Slovensko popevko 2013 bo povezovala Miša Molk. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Slovensko popevko 2013 bo povezovala Miša Molk. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Na dan Slovenske popevke 2013 bo ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.
Na dan Slovenske popevke 2013 bo ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

Neposredni prenos festivala lahko spremljate na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in MMC-ju.


Spremljevalni festivalski program
Prvič v zgodovini festivala bo Revijski orkester RTV Slovenija sestavljen tako iz odličnih glasbenikov Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija kot iz zunanjih glasbenikov, ki sodelujejo v najrazličnejših glasbenih skupinah. V spremljevalnem programu boste prisluhnili lanskoletnim zmagovalnim skladbam. S strani strokovne žirije nagrajeni Matevž Šalehar Hamo bo odpel Ti prihajaš, s strani občinstva nagrajena Marko Vozelj in Nuša Derenda pa skladbo Naj nama sodi le nebo. Posebna gosta na odru Slovenske popevke bosta Trkaj in Alenka Godec.

Urednica festivala je Dijana Štraus Svetlik, režiser Peter Juratovec, scenografinja pa Greta Godnič.

Miša Molk se spominja …

»Slovenska popevka in Izbor pesmi Evrovizije sta bila festivala, ki sta razdvajala moje starše. Se ju spomnim zlasti po tem, da je mama vrtela gumb na teveju in višala ton, oče pa odhajal v drugo sobo s Hellmutom Kirstom pod pazduho. Zgodila se je delitev dela. Ostala sem seveda z mamo pred televizorjem in sva evrovizijsko popevko bolj gledali kot poslušali, slovenske popevke pa je mama kmalu znala vse na pamet. Skupaj sva jih prepevali tja do moje pozne pubertete. Bil je to festival zvezd, prestiža, če si bil zraven, »natupiranih« pričesk in pompoznega orkestra.

Danes ima ta festival še vedno veljavo. Klasična popevka prevladuje, mladi izvajalci pa vnašajo sodobnejši stil. Kljub temu, da se obleke in glasbo zdaj kupuje po internetu, je še vedno Slovenska popevka festival, kjer je treba zmagati. Je enkrat na leto in lepo je biti del nje.«


Katere nagrade bosta podelili strokovna žirija in občinstvo?
Na prireditvi bo strokovna žirija podelila tri nagrade, in sicer veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo in nagrado za najboljšo interpretacijo. Gledalci, poslušalci in spletni uporabniki pa bodo prek telefonskega glasovanja določili prejemnika velike nagrade občinstva Slovenska popevka 2013.

Tradicionalna zgoščenka festivala
Na dan festivala Slovenska popevka 2013 bo ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, izdala tudi zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala, dodani pa bosta tudi zmagovalni skladbi iz lanskega festivala – Ti prihajaš, v izvedbi Matevža Šaleharja Hama, in Naj nama sodi le nebo, v izvedbi Marka Vozlja in Nuše Derenda.

Na Slovenski popevki 2013 se bodo predstavili naslednji izvajalci: