Detajl s Plečnikovih Žal, enega čudovitih počivališč umrlih. Foto: Andrej Doblehar
Detajl s Plečnikovih Žal, enega čudovitih počivališč umrlih. Foto: Andrej Doblehar
false
Kako doživeti, razumeti in interpretirati smrt? Foto: Andrej Doblehar
false
Med snemanjem dokumentarnega filma Memento mori smo posneli pogreb na Jančah. Foto: Andrej Doblehar

Pobuda za nastanek dokumentarnega filma so bile spremembe obsmrtnih šeg in navad v povezavi s spremenjenim odnosom do smrti, ustvarjalci pa so si v procesu nastajanja filma zastavljali vprašanja, kako doživeti, razumeti in interpretirati smrt.

V filmu sodelujejo posamezniki z različnih področij, ki so s temi vprašanji neposredno ali posredno povezani oziroma jih interpretirajo v svojih umetniških delih: zdravstveno osebje, antropologi in etnologi, teologi, dramatiki, pesniki in pisatelji, gledališki režiserji, glasbeniki, ljudje, ki se ukvarjajo s pogrebno tradicijo, in posamezniki, ki imajo osebno izkušnjo smrti. Memento mori predstavlja raznolike poglede na smrt, obsmrtne tradicije in kulturo spomina na mrtve ter jih s pomočjo fotografskih, slikarskih, glasbenih in gledaliških del tudi umetniško interpretira. Vanj je vključeno tudi dokumentarno gradivo različnih strokovnih institucij.

Specifična tema je zahtevala poseben pristop pri pripravi snemanja in njegovi realizaciji na terenu. Televizijska ekipa je obiskala tudi institucije, kamor običajen gledalec nima vstopa: Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in tovarno pogrebne opreme Menina v Kamniku, v sodelovanju z Javnim podjetjem Žale pa je posnela tudi pogreb.

Dokumentarni film Memento mori je skupno delo ekipe ustvarjalcev, scenarij sta napisala Andrej Doblehar in Boštjan Vrhovec, režiser je Boštjan Vrhovec, direktor fotografije pa Bernard Perme.

Film Uredništva dokumentarnega filma TV Slovenija si lahko premierno ogledate v torek, 1. novembra, ob 21. uri na TV SLO 1.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

fotografije: Andrej Doblehar