S čim vam lahko postrežemo? Z Drugo violino, drugačnostjo med nami že v nedeljo, 24. maja, ob 22.30 na TV SLO 1. Foto: iz dokumentarnega filma
S čim vam lahko postrežemo? Z Drugo violino, drugačnostjo med nami že v nedeljo, 24. maja, ob 22.30 na TV SLO 1. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Atifa in Branko v službi. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Atifa in Branko zasebno. Foto: iz dokumentarnega filma

Skozi zgodbo Atife in Branka, glavnih protagonistov dokumentarnega filma Druga violina, drugačnost med nami, bomo začutili, kako nujne so njihove integracije v vsakdanje življenje. Dokumentarec Izobraževalnega programa Televizije Slovenija bomo premierno predvajali to nedeljo, 24. maja, ob 22.30 na TV SLO 1.

Atifa in Branko sta par. Živita v skupni sobici na vrhu bivalne enote CUDV Dolfke Boštjančič Draga pri Grosupljem, kjer domuje še 10 varovancev z motnjo v duševnem razvoju. Branko čez dan skrbi za okolico hiše, Atifa pa rada ureja vrt in pospravlja po hiši. Vsako jutro se uredita in odpravita na delo. V Drugi violini pomagata pri strežbi: sprejemata naročila gostov, strežeta, pomivata, pomagata za točilnim pultom … Pri svojem delu sta zanesljiva in zelo odgovorna. Izjemno ponosna sta, da sta lahko koristna in samostojna, da lahko s svojim delom sama zaslužita ‘plačo’.

Dve leti dela v Drugi violini jima je okrepilo samozavest, ki se kaže tudi v pozitivni samopodobi, ki je temeljni pogoj za pozitiven razvoj in doseganje rezultatov v življenju. Skozi vsakdan Atife in Branka spoznamo želje, pričakovanja in sposobnosti oseb z motnjo v duševnem razvoju. Ta spoznanja praviloma ovržejo predsodke o njihovi drugačnosti, odvisnosti ali celo nesposobnosti.

Morda so osebe s posebnimi potrebami v družbi res druga violina, a tako kot v orkestru brez drugih violin ni polnosti zvoka, tudi v življenju družbe ni polnosti brez drugačnosti. Druga violina krepi zavest, da je možnost zaposlitve pravica vsakega posameznika, tudi oseb s posebnimi potrebami, ki so prav tako lahko koristen del družbe.

Scenarij za dokumentarec je pripravila Maja Pavlin, ki je film tudi režirala in ga zmontirala. Posnel ga je Saša Grmek.