Voditelj festivala Slovenska polka in valček 2013 bo Blaž Švab. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Voditelj festivala Slovenska polka in valček 2013 bo Blaž Švab. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Voditeljski dvojec bo dopolnil Andrej Hofer. (Foto: Žiga Culiberg)
Voditeljski dvojec bo dopolnil Andrej Hofer. (Foto: Žiga Culiberg)

Prenos bo možno spremljati na 1. programu Televizije Slovenija. Gostitelja večera bosta prepoznavni voditelj in urednik oddaje Slovenski pozdrav, Andrej Hofer, ter voditelj oddaje Slovenski pozdrav in najbolj priljubljen Modrijan, Blaž Švab.


Iz predizborov izbranih po šest finalnih polk in valčkov
Od začetka oktobra 2013 se je v oddajah Slovenski pozdrav predstavilo 24 ansamblov, ki so se potegovali za nastop na festivalu Slovenska polka in valček 2013. Na finalni prireditvi boste tako slišali šest polk in šest valčkov, skupaj 12 ansamblov. Na že 19. festivalu Slovenska polka in valček, se bodo tekmovalne skladbe predstavile po naslednjem vrstnem redu:

izvajalec

naslov

avtor glasbe

avtor besedila

avtor priredbe

1.

Akordi

NAJINA ZGODBA

Rok Švab

Fanika Požek

Rok Švab

2.

Stil

TO NI K'R NEKI

Primož Ilovar

Vera Šolinc

Primož Ilovar

3.

Štrajk

ZATE

Dejan Bojanec

Darja Gajšek

Dejan Bojanec

4.

Smeh

LJUBICA MOJEGA SRCA

Žiga Školc

Žiga Školc

Ansambel Smeh

5.

Vihar

KJE JE NAJIN TIH VEČER

Brane Klavžar

Branko Zupanc

Brane Klavžar

6.

Naveza

S TABO VSE JE LEPŠE

Rok Švab

Vera Šolinc

Rok Švab

7.

Mladi upi

ZDAJ ME POGLEJ

Matic Supovec

Darinka Kovač

Mladi upi

8.

Ansambel Petan

LEPA SI

Primož in
Denis Petan

Primož Petan

Denis in
Primož Petan

9.

Nemir

NA LEPIH PRTIČKIH

Tine Lesjak

Ivan Sivec

Tine Lesjak

10.

Ognjeni muzikanti

SONCE SIJE SPET

Robert Smolnikar

Renata Smolnikar

Robert Smolnikar

11.

Vikend

LJUBEZEN RAZDELJENA

Peter Fink

Fanika Požek

Peter Fink

12.

Tapravi faloti

SKRIVNOSTNO DEKLE

Mateja in
Bojan Grabner

Mateja Grabner

Tapravi faloti


O nagradah letošnjega festivala
RTV Slovenija bo letos na festivalu podelila nagrado za najboljši valček festivala in nagrado za najboljšo polko festivala.

Spodaj predstavljamo vseh 12 finalistov, ki se bodo v petek predstavili na festivalu Slovenska polka in valček 2013:

1. AKORDI - To so štirje fantje s postojnskega konca. Gojijo pristno narodno-zabavno glasbo s štiriglasnim fantovskim petjem in diatonično harmoniko. Ime so "podedovali" po glasbeni skupini Akordi, katere člani so pred desetletji na plesišča vabili staro in mlado. Kot uradni začetek štejejo prvi javni nastop, ki se je zgodil 15. avgusta 2007 na tradicionalni prireditvi Koncert pod lipo v vasi Slavina. Poznali so se že prej in tudi večkrat skupaj tudi igrali. Poleti 2007 pa so se odločili, da skupaj bolj resno stopijo na glasbeno pot. Najraje preigravajo pesmi Fantov z vseh vetrov in Slakove viže. Nastopajo povsod, kamor jih povabijo in vedno se potrudijo pričarati čim boljše razpoloženje. (Foto: Žiga Culiberg)
2. STIL - So mlad sestav, skupaj manj kot 4 leta. Gre za trio s pevcem in štiriglasnim petjem. Imajo 9 lastnih skladb, med drugim priredbo znane hrvaške balade Oliverja Dragojevića, sodelujejo pa tudi z drugimi priznanimi imeni iz sveta narodno-zabavne glasbe. Obiskali so tudi že nekaj festivalov, lani so v Števerjanu prejeli nagrado za najboljše debitante. (Foto: Žiga Culiberg)
3. ŠTRAJK - Skupaj so od maja letos. V skupini so pevka Darja Gajšek, bas kitarist Tadej Hočevar, harmonikar Dejan Bojanec in kitarist Renato Korez. So dolenjsko-štajerska naveza, ki si je ime nadela po članku v časopisu, ki je govoril o revoluciji. "Štrajkajo" proti vsemu slabemu, kar jih žalosti, vsa slaba čustva pri ljudeh pa skušajo pregnati z dobro in veselo glasbo. Na 44. festivalu narodno-zabavne glasbe Ptuj 2013 so bili najboljši ansambel po mnenju stroke, zaigrali so polko "Zapleši". (Foto: Žiga Culiberg)
4. SMEH - V skupini so Andrej, Jure, Žiga in Miha. So iz okolice Šoštanja. Družita jih prijateljstvo in ljubezen do glasbe. In seveda ... radi se smejejo. :) V tej zasedbi so dobri dve leti. Do zdaj so sodelovali na festivalu v Števerjanu, kjer so letos prejeli nagrado za najboljši trio, harmonikar Žiga Školc pa je prejel tudi nagrado za najboljšo melodijo za skladbo Brez tebe. Bili so tudi na Graški gori, v Dolenjskih Toplicah in še kje. Znani so tudi po dobrodelnih gestah. Fantje, kapo dol. (Foto: Žiga Culiberg)
5. VIHAR - Ansambel Vihar je pričel delovati 16. junija 2006. Je klasični trio z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Harmonikar Tomaž je znanje pridobil pri Branetu Klavžarju. Skoraj samo po sebi umevno je bilo, da je avtor njihove prve skladbe "Vzemi si čas za sanje" prav Brane. Pomaga jim tudi Romana Cafuta, ki ustvarja odlične melodije in besedila za njihove valčke. Avtorji njihove glasbe so torej Brane Klavžar in Romana Cafuta, tudi Bojan Zeme. Besedila pa pišejo Romana Cafuta, Branko Zupanc, Jože Galič, Fanika Požek, Franc Ankerst, Franci Černelč, Majda Rebernik in Vera Šolinc. (Foto: Žiga Culiberg)
6. NAVEZA - So iz Štajerske in Koroške. Igrajo narodno-zabavno glasbo s štiriglasnim petjem. Ansambel je nastal aprila leta 2007, ko sta kitarist Bojan in harmonikar Mitja spoznala basista Jureta. Nastale so prve avtorske skladbe, s katerimi so se uspešno predstavili na festivalih na Vurberku in Graški Gori ter v Cerkvenjaku, Dolenjskih Toplicah ... . Januarja 2009 se jim je pridružil Tadej; tako so pridobili še enega basista in vokalista. Prvi album z naslovom "Ti si prava" je izšel konec februarja 2009. Igrajo na porokah, Abrahamih, veselicah in drugih prireditvah. (Foto: Žiga Culiberg)
7. MLADI UPI - So iz Šmarja pri Jelšah, delujejo pa od leta 2004. Aktivni so bili na festivalih Vurberk 2012 in 2013 ter Števerjan 2012 in 2013. Kmalu bodo izdali novo zgoščenko, obeta se tudi samostojni koncert. Pri ustvarjanju skladb sodelujejo z Maticem Supovcem, Martinom Juhartom, Rokom Švabom, Darinko Kovač, Vero Šolinc in Romano Cafuta. V skupini pa so Nejc Šuc, ki igra harmoniko, kitarist David Bevc, basist David Lampret ter vokalista Anja Skale in Žan Šket. (Foto: Žiga Culiberg)
8. ANSAMBEL PETAN - Ansambel Petan je bil ustanovljen leta 2009. Zbrali so se trije fantje: Primož Petan, Denis Povše in Denis Petan. Brata Denis in Primož sta že od majhnih nog veliko igrala in nastopala. Kmalu se je porodila želja, da bi ustvarila svojo skupino. In prišel je Denis (2), ki je bil zanimiv in iskriv fant kodrastih las, in takoj "za stvar". Začele so se prve vaje in nastal je prvi posnetek skladbe "Mamina pesem", s katero so nastopili na novoletnem festivalu v Dolenjskih Toplicah (leta 2009). (Foto: Žiga Culiberg)
9. NEMIR - Nemir obstaja od leta 2006. Najprej je bil to trio, kasneje kvartet, danes jih je 6: Gregor Možina igra harmoniko, Andrej Zupan kitaro, Ambrož Hočevar poje, Matic Uhan je basist in baritonist, Dejan Potočnik je vokalist in harmonikar, Matej Barbo pa povezovalec programa in pevec. Prvi CD (Prva ljubezen) so izdali novembra 2011, drugega (Na sipinah) pa leto kasneje. Uspešni so bili na festivalih na Vurberku, Ptuju ter v zamejskem Števerjanu. Njihova pesem Na sipinah pa je bila Pesem poletja v oddaji Na zdravje 2012. (Foto: Žiga Culiberg)
10. OGNJENI MUZIKANTI so mladi glasbeniki iz okolice Kamnika. Skupaj so od konca leta 2010. Ustanoviti so želeli zasedbo, ki bo kvalitetno izvajala tako narodno-zabavno kot tudi zabavno glasbo. Nastopajo na vseh vrstah prireditev kot so poroke, veselice, obletnice, koncerti, kulturni dogodki... Njihov repertoar je zelo raznolik, zato lahko ustrežejo najrazličnejšim glasbenim željam poslušalcev. Izvajajo narodnozabavno glasbo v kvintet zasedbi, prav tako pa je repertoar namenjen ljubiteljem diatonične harmonike in štiriglasnega petja. Veliko pozornosti posvečajo tudi zabavni glasbi. (Foto: Žiga Culiberg)
11. VIKEND - V skupini je 5 nasmejanih fantov, velikih prijateljev, tudi kritikov do lastnega dela. Rajko Petek, Miha Volk, Miha Lesjak, Peter Osetič in novi član, poln novih idej, svežine in pozitivne energije, Melvin Majcen preživijo veliko časa skupaj - vsak teden vadijo, med vikendi zabavajo druge. Izdali so dve zgoščenki Tebi, Vinska Gora in Godec z dušo. Fantje imajo pestro in energično življenje, včasih je nekoliko težje njihovim boljšim polovicam, ki so velikokrat same doma, ko oni razveseljujejo ljudi. Spoštujejo vsakega, ki se ukvarja z glasbo. Vedo, koliko truda je treba vložiti v dober nastop, da je občinstvo zadovoljno. (Foto: Žiga Culiberg)
12. TAPRAVI FALOTI - Skupaj so že od leta 1998. Najprej so bili trio, zdaj jih je v posadki 5. Ekipa se je letos nekoliko spremenila: štirim ustaljenim članom (vodji in kitaristu Janku Stropniku, harmonikarju Urošu Stropniku, basistu Bojanu Grabnerju in pevki, njegovi ženi, Mateji Grabner se je pridružil Zvone Vasle. So iz Šoštanja, letos slavijo 15 let delovanja, njihovi začetki pa segajo v leto 2005/06, ko so tekmovali v rubriki Domači upi v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo. Ves čas so dejavni na festivalih na Vurberku, v Števerjanu, na Ptuju, Graški gori ... Vedno se držijo gesla: "Kdor poje, slabo ne misli!" Prav zato so TAPRAVI. (Foto: Žiga Culiberg)