Konferenca Od občinstva do uporabnika – vključevanje v avdiovizualno dediščino bo 30. in 31. oktobra 2014 v Rimu. Foto: EUscreenXL
Konferenca Od občinstva do uporabnika – vključevanje v avdiovizualno dediščino bo 30. in 31. oktobra 2014 v Rimu. Foto: EUscreenXL

Privabljanje občinstva in vključevanje uporabnikov pri vsebini je ključnega pomena za arhivarje, radijske ter televizijske hiše, vzgojitelje in vse, ki objavljajo vsebine na spletu. Udeleženci projektov, ki se posvečajo avdiovizualni dediščini, in lastniki zbirk si zelo prizadevajo, da bi povečali količino razpoložljive digitalne dediščine, ki je na voljo uporabnikom.

»Projekt izstopa zaradi povezovanja različnih vidikov, ki so pomembni pri omogočanju dostopa do velikih odlagališč televizijske vsebine za zelo zahtevne spletne gledalce. Spodbuja jih, da spletne posnetke uporabljajo kot dragocen vir za učenje, izkušnje in ustvarjanje. Televizijske hiše pa spodbuja k razmisleku o svojem novem položaj v popolnoma digitalnem okviru,« k udeležbi na konferenco nagovarja Johan Oomen, tehnični koordinator EUscreenXL.

Na mednarodni konferenci, na kateri bosta glavna govornika Tony Ageh iz BBC Archives in Katja Bargum s finske televizije YLE, bodo razpravljali o aktualnih vprašanjih, s katerimi se pri vključevanju uporabnikov ukvarjajo avdiovizualni arhivi. Arhivarji, strokovnjaki za kulturno – zlasti avdiovizualno – dediščino, oblikovalci spletnih strani, strokovnjaki za podatke ter oblikovalci politik bodo razpravljali o obrazcih za funkcionalno navzočnost na spletu, pristopih k različnim vrstam uporabnikov in vzpostavljanju trajnostnih skupnosti s spletno vsebino.

Več podatkov in obrazec za prijavo na konferenco najdete na spletni strani http://blog.euscreen.eu/conference.