Sporočila za javnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
OC Krvavec
Oddajni center (OC) Krvavec, po obsegu naprav največji in zato tudi najpomembnejši OC v Sloveniji, letos obeležuje 60. obletnico. Foto: Arhiv RTV SLO
OC Krvavec
Stavba najvišje ležečega OC RTV Slovenija, stoji skupaj s 100 metrov visokim železobetonskim antenskim stolpom na nadmorski višini 1740 metrov. Foto: Arhiv RTV SLO
OC Krvavec
Trenutno RTV Slovenija s Krvavca oddaja dva digitalna televizijska multipleksa, pet analognih radijskih programov ter digitalni radio DAB+. Foto: Arhiv RTV SLO

Dodaj v

60. obletnica oddajnega centra Krvavec

Največji in najvišje ležeči OC v Sloveniji
21. september 2017 ob 11:35
Ljubljana - RTV SLO

Oddajni center (OC) Krvavec, po obsegu naprav največji in zato tudi najpomembnejši OC v Sloveniji, letos obeležuje 60. obletnico.

Stavba najvišje ležečega OC RTV Slovenija, stoji skupaj s 100 metrov visokim železobetonskim antenskim stolpom na nadmorski višini 1740 metrov. S signalom pokriva območje od Kuma na vzhodu, Ljubljansko kotlino ter območje do Nanosa in Tromeje na severozahodu, hkrati pa napaja obsežno mrežo televizijskih in radijskih pretvornikov po širšem delu Slovenije. OC Krvavec za svoje potrebe uporabljajo tudi slovenska telekomunikacijska podjetja, državne službe, meteorologi in radioamaterji.

Najvišje ležeči oddajni center RTV Slovenija je zaradi svoje izpostavljene lege v alpskem predgorju v odličnem položaju. Je med najpomembnejšimi višinskimi oddajnimi centri v razvejani oddajniški mreži in predstavlja osrednje vozlišče, kjer se zbirajo radijski in TV-signali v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem, v delu Zasavja in Dolenjske ter zvok in sliko posredujejo naprej do sosednjih pretvornikov in oddajnih centrov na Kumu, Nanosu, Pohorju in Plešivcu. Trenutno oddajamo s Krvavca dva digitalna televizijska multipleksa, pet analognih radijskih programov ter digitalni radio DAB+.

OC Krvavec - najpomemebnejša točka oddajniške mreže RTV Slovenija
Direktor organizacijske enote Oddajniki in zveze Miran Dolenec je ob praznovanju pomembne obletnice povedal: »Oddajni center Krvavec je naš najvišje ležeč oddajni center z največjim pokrivanjem in kot tak predstavlja najpomembnejšo točko v naših radijskih in televizijskih omrežjih. Nove tehnologije so prinesle velike spremembe v delovanje posadk na oddajnih centrih. Ti so danes avtomatizirani, število delavcev na oddajnih centrih se zadnja leta vztrajno zmanjšuje, vendar zaradi pomembnosti OC Krvavec tu še vedno vztrajamo s skoraj polno zasedbo. V konkurenci novejših načinov posredovanja radijskih in televizijskih programov do poslušalcev pa OC Krvavec še vedno ohranja svojo pomembno vlogo in verjamemo, da bo tako vlogo opravljal tudi v prihodnje.«

Oddajanje TV-signala je iz starega planinskega doma na Krvavcu prvič steklo 14. februarja 1957. Na začetku delovanja je oddajnik zaradi skromne moči omogočal sprejem samo Ljubljanski kotlini, pa še to le italijanskega programa RAI 1 in kasneje programa JRT. Že takrat je bila načrtovana gradnja pomembnega in mogočnega oddajnega centra. S postopnim dograjevanjem in nadgrajevanjem sistema je bil oddajni center uradno odprt 12. novembra 1960.

Radiodifuzija zaradi narave delovanja - en oddajnik, neomejeno število sprejemnikov - zagotavlja brezžično informiranje široke množice uporabnikov. Kompleksnost omrežja ni pogojena s številom uporabnikov, stroški pa so razmeroma nizki. Tudi dostop do informacij ni vezan na posrednike, kot npr. pri mobilnih ali drugih omrežjih. Sprejemniki so preprosti in poceni. Prav zato bodo OC Krvavec in preostala oddajniška mreža tudi v prihodnje opravljali svojo pomembno vlogo.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija
Prijavi napako

Sporočila za javnost pripravlja in objavlja Služba za komuniciranje RTV Slovenija. Dodatna vprašanja lahko posredujete na e-naslov pr@rtvslo.si.
Kazalo