Staša Tušar na nacionalnem izboru predstavnika na tekmovanju za Evrovizijskega mladega plesalca. Foto: Nikola Janušić
Staša Tušar na nacionalnem izboru predstavnika na tekmovanju za Evrovizijskega mladega plesalca. Foto: Nikola Janušić
false
Staša Tušar v elementu. Foto: Nikola Janušić
false
Vaja za nastop na odru v Plsnu. Staša se je nastopa (upravičeno) zelo veselila. Foto: Elena Volotova, EBU

V Plznu so se plesalci v tednu od 13. do 19. junija najprej pomerili s solo točkami, nato pa so, razdeljeni v dve skupini, tekmovali še v skupinskem plesu in na koncu v dvoboju za naziv Evrovizijski plesalec 2015. Pri tem je Tušarjeva izvrstno nastopila. V finalu se je pomerila s Poljakinjo Viktorio Nowak in osvojila 2. mesto.

»V obeh točkah, tako v solistični kot v skupinski, sem našla samo sebe in hkrati dihala z ostalimi štirimi. Res neverjeten občutek,« svoj nastop strnjuje Staša Tušek. »Pred finalom sem bila, presenetljivo, precej mirna tako v nogah kot v srcu … Bilo pa je nadvse zabavno. Rezultat ni bil več pomemben. Cilj je bil ustvariti res dober dvoboj za gledalce. Res sem zadovoljna s celotnim tednom. Šov v petek je bil le pika na i. Neverjetno sem se povezala z ljudmi, ki sem jih tam spoznala. In res sem hvaležna za to izkušnjo!«

Staša je dijakinja 3. letnika Gimnazije Bežigrad in 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Prejela je že številna priznanja in najvišje nagrade. Koreografijo za solo tekmovalno točko z naslovom Gardenfound je za Stašo Tušar postavila profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani Tanja Pavlič. Prav s to točko je Tušarjeva osvojila veliko nagrad, med drugimi tudi prvo nagrado za izjemno izvedbo v kategoriji od 16 do 27 let na 7. Mednarodnem tekmovanju baleta in sodobnega plesa na Dunaju maja lani. Za svojo skupinsko tekmovalno koreografsko postavitev pa je Stašo izbral tudi Anglež Cameron MacMillan, letošnji osrednji koreograf tekmovanja.

Nacionalni izbor je februarja letos organiziralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, zmagovalko, našo predstavnico na Evrovizijskem tekmovanju, pa je izbrala žirija uglednih slovenskih baletnih in plesnih umetnikov.

Za sodelovanje slovenske nacionalne televizije na Evrovizijskem tekmovanju je kot vodja delegacije skrbela urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Danica Dolinar. Zaključni večer, ki si ga boste v posnetku lahko ogledali v nedeljo, 28. junija, ob 20.30 na TV SLO 2, komentira Nataša Jelič.

Na omenjenem tekmovanju, ki poteka vsako drugo leto v eni od držav članic EBU, so nas od leta 1993 zastopali Urša Vidmar, Damjan Mohorko, Ana Klašnja, Eva Gašparič, Anže Škrube, Alena Medich, Petra Zupančič, Patricija Crnkovič in letos Staša Tušar.