Finale evropskega tekmovanja za mlade oboiste Be te ONE bo v ponedeljek, 28. novembra, ob 18. uri na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Foto: Matej Kolaković. Foto:
Finale evropskega tekmovanja za mlade oboiste Be te ONE bo v ponedeljek, 28. novembra, ob 18. uri na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Foto: Matej Kolaković. Foto:

Štirje finalisti, izbrani po več etapah na različnih lokacijah, se bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija potegovali za edinstvene nagrade, ki ponujajo izvrstno izhodišče za njihovo poklicno pot. Orkester bo vodil priznani angleški oboist in dirigent Gordon Hunt, ki bo hkrati tudi član strokovne žirije.

Tekmovanje pod okriljem Evropske mreže orkestrov (ONE- Orchestra Network for Europe) v več etapah poteka že od junija. Udeležilo se ga je 27 mladih oboistov iz 14 držav, v starosti od 18 do 21 let. Prvi krog tekmovanja je potekal prek video posnetkov, v drugi krog, ki je bil v Jeni v Nemčiji in v Amiensu v Franciji, jih je napredovalo osem. Ti se bodo pomerili v polfinalu, ki bo 26. novembra v Ljubljani. Najboljši štirje pa v finalu – na javnem koncertu, 28. novembra.

Posebnost tekmovanja so nagrade. Poleg denarnih nagrad nagrajence čaka evropska turneja, solistični koncerti z orkestri, člani mreže ONE ter snemanje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Gre za drugo izdajo evropskega tekmovanja Be the ONE, ki poteka pod okriljem Evropske mreže orkestrov ONE. Leta 2013 je bilo tekmovanje namenjeno harmonikarjem. Evropska mreža orkestrov ONE (Orchestra Network for Europe) združuje sedem partnerskih orkestrov iz Francije, Nemčije, Bolgarije, Slovenije ter s Češke, Slovaške in Poljske. Simfonični orkester RTV Slovenije se je v mrežo vključil leta 2007. ONE, ki uspešno stopa že v četrto obdobje programa sofinanciranja iz evropskih sredstev, spodbuja medkulturni dialog ter mobilnost orkestrskih in komornih glasbenikov, skladateljev, dirigentov. Mladim glasbenikom pa pomaga pri uveljavljanju in vključevanju v poklicno glasbeno življenje. Te in številne druge aktivnosti vsem vključenim glasbenikom in vodstvom orkestrov pomenijo dragoceno obogatitev delovanja in omogočajo nadvse pomembno izmenjavo izkušenj. Več na: http://www.orchestranetwork.eu

Podeljena bo tudi nagrada občinstva, vabljeni torej v podporo odličnim mladim glasbenikom! Vstop je prost.

Več o tekmovanju tudi na: http://www.be-the-one.eu