Naš športnik leta 2012 Foto:
Naš športnik leta 2012 Foto:

Prireditev Naš športnik ima svoje korenine v medijskem preseganju državnih meja med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo, uspešno pa se nadaljuje tudi v obdobju samostojne Slovenije. Na skupni prireditvi nagrajevanja najboljših športnic, športnikov in ekip, ki se izmenično seli z ene strani meje na drugo, tako poudarjamo enotnost slovenskega kulturnega, športnega in medijskega prostora. Organizatorji so največje obmejne medijske hiše (RTV Koper, Primorske novice, RAI Trst, Primorski dnevnik, spletni portal slosport.org, ob sodelovanju Zveze slovenskih športnih društev v Italiji). Iz radijske oddaje v živo Radia Koper in Radia Trst A, v zadnjih letih prireditev Naš športnik prerašča v čezmejni televizijski projekt, ki pušča globok pečat v obmejnem prostoru.

Tradicionalno prireditev Naš športnik bo letos gostila Sežana, v Kosovelovem domu se bodo najboljši primorski športniki zbrali 28. decembra ob 20. uri. Prireditev bo letos doživela spremembo koncepta. Kategorije nagrajenih športnikov bodo prvič poenotene, v skupni konkurenci so tako primorski športniki iz matične domovine kot tudi slovenski športniki v Italiji. Najboljše v kategoriji športnic, športnikov in ekip bodo izbrali športni novinarji RTV centra Koper- Capodistria, Primorskih novic, Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino, Primorskega dnevnika in spletnega portala slosport.org. 30. skupno nagrajevanje bosta neposredno prenašala Rado Koper in Radio Trst A, dan pozneje (v nedeljo, 29.12., ob 18.00) bo prireditev tudi na programu Televizije Koper.
Prireditev bosta povezovala novinarka Radia Koper Anita Urbančič in novinar TV Koper – oddaje o zamejskem športu Športel Jari Jarc.

Nominiranke v kategoriji športnic so:
- Špela Ponomarenko Janić, kajakašica na mirnih vodah,
- Snežana Rodić, atletinja,
- Tanja Žakelj, gorska kolesarka,
- Tea Ugrin, gimnastičarka,
- Sofia Carciotti, skakalka v vodo
- Tina Mrak in Veronika Macarol, posadka portoroškega Pirata v razredu 470.

Nominiranci v kategoriji športnik:
- Jaka Hvala, smučarski skakalec,
- Anže Petrič, balinar,
- Nebojša Joksimović, član reprezentance na evropskem prvenstvu v košarki,
- Valter Birsa, nogometaš,
- Loris Mania, odbojkar,
- Vasilij Žbogar, jadralec v razredu finn.

Nominirane ekipe:
- FC Luka Koper,
- Klub malega nogometa Bronx Škofije,
- Balinarji Hrasta iz Kobjeglave na Krasu,
- Odbojkarice Luke Koper,
- Odbojkarji Sloge Tabor,
- Rokometni klub Izola Istrabenz plini.