Ivo Daneu Foto:
Ivo Daneu Foto:
Erazem Lorbek
Domen Lorbek
Aleš Smrekar

, oziroma 94 dni pred začetkom evropskega prvenstva v košarki 2013, ki ga bomo predvajali tudi na programih RTV Slovenija, bo na 2. programu Radia Slovenija – Valu 202 ob 16.30 na sporedu prva iz serije štirinajstih oddaj z naslovom Mladi in legende … na en koš.

V oddaji bomo mlade, nadobudne košarkarje soočali z njihovimi vzorniki. Tako bodo člani osnovnošolskih košarkarskih krožkov imeli priložnost zastaviti zanimiva in nevsakdanja vprašanja nekdanjim in sedanjim vrhunskim košarkarjem, ki bodo s svojimi odgovori, izkušnjami in nasveti poskušali mlade košarkarske talente usmeriti k pravim odločitvam na njihovih športnih poteh.

V prvi oddaji, ki jo bo vodil Aleš Smrekar, se bo Ivo Daneu – kapetan zlate jugoslovanske reprezentance pogovarjal z učenci OŠ Franceta Bevka v Ljubljani, na katero so hodili tudi reprezentanti Erazem in Domen Lorbek ter Uroš Slokar. V naslednjih tednih bo radijska ekipa Vala 202 obiskovala ostale košarkarsko uspešne osnovne šole po Sloveniji, v vsaki oddaji pa bodo poslušalci slišali tudi nasvet priznanih trenerjev mladim igralcem – v prvi oddaji jim bo nekaj napotkov dal Janez Drvarič, prvi selektor samostojne slovenske reprezentance.

V vsaki oddaji bomo zastavili tudi nagradno vprašanje. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta razglašena v naslednji oddaji. Prvi bo dobil praktično nagrado, drugi pa dve vstopnici za pripravljalne tekme slovenske reprezentance. V zadnji oddaji pa bomo med vsemi izžrebali še dobitnike vstopnic za tekme slovenske reprezentante na EP.

Radio Slovenija oziroma Val 202 bo medijski partner organizatorjev evropskega prvenstva v košarki in edina radijska postaja v Sloveniji s pravico prenosov in oglašanj s tekem.

Prvenstvo bomo na Valu 202 spremljali zelo podrobno. Na vseh štirih prizoriščih (Celje, Ljubljana, Koper, Jesenice) bomo imeli svoje reporterje, najbolj intenzivno (tudi s strokovnim komentatorjem in premičnimi mikrofoni) bomo spremljali dogajanje v celjski dvorani, kjer bo igrala slovenska reprezentanca. Ob tem pa bodo naši »leteči« reporterji merili tudi utrip v navijaških območjih, predvsem v Celju, pa tudi na drugih prizoriščih. Enako velja tudi za nadaljevanje prvenstva, ko se bo dogajanje preselilo v ljubljanske Stožice.

Poleti bomo na Valu 202 pripravili še nekaj oddaj in rubrik, povezanih s košarko in prihajajočim evropskim prvenstvom. Tako bodo ambasadorji prvenstva ter ostali znani in manj znani Slovenci na šaljiv način razmišljali o košarki in s košarko povezanimi temami v rubriki »Kot slon…med koši«, v »Abecedi košarke« pa bodo slovenski reprezentanti odkrivali skrite in odkrite pomene košarkarskih izrazov. V NaValih na šport bomo v zadnjih tednih odštevali dneve do začetka prvenstva, košarkarsko pa bodo obarvane tudi redne oddaje in rubrike. Med drugim bo to poletje nekaj Nedeljskih gostov prišlo iz košarkarskih logov.

Lotili se bomo tudi mednarodnega sodelovanja, saj se bomo v nekaterih oddajah povezali z radijskimi studii v drugih državah udeleženkah prvenstva (predvsem na področju nekdanje Jugoslavije).