Ana Šinkovec Foto: Aljoša Rebolj
Ana Šinkovec Foto: Aljoša Rebolj

Solisti Tadej Horvat, Jure Goručan, Ivan Ferčič, Ana Šinkovec in Danijel Brecelj nam bodo skupaj z dirigentom Simonom Krečičem pričarali romantičen klavirski večer. Program koncerta bo sledeč:

  • F. Liszt: Koncert za klavir in orkester v Es-duru, št. 1

Solist: Tadej Horvat

  • C. Saint-Saëns: Koncert za klavir in orkester v g-molu, št. 2, op. 22

Solist: Jure Goručan

  • S. Prokofjev: Koncert za klavir in orkester v C-duru, št. 3, op. 26

Solist: Ivan Ferčič

  • Skrjabin: Koncert za klavir in orkester v fis-molu, op. 20

Solistka: Ana Šinkovec

  • S. Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo v a-molu, op. 43

Solist: Danijel Brecelj

Solisti so ob tej priložnosti podali nekaj izjav.

Ivan Ferčič: »Zakaj sem izbral ravno Tretji koncert Prokofjeva? Izmed toliko drugih, kar jih je na voljo? Ker je tudi ta, kot vsi veliki klavirski koncerti, nekaj posebnega. Lahko bi se reklo, vražjega – v takšnem ali drugačnem pomenu besede. Klavir kot solist, še bolje, klavir kot simfonični solist – saj so tudi orkestralni parti obupno težki – se predstavi kot nekakšno vprašanje o trenutni zmožnosti in napredku klavirske igre. Zlasti pred skoraj stotimi leti – danes smo že tako vsega navajeni. Pa je še vedno težek, eden tehnično zahtevnejših klavirskih koncertov. Za vse nastopajoče ... In doživeti ponovno tisti koncertni občutek, ko igraš kot solist z odličnim orkestrom, tokrat v Gallusovi dvorani, je nekaj neprecenljivega. Vsekakor vrednega, da je bila odločitev sprejeta skoraj v trenutku. In potem? Samo še delo, tisto, kar preostane v takih primerih. Pa ne garanje, ampak poslušanje in slišanje Glasbe, kot se pretaka izpod prstov, ki nenehoma lovijo svojo glasbeno muzo.

V njenem nadaljnjem iskanju bomo počasi stopili skupaj, da jo predstavimo še poslušalcem, s katerimi glasbena umetnina šele dobi svoj pravi smisel in ni namenjena sama sebi ..

Tadej Horvat: »Lani sem se z veseljem odzval povabilu takratnega vodje Glasbene produkcije TV Slovenija Borisa Renerja k sodelovanju na abonmajskem koncertu Noč klavirjev 2013. Skupaj sva se posvetovala glede izbire koncerta in najboljša ideja, ki nama je prišla na misel, je bila prav gotovo Prvi klavirski koncert v Es-duru Franza Liszta, ker je zelo kratek in učinkovit. Sicer pa koncerta ne izvajam prvič. Leta 2004 sem ga poustvaril skupaj z Orkestrom RTV pod taktirko Davida De Villersa v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v okviru abonmajskega cikla Akademije za glasbo. Prihajajočega koncerta pod taktirko Simona Krečiča v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se že zelo veselim. To bo tudi lepa priložnost za vse mlade pianiste, da se še nekoliko bolj predstavimo širšemu glasbenemu občinstvu

Ana Šinkovec: »Za Skrjabinov koncert bi lahko rekla, da je vzel najlepše od Chopina ter dodal svoj svet zavedanja in domišljije o lepem in boljšem. Prav zato me njegova glasba in vizija o glasbi tako zanimata, saj se skozi glasbo ljudje lahko povezujemo in začutimo, vsakdanje meje izginejo, razlika med izvajalcem in poslušalcem ne obstaja oziroma ni pomembna. Skrjabin je čutil in bil prepričan, da vsi navzoči s svojo navzočnostjo skupaj ustvarjamo glasbeno sinergijo, ki nas povzdiguje nad vsakdanje težave in omejitve ter nam daje upanje, da smo vsi skupaj in vsi eno.

Prvo polovico leta 2012 sem povsem posvetila Skrjabinu, ko sem se pripravljala na Skrjabinovo tekmovanje v Moskvi, za katerega sem bila izbrana kot ena izmed 26 pianistov. Repertoar je zajemal dela iz njegovega zgodnjega opusa do njegovih poznih, povsem filozofskih in metafizičnih idealov, izraženih skozi ritmično poliritmijo in barvno senčenje motivov ter melodij. Prav zato se mi je zdela Noč klavirjev lepa priložnost, da njegov koncert lahko igram tudi v Ljubljani. Gre za enega najlepših romantičnih koncertov, vendar Skrjabinova dela v Sloveniji še niso tako pogosto izvajana.

Moje sodelovanje z Orkestrom RTV se je začelo septembra 2011, ko sem se samo v treh tednih pripravila na snemanje dveh del za klavir in orkester, in sicer Respighijeve Slovanske fantazije in klavirskega koncerta Igorja Markeviča.

Z Orkestrom sem uspešno sodelovala v sklopu Festin oktobra 2012 na treh koncertih po Sloveniji, in sicer s Prvim klavirskim koncertom D. Šoštakoviča pod vodstvom Žive Ploj Peršuh

Jure Goručan: »Za Saint-Säensov Drugi klavirski koncert sem se odločil, ker me privlačijo svoboda izraza v prvem ter svežina in igrivost drugega in tretjega stavka. Odlična glasba, ki si zasluži več pozornosti. V veliko čast mi je nastopiti v Gallusovi dvorani in seveda se zelo veselim dela in posredovanja glasbe poslušalcem z Orkestrom RTV Slovenija

Danijel Brecelj: »Vabila simfonikov RTV Slovenija sem bil zelo vesel, še posebej zato ker bo koncert v Cankarjevem domu. Pobudo za skladbo Rapsodija na Paganinijevo temo S. Rahmaninova je dal orkester, tako da sem se jo naučil posebej za to priložnost.«