Nadzorni svet nadzira poslovanje RTV Slovenija. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Nadzorni svet nadzira poslovanje RTV Slovenija. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Na svoji prvi seji se je pretekli teden sestal nov Nadzorni svet RTV Slovenija (NS RTV SLO). V mandatnem obdobju od 2014 do 2018 bodo nadzorovali poslovanje javnega medijskega servisa Marko Bandelli, Janez Čadež, Bogomir Eržen, Damijan Knap, mag. Rosvita Svenšek (ki jih je imenoval Državni zbor RS), mag. Matjaž Medved, Irena Ostrouška, Peter Grašek, dr. Domen Trobec (ki jih je imenovala Vlada RS) in dva predstavnika zaposlenih na RTV Slovenija Simeona Rogelj in Martin Žvelc.
Na seji so za predsednika (z absolutno večino) imenovali Marka Bandellija, glasovanje o podpredsedniku pa bodo izpeljali na naslednji seji, saj od vseh predlaganih kandidatov, ni nihče dobil zadostne podpore.
Marko Bandelli je ob imenovanju za predsednika in začetku novega mandata NS RTV SLO povedal: "Predvsem želim izpostaviti dejstvo, da bomo člani nove sestave Nadzornega sveta delovali skladno s svojimi pristojnostmi, ki nam jih daje zakon in hkrati v dobro javnega medijskega servisa. Kakovostno in transparentno delovanje ter zagotavljanje pogojev za nadaljni razvoj javnega medijskega servisa je namreč v teh ekonomskih in družbenih časih ključno za nadaljnji razvoj slovenske družbe. Izhajam iz vodstvenih funkcij realnega sektorja kot strokovnjak v vodenju poslovnega managementa in bom zaradi tega nadzoroval in sledil predvsem postopku interne racionalizacije. Kot predsednik Nadzornega sveta, torej prvi med enakimi, pa se zavezujem, da bom vodil Nadzorni svet profesionalno, odgovorno in učinkovito."

***

Nadzorni svet nadzira poslovanje RTV Slovenija, nadzoruje vodenje poslovnih knjig in zakonitost poslovanja ter pregleduje periodične obračune, ima pravico do vpogleda v vso dokumentacijo javnega zavoda, vključno z dokumentacijo, ki se nanaša na obratovanje oddajnikov in zvez, sprejema finančni načrt in letno poročilo javnega zavoda ter odloča o uporabi morebitnega presežka prihodkov nad odhodki, sprejme statut na osnovi predhodnega soglasja Programskega sveta, določa ceno storitev, ki niso del javne službe, odloča o tarifah in drugih pogojih za oddajanje programov drugih izdajateljevin izvaja druge naloge skladno z zakonom o RTV Slovenija.