, zadnja je izšla julija letos in je posvečena glasbi Sergeja Prokofjeva, lani je izšla zgoščenka s prvim posnetkom skladbe par.ti.ta Lere Auerbach, leto prej pa zgoščenka s posnetki skladb Maxa Brucha. Na njej je tudi znameniti Koncert za violino in orkester št. 1 v g-molu, op. 26, ki ga bomo slišali tudi na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Prav za ta posnetek je dobil številne dobre ocene in priznanja. Reviji ResMusica in Diapason sta ga uvrstili med najboljše posnetke v letu 2011, bralcem revije Classic FM Magazine je zgoščenko priporočil sam urednik, zgoščenka pa se je uvrstila tudi na lestvice revij BBC Music Magazine ter Strad Magazine.

Kmalu po 2. koncertu cikla Kromatika, natančneje 13. oktobra, se bo Simfonični orkester RTV Slovenija prav z dirigentom Danjelom Rajskinom in violinistom Vadimom Gluzmanom odpravil tudi na enotedensko turnejo po Nemčiji. Orkester bo z gostoma koncertiral tudi v Belgiji in na Nizozemskem.