V tednu med 10. in 21. decembrom se bodo na Prvem programu Radia Slovenija dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov in družin pokojnih darovalcev, pa tudi javljanja s terena v živo. Predstavili bomo tudi mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših oseb s področja umetnosti, športa, medijev in podobno. Foto:
V tednu med 10. in 21. decembrom se bodo na Prvem programu Radia Slovenija dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov in družin pokojnih darovalcev, pa tudi javljanja s terena v živo. Predstavili bomo tudi mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših oseb s področja umetnosti, športa, medijev in podobno. Foto:
Predstavniki Zavoda Slovenija-Transplant in prostovoljci Rdečega križa Slovenije bodo od 15. do 19. 12. prisotni na stojnicah v naslednjih mestih: Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Ptuj in Nova Gorica. Za darovanje organov pa se bo mogoče opredeliti tudi vsak dan od 7. do 15. ure na vseh območnih enotah RK po Sloveniji, na Zavodu RS za transfuzijsko medicino in na Zavodu RS za presaditve organov in tkiv  v Ljubljani.
Predstavniki Zavoda Slovenija-Transplant in prostovoljci Rdečega križa Slovenije bodo od 15. do 19. 12. prisotni na stojnicah v naslednjih mestih: Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Ptuj in Nova Gorica. Za darovanje organov pa se bo mogoče opredeliti tudi vsak dan od 7. do 15. ure na vseh območnih enotah RK po Sloveniji, na Zavodu RS za transfuzijsko medicino in na Zavodu RS za presaditve organov in tkiv v Ljubljani.

v prihodnjem tednu potekala kot vseslovenska akcija o pomenu ter spodbujanju javnosti za pogovor ter opredeljevanje za darovanje organov in tkiv.

Akcija s sloganom »Daj življenju priložnost – povej naprej« v partnerskem sodelovanju združuje krovno nacionalno organizacijo na področju transplantacijske medicine Zavod Slovenija-Transplant, Prvi program Radia Slovenija ter Rdeči križ Slovenije. »Ideja o informativno-ozaveščevalni akciji je vzniknila ob gostovanju prim. dr. Danice Avsec iz organizacije Slovenija-Transplant v oddaji Svetovalni servis,« pojasnjuje Peter Močnik, urednik in vodja tega ozaveščevalnega projekta na Prvem programu Radia Slovenija.

Namen in cilj akcije je širšo javnost informirati o pomenu in potrebi darovanja organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja ter hkrati spodbuditi razmisleke, pogovore in opredelitve za darovanje. Zdravljenje s presaditvijo je že ustaljena in učinkovita medicinska metoda, a hkrati specifična, saj za svoje delovanje potrebuje aktivno podporo javnosti: brez prostovoljnih darovalcev programi zdravljenja ne morejo delovati. Zaradi več vzrokov število bolnih z dokončno odpovedjo organov, ki za preživetje potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, stalno narašča. Čakalne liste bolnih se podaljšujejo tudi zaradi primanjkljaja ustreznih organov za presaditve.

V omenjenem tednu se bodo na Prvem programu Radia Slovenija dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov, izkušnje o podajanju soglasja in odločitvi družin pokojnih darovalcev, javljanja s terena v živo ter mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših oseb s področja umetnosti, športa, medijev in podobno. Hkrati bodo po več krajih Slovenije v sodelovanju z območnimi enotami Rdečega Križa Slovenije v času med 11. in 16. uro postavljene stojnice, kjer se bo s podpisom izjave mogoče opredeliti za posmrtno darovanje organov in tkiv za namen zdravljenja. Po zaključku intenzivnih tedenskih aktivnosti bo na Prvem programu Radia Slovenija objavljena kratka reportaža z vtisi in učinki akcije.

»Akcija je zlasti rezultat tega, da je splošno mnenje relativno naklonjeno opredelitvi za darovanje organov po smrti, vendar pa tega ne kažejo tudi številke v registru darovalcev,« pravi Močnik in dodaja: »Ob tem je jasno, da je ne le naloga, temveč tudi odgovornost in dolžnost nacionalnega radia, da aktivira in spodbudi k razmišljanju vse nas, sploh če je rezultat aktivacije lahko zgolj pozitiven. Radio je namreč medij, čigar glas najde pot v skoraj vsak slovenski dom.« Akcija je po Močnikovih besedah v mesec december umeščena namenoma. »Ob koncu leta, ko je čas obdarovanja, lahko darujemo tudi drugače. S pogovorom, z ozaveščanjem, z vpisom v register darovalcev. Darilo, ki morda nima takojšnjega učinka, a se njegova dodana vrednost nedvomno pokaže čez čas.« Pomembno je namreč poudariti, da se prav vsak lahko znajde v kritični zdravstveni in življenjski situaciji, ko bo za zdravljenje ali celo preživetje potreboval pomoč sočloveka.

Peter Močnik ob tem opozarja na pomembno resnico, ki ni najbolj prijeta, a vendarle drži: »Priznajmo si. Če nismo sami tisti, ki potrebujemo organ, ali morda to ni eden od naših najbližjih, o tej temi ne razmišljamo.« Namen akcije je torej najprej spodbuditi pogovor in razmišljanje o tej temi. »V času akcije pričakujemo seveda tudi drugačna mnenja in zadržke posameznikov, ki se za darovanje ne želijo opredeliti. Tudi takšna mnenja so dobrodošla, saj je opredelitev za posmrtno darovanje pravica in osebna izbira vsakega posameznika.« Končno vprašanje, ki bi se ga moral zastaviti vsak, pa je, ali bi zavrnil organ, če bi mi to omogočalo preživetje? Če bi se za organ odločili, opozarja Močnik, potem je družbeno odgovorno in pravično, da darovalci postanemo tudi sami.

Izobraževalno-osveščevalna akcija je namenjena vsem: tako tistim, ki o temi še niso razmišljali, posameznikom, ki so v dvomih in neodločeni kot tudi tistim, ki so že opredeljeni, a še niso uspeli formalno urediti podpisa izjave o darovalcu. Del slogana »Povej naprej« pa spodbuja pogovore o temi ter sporoča, da naj posameznik osebna stališča do darovanja organov in tkiv po smrti pove naprej najbližjim v družinskem krogu. Po slovenski zakonodaji namreč posmrtni odvzem delov človeškega telesa za namen zdravljenja brez soglasja svojcev pokojnika ni mogoč.

»Ne gre toliko za to, koliko ljudi se bo v času akcije opredelilo za darovalce, gre za to, da z akcijo spodbudimo pogovor in razmišljanja o tej temi, saj darovanje organov mnogim reši življenje ali pa pomembno izboljša kakovost bivanja. In to je namen akcije na Prvem,« povzema Peter Močnik.

Dajte torej življenju priložnost – povejte naprej.