Kapetan Miha Brajnik z gostom Bojanom Emeršičem Foto: Žiga Culiberg
Kapetan Miha Brajnik z gostom Bojanom Emeršičem Foto: Žiga Culiberg
Kapetan Matjaž Javšnik z gostjo Niko Zorjan
Kapetan Matjaž Javšnik z gostjo Niko Zorjan Foto: Žiga Culiberg
Oddaja Kdo bi vedel je prva slovenska oddaja, kjer zmagovalna ekipa na koncu oddaje razdeli pridobljeni denar med svoje občinstvo.
Oddaja Kdo bi vedel je prva slovenska oddaja, kjer zmagovalna ekipa na koncu oddaje razdeli pridobljeni denar med svoje občinstvo. Foto: Žiga Culiberg
Največji znesek so prejeli člani zmagovalnega občinstva druge oddaje, ko je zmagala ekipa kapetana Tilna Artača. Na fotografiji skupaj z gostjo oddaje Ireno Yebuah.
Največji znesek so prejeli člani zmagovalnega občinstva druge oddaje, ko je zmagala ekipa kapetana Tilna Artača. Na fotografiji skupaj z gostjo oddaje Ireno Yebuah. Foto: Žiga Culiberg
Voditelj oddaje Saša Jerkovič.
Voditelj oddaje Saša Jerkovič. Foto: Žiga Culiberg

V vsaki oddaji Kdo bi vedel se dva kapetana, skupaj z eno znano osebnostjo iz sveta zabave, športa ali medijev, borita za zmago. V napeti igri iščejo odgovore na 12 vprašanj. A ključ do zmage ni samo znanje, pomembno je tudi ugibanje, pogosto sklepanje ali sreča. Ne šteje zgolj cilj, pomembna je pot do njega. Odgovori na vprašanja so predstavljeni z zanimivimi filmčki, duhovitimi animacijami, zabavnimi skeči ali s posnetki iz laboratorija, kjer izvaja svoje poskuse priložnostni »znanstvenik« Mario Ćulibrk.

Edinstven in enostaven kviz, ki ponuja mešanico komedije, znanja, napetega kviza in zabave, pred male zaslone privablja v povprečju 13,6 odstotkov ali 256.800 gledalcev, kar predstavlja 34 odstotkov vseh takratnih gledalcev televizije. Posamezna oddaja je sicer v povprečju dosegla 459.600 različnih gledalcev. Vsaj minuto katere koli premierno predvajane oddaje Kdo bi vedel si je ogledalo kar 1.004.000 različnih gledalcev, starejših od 4 let, s čimer je oddaja Kdo bi vedel v svojem časovnem pasu tudi najbolj gledana oddaja.*

Poleg tega je oddaja Kdo bi vedel na MMC portalu v živo in arhivu do danes dosegla že 19.291 klikov, od tega je največje število gledalcev oddajo v živo na portalu spremljalo ob njeni premierni predstavitvi, 25. februarja, ko jo je spremljalo 2227 ljudi, prav tako je ta oddaja dosegla tudi največje število ogledov arhivskega posnetka, 1881. Vseeno si vsako izmed oddaj na MMC portalu v živo ogleda preko 1200 gledalcev.

Napeta licenčna oddaja, ki je bila v lanskem letu razglašena za najboljši studijski »game show«, je zasnovana tako, da zmagovalec ni znan do zadnje sekunde, do finalnega vprašanja in vloženih stav, ko je mogoče prav vse. Prav tako je to prva oddaja v Sloveniji, kjer zmagovalna ekipa na koncu oddaje razdeli pridobljeni denar med svoje občinstvo. V sedmih oddajah Kdo bi vedel so tako skupno razdelili že 14.000 evrov, največji znesek, 75 evrov, so prejeli člani zmagovalnega občinstva druge oddaje, ko je zmagala ekipa kapetana Tilna Artača.

V oddaji sta poleg Tilna Artača še dva kapetana: Miha Brajnik in Matjaž Javšnik, ki skupaj z voditeljem Sašo Jerkovićem krmarijo skozi sobotne večere. Preko znanja in sklepanj, pa tudi ugibanj in predvidevanj se trudijo najti odgovore tudi na najbolj nenavadna vprašanja, kot so »Od kod izvira ime Krvavec? Kaj v resnici pomeni Kekec? Kaj so to Čičke? in Kaj so Zajamniki.« Nova zanimiva vprašanja in še bolj zanimivi odgovori pa bodo zopet vznemirjali naše možgane od 29. aprila dalje, ko se oddaja vrača v sobotni termin prvega programa Televizije Slovenija.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 let, 25.02. 2017–08.4.2017, gledanost znotraj istega dne