Jože Jagodnik kot voditelj javnega Mariborskega feljtona v mariborski Unionski dvorani, decembra 1975 Foto:
Jože Jagodnik kot voditelj javnega Mariborskega feljtona v mariborski Unionski dvorani, decembra 1975 Foto:
Saša Veronik med oglašanjem z Mariborskega Pohorja leta 1976
Saša Veronik med oglašanjem z Mariborskega Pohorja leta 1976

Gre za najstarejšo oddajo regionalnega radijskega programa, ki so jo v prarazličici vsebinsko zasnovali sredi petdesetih let minulega stoletja. Šlo je za tedaj novi radijski pristop, ki je poslušalcem ponudil skrbno pripravljene aktualne teme – mnoge prav po njihovih namigih in pobudah. Med prvimi v takratnem jugoslovanskem prostoru je prav ta oddaja omogočala tudi telefonsko vključevanje poslušalcev (v poznih šestdesetih letih je na primer obstajala redna rubrika pogovorov s takratnim županom oziroma predsednikom skupščine občine Maribor Mirkom Žlendrom).

Po šestih mesecih so resnejšim temam dodali še približno 20-minutni vedri del oddaje, v kateri so s šaljivimi, danes bi rekli kar stand up vsebinami nastopali prvaki Slovenskega narodnega gledališča Maribor, med njimi legendarni Arnold Tovornik – Štef, Janja Baukartova, Janez Klasinc, Angelca Jenčič – Jankova, Volodja Peer, Rado Pavalec, Marjan Bačko in drugi. Pri nastajanju h8umoristične rubrike so sodelovali tudi »oče« Totega lista Božo Podkrajšek, pisatelj Drago Vresnik in drugi; najbolj jo je s svojimi prispevki in dolgoletnim uredniškim delom zaznamoval Srečko Golob – Seci, ki je leta 1978 na tradicionalnem srečanju jugoslovanskim RTV medijev na Ohridu prejel tudi prestižno vsejugoslovansko nagrado za humorno-satirična besedila. Pobudnik Mariborskega feljtona je bil tedanji odgovorni urednik Jože Kušar, uredniško pa je vajeti prevzela ekipa, ki jo je vodil prvi urednik Roman Lobnik.

Oddaja je kmalu postala ena najprepoznavnejših, njena umestitev v program – v nedeljo točno opoldne – pa je povzročila, da sta se v številnih družina povezala v eno – nedeljsko kosilo in oddaja Mariborski feljton. 11. maja 1975 so ustvarjalci v Unionski dvorani v Mariboru pripravili tisočo oddajo in se tako predstavili tudi gledalcem v dvorani, projekt so ponovili pred silvestrovim leta 1977, ko sta Saša Veronik in Jože Jagodnik pripravila posebno živo oddajo, s katero so vstopili v novo leto.

Mariborski feljton je skozi čas doživel vrsto sprememb. Žal je v zadnjem obdobju izgubil vedri del, vsebinsko pa je zagotovil še več kakovostnih prispevkov, ki obravnavajo tegobe, posebnosti in zanimivosti v domačem okolju. Po Romanu Lobniku je uredniško delo prevzel Tone Petelinšek, zadnjih sedem let pa jo ureja Nataša Kuhar, ki je mozaičnemu pregledu dogodkov dodala še redno povabilo številnim zunanjim avtorjem, ki z nedelje na nedeljo pripravljajo aktualno uvodno razmišljanje. Mariborski feljton je tako najstarejša oddaja Radia Maribor, ki programsko uro po nedeljskem poldnevu zaznamuje že polnih šest desetletij.