Neumorna inšpektorica Mila je igralka Ljerka Belak. Foto: Stane Sršen
Neumorna inšpektorica Mila je igralka Ljerka Belak. Foto: Stane Sršen
Piano in Fortissimo hkrati. Kviz v tričetrtinskem taktu vodi Anja Strajnar. Foto: Jure Čokl, RTV Slovenija

Obe oddaji, Slovenskih 13 in Dobro vprašanje, ki se iztekata, sta naleteli na izvrsten odziv javnosti, s čimer se je sredin pozni večer vzpostavil kot nov razvedrilni programski pas Prvega programa Radia Slovenija, poslušalci sobotnega dopoldneva pa zdaj že vedo, da jih po seriji otroških in mladinskih oddaj pred kosilom čaka kviz.


Pokličite gospo Milo!
3. aprila ob 21.05 – in tako še 12 nadaljnjih sred – bo lupo na Prvem programu Radia Slovenija prevzela inšpektorica Mila, ki ji bodo poslušalci lahko pomagali rešiti nezaključene kriminalistične primere.
Kontaktna radijska nanizanka Pokličite gospo Milo! je nastala leta 1999 v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija. Serija je takrat naletela na navdušen sprejem poslušalcev, ki so – kot je takrat zapisal novinar Večera Uroš Smasek – Ljerko Belak v vlogi inšpektorice Mile vzeli »… baje že tako za svojo, da se sploh ne pogovarjajo z igralko, temveč s pravo inšpektorico …«.
Ker si dobre vsebine zaslužijo čim daljše polnokrvno življenje, so v Uredništvu razvedrilnega programa sklenili, da inšpektorici Mili ponudijo novo priložnost. Dramaturginja Vilma Štritof je izbrala trinajst imenitnih kriminalk avtorjev Vinka Möderndorferja, Metoda Pevca in Ferija Lainščka, ki so jih pripravili na novo srečanje s poslušalci. Povabili so tudi Ljerko Belak ali inšpektorico Milo, ki se bo – čeprav je že v pokoju – z veseljem spopadla z nerešenimi kriminalističnimi primeri. Osrednjo vlogo pri oddaji pa seveda igrajo poslušalke in poslušalci: med vsako oddajo bodo lahko poklicali inšpektorico in ji pomagali najti morilca.


Fortissimo
Vsako soboto ob 11.15, začenši s 6. aprilom, pa bo ura pred poldnevom na Prvem programu Radia Slovenija rezervirana za glasbeni Fortissimo, kviz v tričetrtinskem taktu. To ne pomeni, da bomo plesali v ritmu valčka, ampak bomo s tremi gosti in štirimi nagradnimi vprašanji vsako soboto odkrivali skrite podrobnosti iz neskončnega sveta glasbe.
Med aprilom in junijem se bomo sprehodili od jazza do countryja, od narodno-zabavne do filmske glasbe, od opere do popa. Naj bo piano, crescendo, allegro ali forte – v oddaji Fortissimo boste našli vse odtenke in vonje glasbe.
Kako se pred nastopom opeva operna pevka, kolikokrat na leto dirigent zlomi paličico ali pa priznana kitaristka zamenja strune na kitari, kako si ob prvih znakih prehlada pomaga trobentač in kako zveni disko glasba na harmoniki? Vas zanima, kako se na koncert pripravljajo simfoniki, kakšno delo opravlja menedžer rock skupine in kakšno je vzdušje v zakulisju glasbenih dogodkov? Kviz z bogato zvočno podobo bo razkrival zgodbe o skladbah, instrumentih, glasbenikih in njihovih ustvarjalnih svetovih, poslušalcem pa bo voditeljica Anja Strajnar zastavljala nagradna vprašanja. Gostila bo tudi druge poznavalce, strokovnjake in pedagoge, ki nas bodo vsak teden peljali v drugo glasbeno smer. Pozor! Naši gostje bodo igrali živo!