Dokumentarni portret o Venu Tauferju je posnela njegova hči Lara Simona Taufer. Premierno 10. maja na TV SLO 1. Foto: iz dokumentarnega filma
Dokumentarni portret o Venu Tauferju je posnela njegova hči Lara Simona Taufer. Premierno 10. maja na TV SLO 1. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Veno Taufer, delovno okolje. Foto: iz dokumentarnega filma
false
BREZ PIK IN VEJIC Foto: iz dokumentarnega filma
false
BREZ PIK IN VEJIC o venu tauferju Foto: iz dokumentarnega filma

Film je na sledi vezi med Tauferjevim pesniškim ustvarjanjem in nenehnim družbenim angažmajem. V luči radikalne zavezanosti in odgovornosti, ki ju Taufer uveljavlja na obeh področjih, se ta izmuzljiva povezava izkaže za močno in globoko. Film izpostavi tragičen dogodek iz Tauferjevega otroštva, ki ga je usodno zaznamoval in pogosto odmeval v njegovi literaturi, nedvomno pa je vplival tudi na oblikovanje njegove družbene zavesti.

Veno Taufer je bil, med drugim, ustanovitelj literarnega festivala Vilenica, pobudnik Komisije za zaščito mišljenja in pisanja, eden izmed avtorjev Majniške deklaracije, v času predsednikovanja Društva slovenskih pisateljev pa se je aktivno vključeval v delovanja civilnodružbenih gibanj.

Dokumentarni portret BREZ PIK IN VEJIC o venu tauferju sestavljajo pričevanja njegovih prijateljev, sodelavcev, kolegov in drugih, ki so bili z njim povezani v različnih obdobjih in na različnih področjih njegovega ustvarjanja in delovanja. Pripovedujejo: Aleš Berger, dr. France Bučar, Peter Petrovčič, Grega Repovž, Tonka Božič, Tone Partljič, Baby Štoviček Štirn, dr. Veljko Rus, Petra Koršič, Aleš Šteger, dr. Marko Juvan, Niko Grafenauer, dr. Boris A. Novak, Veronika Dintinjana, Ivo Svetina, dr. Marjetka Golež Kaučič, Goran Dekleva, dr. Peter Vodopivec, Vinko Möderndorfer, Tone Peršak, Miha Butara, dr. Igor Koršič in Remzo Skenderović.

»Po temeljitem razmisleku in celo nekaj raziskovalnih snemanjih sem se odločila, da bom filmski portret Vena Tauferja naslikala s pomočjo pričevanj tistih, s katerimi se pesnik srečuje bodisi osebno ali prek svojega dela. Posnela sem številne dragocene dokumente, katerih del mi je uspelo povezati v pravzaprav zelo osebno sliko mojega očeta,« pravi pod dokumentarec podpisana Lara Simona Taufer.

fotografije: iz dokumentarnega filma (Darko Sinko, Jasna Škrinjar Taufer)

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija