Veseli tobogan bo tudi tokrat vodil Milan Krapež. Foto: Jani Ugrin
Veseli tobogan bo tudi tokrat vodil Milan Krapež. Foto: Jani Ugrin
Takole izgledajo ideje o tem, kako je, ko nastopiš na Veselem toboganu. Foto: otroci iz OŠ Franja Goloba Prevalje
Takole pa je na avdiciji za nastop na Veselem toboganu Foto: Marta Krejan

Osnovna šola Franja Goloba na Prevaljah je stara prav toliko kot Veseli tobogan. V tej šoli se je tudi rodila ideja o bralni znački, ki je zaznamovala otroštvo in mladost številnih generacij doma in v zamejstvu. Pobudnika sta bila takratni prof. slovenskega jezika v šoli Stanko Kotnik in ravnatelj šole ter pisatelj Leopold Suhodolčan.

Na Veselem toboganu se bodo predstavili učenci iz matične šole in podružničnih šol Leše, Holmec in Šentanel ter pevski zborček iz vrtca Prevalje, enota Krojaček hlaček. Pel bo otroški pevski zbor, solisti, dueti; slišali bomo Himno Veselega tobogana, koroške, ljudske, otroške pesmi in kakšno slovensko popevko. Spoznali bomo tudi melodično narečno govorico v nasvetih za zdravo življenje, v pogovoru pastirčkov in v pogovoru z »raufnkirerjem«. Tri dekleta bodo predstavila svojo poetično ustvarjalnost, mladi harmonikar pa poskočno vižo.

Na odru bosta tudi nekdanja učenca prevaljske šole: izvrsten mladinski in otroški pisatelj Primož Suhodolčan ter mlada, vzhajajoča zvezda, pevka in kitaristka Ditka Čepin. Ko je bila stara osem let in pol, je prvič zapela na Veselem toboganu – prav tako na Prevaljah. Kaj in kako je zapela? Posnetek smo našli v radijskem arhivu in odlomek bomo zavrteli v nedeljski oddaji.

Vokalne soliste in zbora bo spremljal ansambel z dirigentom Lojzetom Krajnčanom, oddajo bo vodil Milan Krapež. Dogajanje na odru si lahko tudi ogledate: na spletni strani prvega programa www.radioprvi.si kliknite »v živo« prihodnjo nedeljo, 6. aprila, ob 17.05.