Gospa s harfo, Mojca Zlobko Vajgl bo na sporedu v nedeljo, 20. januarja, ob 21.30 na TVS 1 (fotografija je iz njenega osebnega arhiva) Foto:
Gospa s harfo, Mojca Zlobko Vajgl bo na sporedu v nedeljo, 20. januarja, ob 21.30 na TVS 1 (fotografija je iz njenega osebnega arhiva) Foto:

Podiplomski študij harfe je končala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu pri sloviti harfistki Marii Graff. Kmalu je postala priznana in mednarodno uveljavljena harfistka, kot solistka pa je nastopila s številnimi uglednimi zasedbami, med drugim z Berlinskimi simfoniki, s Stockholmskim komornim orkestrom, z Leipziškim godalnim kvartetom, s komornim orkestrom Hamburške filharmonije, s komornim orkestrom Kijevske filharmonije, z ansamblom Ars Amata Zürich in drugimi. Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija je o naši umetnici mednarodnega slovesa posnelo glasbeno-dokumentarno oddajo Gospa s harfo, Mojca Zlobko Vajgl, ki jo bomo premierno predvajali v nedeljo, 20. januarja 2013, ob 21.30 na 1. programu TV Slovenija.

V glasbeno-dokumentarni oddaji o kakovosti muziciranja Mojce Zlobko Vajgl spregovorijo Pavel Mihelčič, Uroš Lajovic, Marko Munih, Anton Nanut, Ivo Petrić, Milko Lazar in Vinko Globokar. Prav za to oddajo smo posneli vizualizacije skladb z Mojco Zlobko Vajgl na slikovitih lokacijah (Žička kartuzija, Cekinov grad, Ljubljanski grad, Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, Križanke, Narodna galerija) z glasbenimi gosti (Slowind, Miran Kolbl, Bojan Gorišek, Godalni kvartet Tartini, Aleš Kacjan).

Scenarist in režiser oddaje je Igor Prah, direktor fotografije Mišo Čadež, urednik oddaje Daniel Celarec, producent oddaje Matija Vidic, urednica uredništva Danica Dolinar, producentka uredništva pa Tanja Likeb.

Še nekaj zanimivosti …

Harfa sodi med najstarejša glasbila, saj njene prve oblike najdemo v Mezopotamiji in Egiptu že 3000 let pr. n. št. Harfa naj bi bila glasbilo kralja Davida in pozneje Davidove hiše.

Harfa ima od 45 do 47 strun in 7 pedalov, s katerimi glasbeniki zvišujejo strune. Pedalna tehnika je pri igranju na harfo zelo zahtevna, kar ve malo ljudi.

Ustvarjalci oddaje so v slikoviti Žički kartuziji ustvarili vizualizacijo skladbe Maska rdeče smrti skladatelja Andréja Capleta. Mojca Zlobko Vajgl je skladbo izvedla s priznanim Godalnim kvartetom Tartini, s katerim že več let uspešno sodeluje.

Scenarist in režiser oddaje je Igor Prah, ki več kot štirideset let kontinuirano ustvarja na Televiziji Slovenija. Njegov opus je velik in obsega več kot tri tisoč enot filmskih in televizijskih ekranskih slik.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija