Komu bodo bralke in bralci letos namenili laskavi naslov bo znano v soboto, 17. januarja. Foto:
Komu bodo bralke in bralci letos namenili laskavi naslov bo znano v soboto, 17. januarja. Foto:
Osebnosti Primorske leta 2013 sta bila Vladimir Krpan in pater Bogdan Knavs. Foto: Organizator
Osebnosti Primorske leta 2013 sta bila Vladimir Krpan in pater Bogdan Knavs. Foto: Organizator
Program prireditve bo povezovala novinarka in voditeljica Radia Koper Nataša Benčič. Foto: Biljana Babič
Program prireditve bo povezovala novinarka in voditeljica Radia Koper Nataša Benčič. Foto: Biljana Babič

Poslušalci Radia Koper, gledalci TV Koper in bralci Primorskih novic so vsak mesec minulega leta izbrali Primorko oziroma Primorca, ki so jo/ga prepoznali kot izjemne in častne v družbi. »Vsak od njih je s svojim delom, etično držo in osebnostnim zgledom na svoj način potrjeval misel, da samo ideja ni dovolj, z njo je treba nekaj narediti, jo spraviti v življenje, za kar pa je potreben pogum,« povzemajo organizatorji lastnosti finalistk in finalistov.

Na slovesni podelitvi v soboto, 17. januarja, ob 20. uri v dvorani Evropa portoroškega hotela Bernardin, bo zmagovalki oziroma zmagovalcu podeljena nagrada Zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Program bo povezovala voditeljica radia Koper Nataša Benčič, za obilico smeha pa bo poskrbel Boris Kobal. Nastopili bodo tudi številni primorski glasbeniki: Slavko Ivančič, Rudi Bučar, Tinkara Kovač, Anika Horvat, Mef, Enzo Hrovatin in drugi.

Neposredni prenos prireditve bo na Radiu Koper ter na spletnih straneh www.rtvslo.si in www.radiokoper.si. Posnetek prireditve pa si bodo gledalci lahko ogledali 18. januarja 2015 ob 17.30 na TV Koper-Capodistria in tudi 18. januarja 2015 ob 20. 40 na drugem programu TV Slovenija.

Kdo so letošnji nominiranci smo zapisali v spodnji fotozgodbi:

Avtorji spodnjih fotografij so Leo Caharija, Tomaž Primožič in Zdravko Primožič (FPA).

Osebnost januarja: BOJAN STANTE - direktor Doma upokojencev Nova Gorica. Predlagal, da bi kosila, ki jim ostajajo, namenili za ljudi v stiski. Ideja, ki jo je predstavil na mestni občini, se je prijela. Od začetka januarja 2014 v domu upokojencev razdelijo vsak dan po 20 kosil, v dijaškem domu pa po 30 kosil. Stante pravi: "Treba je spet krepiti solidarnost. Na solidarnosti družba stoji ali pade."
Osebnosti februarja: MARKO SIMŠIČ - član Prostovoljnega gasilskega društva Planina in predsednik Gasilske zveze Postojna. Pooseblja na stotine prostovoljnih gasilcev in drugih prostovoljcev, ki so v dneh, ko je bila Slovenija okovana v žled, vzniknili povsod tam, kjer so jih potrebovali. SREČKO ŠESTAN - poveljnik državnega štaba Civilne zaščite in najvišji poveljujoči enotam zaščite in reševanja. Državni, regijski in občinski štabi civilne zaščite so vodili reševanje, čiščenje in odpravljanje posledic žleda ter poplav, usklajevali pomoč vojske in tujih enot, ter se skupaj s predstavniki elektrodistribucijskih in cestnih podjetij trudili čim hitreje zagotoviti električno energijo in dostopnost do krajev, ki jih je prizadela naravna katastrofa.
Osebnost marca: MARKO STRLE - ravnatelj Centra za korekcijo sluha in govora v Portorožu. Na njegovo pobudo so se zbrali likovniki in kiparji ter ustvarjali skupaj z otroci in mladostniki z Downovim sindromom. S skupnim ustvarjanjem jim je ponudil nove možnosti spoznavanja ustvarjalnih izrazov. Marko Strle pravi: “Vedno se z radostjo zahvalim vsem, a ne pozabljam, da je pred nami še več izzivov, s katerimi se je vredno spopasti.”
Osebnost aprila: STANISLAV MAHNE - nosilec pro bono ambulante, ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Kopru. Stanislav Mahne pravi: "V ambulanti želimo pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. Upam, da bodo tudi prek te akcije izvedeli za nas.”
Osebnosti maja:AMELA TALIĆ - mama malega Reneja. Združila je Slovence v boju za svojega otroka Reneja. Fantek se je rodil z deformacijo desne noge. V želji, da mu noge ne bi amputirali, je obrnila ves svet in našla zdravnika, ki bi lahko operiral Reneja. MATEJ MAVRIČ ROŽIČ - nogometaš, ki je s svojo srčnosto pomagal pri zbiranju denarja za Renejevo operacijo noge. Bil je eden prvih, ki je priskočil na pomoč, v domačem Piranu pa je organiziral tudi tekmo z dobrodelno noto, s katero se je poslovil od nogometne kariere.
Osebnosti junija: KATJA PEGAN in NEVA ZAJC - gonilni sili Primorskega poletnega festivala, ki sta ob 20. obletnici festivala združili moči in dokazali, da njuna ljubezen do gledališke umetnosti nima omejitev. Svoje znanje in izkušnje ter udejstvovanje v preteklosti sta povezali za dobro ljudi, ki so željni vrhunskih gledaliških doživetij. Nominiranki pravita: “Hoteli smo počastiti 20 let PPF, v bistvu pa smo verjetno začeli novo zgodbo, ki bo povezala Primorsko.”
Osebnost julija: JANEZ LEBAN - je gonilna sila kreativnega tabora Sajeta, enega od festivalov, ki se je uspešno usidral na Tolminskem. V 15 letih se nikoli ni uklonil popularnosti, temveč je vedno povezoval različne ustvarjalne prakse in izkušnje, kjer osrednje mesto zavzema glasba. Njegov cilj je ustvarjalnost in ne reprodukcija. Janez Leban pravi: “ Ves čas delamo na kakovosti programa, privabljamo vedno več mednarodnih uveljavljenih ustvarjalcev.”
Osebnost avgusta: MARKO KOROŠEC - mladi fizik in fotograf iz Žirij pri Sežani, ki je zmagal s posnetkom nevihte v ameriški državi Kolorado, na fotografskem natečaju National Geographic Traveler. O sebi je povedal: “Normalnost oziroma nekaj, kar ljudje počnejo vsak dan, ni zame. Kar ni adrenalinsko, me ne zanima.”
Osebnost septembra: ŽIVA GRUDEN - dolgoletna ravnateljica dvojezične šole v Špetru je pred dobrimi tridesetimi leti pomagala zasnovati temelje edine šole s slovenskim učnim jezikom v Videmski pokrajini. Drzno in kakovostno pedagoško delo sta obrodila izredne sadove. Živa Gruden pravi: "Nerada razmišljam o preprekah. Pomembno je, da sami nekaj naredimo, ne pa, da iščemo ovire."
Osebnost oktobra: BOGDAN VODNOV - koordinator petih Lions klubov, ki v slovenski Istri uspešno uresničujejo projekt Viški hrane. Bogdan Vadnov pravi: “Lepo je pomagati drugim. Upam, da bo izbor pripomogel k temu, da bi se akciji pridružil še kakšen donator.”
Osebnost novembra: NINA KAPELJ - tabornica in obraz akcije Obnovimo slovenske gozdove. Svoje ime je zastavila za družbeno akcijo, v sklopu katere je taborniška zveza z Zavodom za gozdove in 800 prostovoljci posadila 28.000 sadik mladih dreves. Po njenem mnenju lahko skupaj naredimo veliko dobrega in upa, da bo sledilo še več zamisli in družbeno koristnih akcij.
Osebnost decembra: DARJA KRKOČ - gonilna sila Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper. S svojim nalezljivim optimizmom in željo, da kulturo približa tudi tistim, ki živijo daleč od mestnih središč, je povezala številne ljubiteljske ustvarjalce. Darja Krkoč pravi: “Ljubiteljska kultura je del mene in vem, koliko odrekanja in ljubezni je treba, da poleg drugih obveznosti v večernih urah še ustvarjaš.”